ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות מקומי.קום The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 RoadShow Event 23 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot TechTLV2024 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי

ועידת התחזיות

"כולם דיברו על מיתון כבד ביותר. בפועל, זה לא קרה"

את הדברים אמר אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות בית השקעות, במסגרת ועידת התחזיות של כלכליסט. גרינפלד: "עד הקורונה ממשלות לא ששו להתערב ולתת לאנשים כסף. אם נראה שהאינפלציה בכל העולם לא עולה ונותרת נמוכה, סביר להניח שהן ימשיכו באותה הדרך של הדפסת כסף"

תומר הדר 12:4207.03.21

 

 

"שנת הקורונה אופיינה בכך שקרה בה הרבה פחות ממה שציפו שיקרה"; כך אמר אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות פסגות, במהלך כנס התחזיות של כלכליסט בשיחה עם שי סלינס מכלכליסט. לדבריו, "יש שתי סיבות לעליות שהתרחשו בשווקים ולתשואות הנאות שנרשמו: הסיבה הראשונה היא שהסביבה הכלכלית טובה ממה שחשבנו שיהיה במרץ אפריל של אשתקד. כולנו דיברנו על מיתון כבד ביותר, אפילו הכבד ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, אך בפועל זה לא קרה".

 

 

"ישראל היא דוגמה מצוינת לדברים. דובר במקור על ידירה בתוצר של 7% בשנת 2020, אך בפועל נרשמה ירידה של 2.5% בלבד. התחזיות לא הגזימו, מה שקרה זה שההתערבות הממשלתית בכל העולם יצרה מצב בו כשסגרו את המשק אנשים היו בבית ולא קנו - אך כאשר המשק נפתח מחדש ראינו כיצד הציבור חוזר לצרוך, ראינו חברות שחוזרות לגייס אנשים".

 

לדברי גרינפלד, הסיבה השנייה היא "הבנקים המרכזיים - בין אם אנו מדברים על בנק ישראל ובין אם אנו מדברים על הפד - שפעלו באופן מהיר וחד. הריביות ירדו לאפס והם קנו נכסים מכל הבא ליד. הם סייעו לציבור בהלוואות ובדחיית משכנתאות והדבר תרם רבות לשווקים".

 

גרינפלד טוען כי "הדוגמה הטובה ביותר לסמן קיצוני למתרחש, במצב בו המובטלים מקבלים גם דמי אבטלה וגם 400 דולר לשבוע, היא ארה"ב. מי שאיבד את עבודתו בענף המסעדות האמריקאי מקבל מהממשל פי שתיים יותר משכרו מקודם, והוא גם מוציא פחות בגלל הקורונה, כך שיש הכנסה שעלתה שבצידה יש אפילו חיסכון. כאשר העסקים ייפתחו בארה"ב, אנשים ישתמשו בכסף הזה".

 

אורי גרינפלד אורי גרינפלד צילום: רמי זרנגר

 

לדבריו, "עד הקורונה ממשלות לא ששו להתערב ולתת לאנשים כסף, כי תמיד היתה תפיסה שזה ייצר אינפלציה. בקורונה ממשלות סגרו את המשק ולכן יש להן גם מחויבות לפצות את הציבור ולהדפיס כסף, מה גם שבעשור האחרון האינפלציה בעולם היתה מאוד נמוכה ולכן ניתן היה לקחת את הסיכון. כיום, בהסתכלות קדימה, עלינו לשאול את עצמנו שאלה הנובעת מהעובדה שאנו במהלכו של מקרה מבחן היסטורי: אם נראה שהאינפלציה בכל העולם לא עולה ונותרת נמוכה, סביר להניח שממשלות בכל העולם ימשיכו באותה הדרך. יהיו עוד מענקים, כפי שאנו רואים בתוכניתו של הנשיא ביידן שמעניקה המחאות למשפחות בעלות הכנסה נמוכה. זהו תמריץ עבורם ללכת ולצרוך כי כביכול אין לאקט הזה של הדפסת כסף עלויות".

 

אבל, כך לפי גרינפלד, "ההיסטוריה מראה לנו שזה לא המצב. ההיסטוריה מראה שכאשר ממשלות משתוללות, הכלכלה חוזרת לפעול והמשק נפתח אזי נוצרת אינפלציה. ראינו זאת היטב בענף התיירות בישראל עם פתיחתו המחודשת. המחירים החלו לעלות עם הפתיחה. אנו ממש במקרה מבחן, אם העולם ינהג כפי שנהג תמיד ותיווצר אינפלציה, אזי כולם יבינו היטב מדוע לא עושים זאת תמיד".

 

"זה לא שהממשל אינו מודע לסכנות שכרוכות בהדפסת כסף. קיימת סכנת אינפלציה, אך הממשל גם צריך לקחת בחשבון משפחות שאין להן אוכל, עסקים אשר עלולים לקרוס. הפד הסכים שהאינפלציה תהיה גבוהה מהיעד של 2% והסכים אפילו ליעד של 2.5%. מעבר לכך, בגלל שההתערבות היתה כה אדירה, במיוחד בארה"ב, מדובר שם ביחס חוב תוצר של 150% בעוד שנה או שנתיים. הדרך היחידה להחזיר כזה חוב היא שהאינפלציה תשחוק אותו, כי זה לא יתאפשר מהעלאת מיסים", סיכם גרינפלד.
x