ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות מקומי.קום The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 RoadShow Event 23 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot TechTLV2024 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי

שי באב"ד: "אם לא תהיה רפורמה בחברת החשמל התעריפים יעלו"

בוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, אמרה הממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין כי "ענף האנרגיה אינו תחרותי ועד היום המשחק פה הוא רק 1-0 לטובת היזמים. נבדוק השנה את התחרות בין בתי הזיקוק "

ליאור גוטמן 12:3927.02.18

"אנחנו נמצאים בישורת האחרונה של דיוני הרפורמה של חברת החשמל ומחר יש ישיבה על הנושא עם ראש הממשלה נתניהו. אני כבר יכול לומר שאם לא תהיה רפורמה בחברת החשמל התעריפים יעלו" - כך אמר הבוקר מנכ"ל האוצר שי באב"ד בוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה.

 

 

 

באב"ד היה ראשון הרגולטורים שניסו למפות את משק החשמל בסדרת שאלות שהציגה העיתונאית קרן מרציאנו שהנחתה את המושב "יעדי משק האנרגיה בסביבה העסקית המשתנה". לדבריו, "במסגרת הרפורמה של חברת החשמל נשקול כל צעד לרבות מכירת תחנות כוח ביחס להקמה של תחנות חדשות".  

 

שי באב"ד בוועידה שי באב"ד בוועידה צילום: עמית שעל

 

אחרי באב"ד עלה לבמה מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי והבטיח שתוך 3 שנים רוב המפעלים יהיו מחוברים לגז. מרציאנו הזכירה לאדירי שההבטחה הזו מגיעה כנס אחרי כנס. "מה שנעשה פה לאורך 10 שנים בחיבור המדינה לגז הוא חסר תקדים. 70% מהאנרגיה בתעשיה היא בגז ואנחנו נחבר את כולם", השיב אדירי. "חיבור מפעלים תניב תועלת של מאות מיליוני שקלים בשנה".

 

 


 

אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה בוועידה אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה בוועידה צילום: עמית שעל

 

בהתייחסו לחיבור מאגרי גז חדשים לחוף הזכיר אדירי שברגע שישראל תהנה מ-3 מאגרי גז עצמאיים, תחנות הפחם יסגרו. "כל עיכוב של מתנגדים בחיבור מאגרי גז יגרום נזק אדיר למשק ורק מזיהום האוויר הוא אדיר. יש שיקולים סביבתיים אבל גם בטחוניים", אמר.

 

מרציאנו הקשתה עד כמה הסכמי היצוא אמיתיים, וזכתה למענה שמדובר בהסכמים חתומים שזוכים לגיבוי ממשלתי בשני הצדדים, כאשר עבודת הוועדה שהוא עומד בראשה לבחינת מכסות היצוא של הגז תלך לדבריו "באותו קו של ועדת צמח משנת 2012, כלומר לבחון את צרכי המשק ואת יכולת הייצוא למדינות זרות". עוד הצהיר אדירי שהמדינה לא ויתרה על שקל מחובות המצרים לחברת החשמל ע"ס 1.8 מיליארד דולר.

 

הלפרין: נבדוק השנה את התחרות בין בתי הזיקוק

 

המרואיינת השלישית, הממונה על ההגבלים עו"ד מיכל הלפרין, שאמרה שהקהל המקומי מבטיח לה עבודה לעשרות שנים. "ענף האנרגיה אינו תחרותי ועד היום המשחק פה הוא רק 1-0 לטובת היזמים".

 

הלפרין הזכירה את תתי-הסקטורים לרבות זה של משק הגז בישול שהשכיל לשמר את המבנה שלו ולא לפתוח את הענף לתחרות. "נמשיך לעבדות עם משרד האנרגיה בנושא גם קידום צווים חדשים", אמרה.

 

קרן מרציאנו בשיחה עם מיכל הלפרין קרן מרציאנו בשיחה עם מיכל הלפרין צילום: עמית שעל

 

בתחום הדלק הבטיחה לקדם כניסת תחנות דלק קטנות במקום בו עד היום פעלו רק תחנות דלק גדולות של ארבעת השחקניות הבכירות במשק - פז, דלק סונול ודור אלון. "אנחנו ממליצים לקצר את תקופות השכירות של התחנות או לאפשר הקמה של תחנות חדשות", אמרה.

 

הלפרין הפתיעה ואמרה כי חלק מהבדיקות שלה לשנת 2018 היא התחרות בין בתי הזיקוק, שאולי הופרטו לפני עשור ויותר אבל עד היום כפו על המשק מבנה מזור לפיו בית הזיקוק האשדודי מוכר רק לפז ואילו זה החיפאי מוכר לכל השאר. לסיום דבריה אמרה שהרפורמה בחברת החשמל היא "צו השעה. חברת החשמל תשאר פעילה רק בתחומי המונופול הטבעי שלה, והוא הולכה וחלוקה", אמרה הממונה על ההגבלים העסקיים.

 

לוקר: "השימוש בגז הורידה את הזיהום שלנו"

 

יו"ר כיל יוחנן לוקר עלה לענות לרגולטורים. "ההתמודדות שלנו עם הרגולציה היא תמצית ההתפתחות של התעשיה. כיל זו לא רק חברת מחצבים ואנחנו מעסיקים אלפי אנשים. התרגשתי מדבריו של יצחק תשובה - מפעלי ים המלח הוקמו בשנות ה-20 של המאה שעברה ואנחנו מעצמה טכנולוגית. בכל סלולר שיש באולם יש חומר מעכב בערה שנולד אצלנו. רוב מגרשי הכדורגל עושים שימוש במוצרי דשנים שלנו כולל המגרים בווימבלדון".

 

יוחנן לוקר, יו"ר כיל יוחנן לוקר, יו"ר כיל צילום: עמית שעל

 

 

בהתייחסו לעולם האנרגיה הזכיר לוקר כי כיל רכשה גז ממאגר תמר, חתמה על חוזים לרכישת גז מאנרג'יאן היוונית והיא על סף הפעלת תחנת כוח פרטית. "השימוש בגז הורידה את הזיהום שלנו ובעשור רשמנו ירידה של 25% כאשר המטרה היא להגיע לירידה נוספת עד שנת 2020". לדבריו, העתיד הוא אגירת אנרגיה בסוללות ברום כמו גם שימוש באנרגיה לשיפור מגוון המוצרים שלהם.

 

מנכ"ל פז, יונה פוגל, ניסה לענות להלפרין ועקץ שהמאבק של רשות ההגבלים להוריד כמה אגורות ממחיר הבנזין הגיע לאחר 24 חודשי מחקר. "אני מקווה שהם ילמדו את הנתונים וישנו את הפרמטרים שלהם. חזרתי לפני כמה ימים מכנס הנפט הבינלאומי. בכירים אמריקאים הזכירו שם שארה"ב הייתה יבואנית של אנרגיה בשל רגולציה מכבידה. 'כשעברנו לרגולציה מקלה, ארה"ב הפכה ליצואנית אנרגיה ואני מקווה שילמדו ממנה', הם אמרו".

 

יונה פוגל, מנכ"ל פז יונה פוגל, מנכ"ל פז צילום: עמית שעל

 

פוגל תקף את ספקי הגז ואת הרגולטורים ואמר שמחיר הגז בישראל גבוה. "יש כשל שוק. היזמים השקיעו אבל הרגולטורים לא עשו כלום. למאגר תמר יש תשואה של 23% וזה לא הגיוני. הפער בין החזון לביצוע גדול

והמדינה לא עודה כלום".

 

בהתייחסו לעולם התחבורה תקף פוגל את היכולת של המדינה לתת הטבות מס של מאות מיליונים לכלי רכב היברידיים לאלפיון העליון, מה שמחטיא את המטרה של הטבת המס. "המדינה צריכה לאפשר עסקים והייתי רוצה שהרגולטור יאפשר להביא תרומה חוקית, ירוקה ולא מזהמת כדי שתהיה לנו כלכלה טובה ב-2020", סיכם.

 

האחרון לענות לרגולטורים היה יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל שהסביר שהרפורמה שהוא קידם בחברה עומדת על סף יישום, אבל זה תלוי בעזרה ממשלתית. "נכון להיום 70% מייצור החשמל הוא בגז. אני חייב להתחייב לביקורת על זיהום האוויר - יש בישראל 2 תחנות כוח פחמיות שעליהם מורכבים פילטרים. רוב הזיהום מגיע מתחבורה. ילדים מסתובבים ליד המכוניות והאוטובוסים ואף אחד לא מדבר על זה. גם התעשייה משתמשת בדלקים מזהמים. שימו את הדברים בפרופורציה ורוב החשמל שמיוצר בישראל נקי", אמר.

 

יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל צילום: עמית שעל

 

 

בהתייחסו לחוזה הגז של חברת החשמל - שקונה הכי הרבה אבל משלמת הכי יקר - אמר רון טל שמי שהחליט כך היה הממונה על ההגבלים הקודם (דיויד גילה) ואשר סירב לתת לחברת החשמל את האפשרות לקנות במחיר הכי טוב. "שמעתי שמועות שיש כוונה לוותר על החוב שלנו למצרים שהיקפו כ-2 מיליארד דולר - זה חרטא ברטא. מה שכן אפשר להקדים, זה את פתיחת החוזה ולהוזיל את הגז לצרכנים", סיכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x