ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות מקומי.קום The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 RoadShow Event 23 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot TechTLV2024 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי

הוועידה הלאומית

צמיחה מתונה: האינפלציה והריבית לא יעלו משמעותית

כך ישפיעו המהפכה הטכנולוגית, ההאטה בכלכלת סין, המסחר המקוון והנפט על תהליכים גלובליים

יאיר שני 08:1203.09.17

לכו אחורה בזמן לשנת 2008. משבר פיננסי גדול שטף את הכלכלות הריאליות ואת השווקים הפיננסיים. כדי לחלץ את העולם מכאוס כלכלי ולהשיבו למסלול תקין של צמיחה כלכלית, בנקים מרכזיים מובילים (הפד האמריקאי, הבנק המרכזיים של אירופה ויפן) הפעילו מדיניות מוניטרית מרחיבה בצורה קיצונית, שנמשכת עד היום. להזכיר — כבר עברו תשע שנים. למרות כל הפעולות הצמיחה המהירה מבוששת לחזור, ומדדי המחירים עולים בשיעור מתון.

 

הבנק המרכזי האמריקאי הציג בשנים האחרונות תחזיות לחזרה לצמיחה מהירה שתתגלגל לעלייה משמעותית במדד המחירים, ומכאן להעלאת ריבית משמעותית. אבל בפועל זה לא קורה כבר תקופה ארוכה. האם מדובר בשינוי זמני או בתופעה שתלווה אותנו לעוד שנים ארוכות?

 

 

ילן. בפועל עוד לא העלתה את הריבית בצורה משמעותית ילן. בפועל עוד לא העלתה את הריבית בצורה משמעותית צילום: אי פי איי

 

1. סין — מדינה זו עוברת תהליך אבולוציוני של קיטון בשיעורי הצמיחה. תהליך זה מאפיין כלכלות גדולות שבהדרגה ממצות את פוטנציאל הצמיחה המהיר. שיעור הצמיחה בסין הולך ויורד עם השנים ולכך השפעה מהותית על פוטנציאל הצמיחה העולמית. קיטון בשיעור הצמיחה של הכלכלה הסינית מקטין את שיעורי הצמיחה של שאר העולם על רקע גידול בשיעור נמוך יותר בביקושים מצד הכלכלה הסינית. המשמעות היא ששיעורי הצמיחה של ארה"ב, מדינות אירופה ומדינות אחרות אינם יכולים לחזור לרמה הגבוהה שאפיינה אותם בעבר.

 

2. מסחר מקוון — לעלייתו המטאורית של המסחר המקוון ברמה הגלובלית והמקומית יש השפעות מהותיות על הכלכלה העולמית ועל אפשרויות שינוי במחירים של קמעונאים. המסחר המקוון הוביל לכך שקמעונאי, שמוכר מוצר שניתן לרוכשו בחו"ל, לא יכול לשנות מחיר של מוצר בלי להתייחס למחיר המוצר בכל נקודת מכירה קמעונאית גלובלית שמופיעה בעולם המקוון. תופעה זו לוחצת באופן קבוע על מחירי המוצרים הניתנים לרכישה בעולם המקוון ובכך תורמת לירידה בסביבת האינפלציה הגלובלית והמקומית. לדעתי, זוהי המהפכה המשמעותית ביותר שחווה העולם, וזאת משום שיש לה השפעות עקיפות משמעותיות על החלטות הריבית של בנקים מרכזיים. בנוסף, קיימת השפעה שלילית על שיעורי הצמיחה במדינות שאינן נחשבות "יצרניות זולות".

 

3. טכנולוגיה — בפן הכלכלי הטכנולוגיה מאיטה את הכלכלה דרך מנגנון התייעלות שלוחץ על שוק התעסוקה ובעיקר על עובדים בלתי מיומנים. במישור הכלכלי־פיננסי המהפכה הטכנולוגית מפעילה לחץ על סביבת המחירים בעולם, ובכך תורמת אף היא להתמתנות בסביבת האינפלציה הגלובלית והמקומית.

 

4. נפט — התפתחות מואצת של אנרגיה אלטרנטיבית, עודף היצע עולמי גבוה והפיכתה של ארה"ב ליצואנית נפט מסמנים כי מחיר הנפט לא יוכל לעלות בצורה משמעותית בעתיד. השפעה זו תגרום אף היא לסביבת אינפלציה מתונה.

 

לסיכום, המהפכה הטכנולוגית, הירידה ההדרגתית בשיעור הצמיחה של סין, המהפכה הדרמטית של המסחר המקוון וההתפתחויות בנפט יבואו לידי ביטוי בשיעורי צמיחה חיוביים אך מתונים בכלכלה העולמית והמקומית ובסביבת אינפלציה נמוכה. מגמות אלו לא יאפשרו לבנקים המרכזיים להעלות את הריבית בצורה משמעותית בעתיד.

למצב דברים זה יש משמעויות גדולות בתיאום ציפיות של המשקיעים לגבי תשואות פוטנציאליות שניתן להשיג בשווקים הפיננסיים מחד ולגבי אופי הסיכונים הפיננסיים ועוצמתם מאידך.

 

הכותב הוא מנכ"ל סיגמא בית השקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x