ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות מקומי.קום The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 RoadShow Event 23 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot TechTLV2024 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי

חדשנות סביבתית

"משהו בקשר בין הרגולטור - משרד הבריאות - לקופות החולים ובתי החולים, פחות עובד"

את הדברים אמר פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות היוצא, בכנס חדשנות סביבתית של כלכליסט. על הבחירות הקרובות: "אני מופתע ששבוע לפני בחירות סוגיית הבריאות איננה חלק מהאג'נדה, למרות שאנחנו יוצאים ממגיפה"; על השינויים המתוכננים במפרץ חיפה: "הוויכוח עוסק כעת בלוח הזמנים. אין כבר ויכוח עקרוני"

אדריאן פילוט 12:2216.03.21

 

 

"סוגיית החופים היא סוגייה של בריאות הציבור. כשהיינו ילדים, אחרי כמה שעות של הליכה בחוף כפות הרגליים היו מתמלאות בזפת ובכמה חופים היתה גלגלת עם נפט כדי להתנקות. מאז היה שיפור משמעתי. אז כמובן שיש אירועים ספציפיים - כמו אסון הזפת - שיכולים להחזיר אותנו שנים אחורה. הרי מה זאת זפת? מדובר על כל מני חומרי כימיים ומתכתיים מסרטנים, שמחלחלים אל תוך החול ונכנסים למי התהום. זה אירוע חריג ואסור שיחזור על עצמו. אבל אני כאיש בריאות הציבור מתרכז בהיבט המתמשך, ובהיבט הזה יש שיפור"; כך אמר פרופ' איתמר גרוטו, עד לפני זמן קצר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, בכנס חדשנות סביבתית של כלכליסט.

 

גרוטו התייחס גם לשינויים המתוכננים במפרץ חיפה, שעוררו במשך שנים רבות ויכוחים עזים, והסביר כי "הסיפור של מפרץ חיפה מגיע עוד לימי הבריטים, שמיקמו שם מפעילם בגלל הקרבה לים וזה היה הגיוני. המגמה היום בעולם כולו היא הפוכה, להרחיק מפעלים מאזורים אורבניים. המטרה היא לייצר עיר שאין בה מפעילם מזהמים. משרד הבריאות, לאורך שנים, לא דיבר בקול אחיד בסוגיה הזו. הסיבה לכך היא שקשה מאוד להוכיח באופן אמפירי ומובהק שהארובה הספציפית הזו גורמת לנזק הספציפי הזה, או מסבירה את המחלה של החולה הספציפי הזה.

 

"אבל, יש אוסף של נסיבות, וזו היתה הגישה שלי כשהובלתי את המדיניות של הרחקת המפעלים: אנו יודעים שזיהום אוויר גורם לסרטן ושמפעלים גורמים לזיהום אוויר, וזה סוגר את המעגל. היום אנחנו מקדמים את 'מפרץ החדשנות', הקונצנזוס הוא שהמפעלים חייבים לצאת ושישראל חייבת לחתור להפסיק לזקק נפט בארץ. הוויכוח כעת עוסק בלוח הזמנים. אין כבר ויכוח עקרוני".

 

גרוטו קורא לממשלה הבאה לייצא את הגז, ולהתרכז בקידום האנרגיות המתחדשות (מבוססות שמש ורוח). "החיים הם עניין של טיימינג. גילינו את הגז הטבעי קצת באיחור. עדיין אפשר לעשות איתו כמה דברים, לרבות לייצא אותו. מדינת ישראל חייבת לעשות שינוי אסטרטגי לכיוון אנרגיות מתחדשות. זה מתחיל בזה שאנחנו מדינת שמש, על כל בית ניתן לבנות (קולט שמש, א.פ) ולהכניס את זה כתקן, וזה כבר פותר הרבה בעיות. אלו צעדים פשוטים מאוד שניתן לעשות במידיית. צריכים לחשוב מחדש אם כדאי להתחיל לבנות תחנות כח מקומיות בכל מיני מקומות".

 

גרוטו סיכם את תקופת הקורונה ואמר כי "בעולם מסתכלים עלינו בהערצה. ובכל זאת, עשינו טעויות. לדוגמא, בהיבט הניהולי, ובכל הקשור לתגובה מספיק מהירה לדברים. בתמונה הכוללת הגענו למצב שנהיה בין הראשונים לצאת לשגרה יותר טובה. לא נחזו למה שהיה קודם. המילה 'אפידמיה' פירושה 'מעל העם'. אנו עומדים מול אירוע שמשנה סדרי עולם ותרבות. נצא עם שינוי תרבותי מהעניין הזה, ואני מקווה שנדע למנף את זה לטובה".

 

פרופ' איתמר גרוטו פרופ' איתמר גרוטו

 

גרוטו סבור שיש לשקול את ביטול החיוב בשימוש במסיכה, ומסביר כי "אין שום אפשרות לחייב אנשים בתוך הבתים. ובכל זאת אני חושב שהעניין הזה צריך להיות עניין יותר אינדיבידואלי. אם הסבתא מפחדת מהנכדים - שתשים מסיכה. זה צריך להתחיל להיות עניין של ניהול פחד 'אישי', לא של מדיניות".

 

אחרי 13 שנים כבכיר במשרד הבריאות יש לגרוטו כמה הצעות: "אני מופתע ששבוע לפני בחירות סוגיית הבריאות איננה חלק מהאג'נדה, למרות שאנו יוצאים ממגיפה. משרד הבריאות חייב שינוי מבני שיאפשר לו לנוע יותר מהר. אחת הסיבות שגרמו לי לעזוב היא שיש מעין תקרת זכוכית. חייבים לשנות קונספציה, לשנות את הרגולציה ולקדם אינטגרציה. כי משרד הבריאות הוא רגולטור מצויין מצד אחד, אך מצד שני יש גופים אופרטיבים מצויינים כמו קופות החולים ובתי החולים. משהו בקשר בין כל הגופים פחות עובד. שר בריאות מקצועי לא יזיק, יש לזה יתרונות. בארה"ב זה עובד ככה", הוא מסכם.

x