ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות מקומי.קום The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 RoadShow Event 23 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot TechTLV2024 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי

ועידת התחזיות

שירה גרינברג: "עם תקציב - היינו מקבלים טיפול כלכלי הרבה יותר מקיף ורחב"

הכלכלנית הראשית במשרד האוצר אמרה את הדברים במסגרת ועידת התחזיות 2021 של כלכליסט. גרינברג: "המיקוד צריך להיות בשוק העבודה, הוא אחד המשמעותיים ביותר. אנחנו ניצבים בפני אבטלה מאוד גבוהה"

חזי שטרנליכט 13:0530.12.20

 

 

 

תיקון חוק היסוד בכדי להבטיח את התמודדות משרד האוצר עם ניהול המשק - זהו היעד הקרוב החשוב ביותר לניהול תקציב המדינה; כך סבורה הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, שאמרה את הדברים בשיחה עם כתב כלכליסט עמרי מילמן, במסגרת ועידת התחזיות 2021 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות.

 

מהו המחיר שאנחנו משלמים על שנה שנייה של תקציב המשכי?

"הדבר הטוב ביותר לכלכלה היה אם תקציב 2021 היה עובר ואפשר היה לבצע מדיניות סדורה. תיקון חוק היסוד יבטיח שאפשר יהיה לנתב קופסאות מחוץ לקורונה, כדי להבטיח טיפול נכון במגיפה מבחינת ההתמודדות הכלכלית - ומנגד, מבחינת הטיפול בחוב. בנוסף ניתן יהיה להסדיר את הוצאות משרדי הממשלה כפי שמתנהל תקציב המשכי. כלומר, בחלוקה של 1/12 של התקציב לכל חודש, בהתאם לניהול של החשב הכללי, שכבר מנוסה בזה".

 

שירה גרינברג שירה גרינברג צילום: אלכס קולומויסקי

 

אנחנו לפחות שנה וחצי בלי תקציב, מה המשמעות של זה למשק?

"בסופו של דבר משרדי הממשלה וההוצאות שינותבו אליהם מנותבים לפי חוק, לאחר מכן החלטות ממשלה, הסכמים וכדומה. לו היה תקציב שעבר כמו שצריך, יחד עם מדיניות ממשלה שנקבעת ומתעדפת את סדרי העדיפויות בתקציב, היינו מקבלים טיפול כלכלי הרבה יותר מקיף ורחב - לרבות חוק הסדרים שנועד להעביר רפורמות כלכליות שיעזרו להתמודד עם המשבר שאנו נמצאים בו".

 

ב-S&P התריעו שבחירות נוספות ללא הכרעה עלולות לסכן את היציבות הפיסקאלית בשנים הקרובות. אתם שותפים לדאגה הזאת?

"כמובן שיש חשיבות לכך שתהיה כאן ממשלה יציבה, שיעבור תקציב מדינה שיקבע סדרי עדיפויות ושנוכל להתקדם עם רפורמות כלכליות משמעותיות. בשנתיים האחרונות משרד האוצר מצא את הפתרונות כדי להתמודד עם המצב, כמו קופסאות הקורונה, אבל זה ודאי לא הפתרון העדיף והנכון. אנו מקווים שתהיה ממשלה יציבה, אבל אנחנו בטוחים שמשרד האוצר יידע לנהל נכון את המשבר הזה תחת כל האילוצים".

 

קרן המטבע וגופים נוספים מדברים על העלאת מיסים כבר ב-2021. אתם שותפים לתפיסה?

"קרן המטבע אמרה שכשהכלכלה מתייצבת וכשפער התוצר מפסיק להיות שלילי, צריך ונכון לבצע את כל הצעדים הכלכליים של ריסון תקציבי כדי להבטיח את הריסון הפיסקאלי. כמובן שנצטרך להסתכל על פער התוצר ולראות מתי המועד הנכון לביצוע הצעדים. כשמסתכלים על החיסונים אנחנו בהחלט יותר אופטימיים לגבי 2021, אבל נצטרך להסתכל קדימה ולראות מה תהיה ההשפעה על התוצר ושוק העבודה והצמיחה".

 

בתקווה שעוד פחות מחצי שנה תקום כאן ממשלה. מה הצעד הראשון שהיא צריכה לעשות?

"צריך קודם כל להשתלט על המגיפה כדי לשחרר את הכלכלה מכל המגבלות, האיומים והסגרים. לאחר מכן להעביר את התקציב וחוק ההסדרים. אנחנו חושבים שנכון לבצע רפורמות משמעותיות וקביעת סדרי עדיפויות ומיקוד, בגלל המרחב הפיסקאלי שהרבה יותר מוגבל.

 

"לאן המיקוד צריך ללכת? שוק העבודה הוא אחד המשמעותיים ביותר. אנחנו ניצבים בפני אבטלה מאוד גבוהה. נושאים נוספים קשורים בצמיחה, הנעת הכלכלה מבחינת השקעות, תשתיות, ביקושים, הגברת הפריון וכדומה".

 

משרד האוצר יכול לעמוד באתגרים ללא מנכ"ל קבוע, או ממונה על התקציבים קבוע? מצב משרד האוצר לא מזהיר.

"משרד האוצר הוא מרכזי וחשוב, יש לו הנהלה שחשובה לו מאוד וחשוב שיהיו אנשים במשרות קבועות. הנהלת האוצר מנהלת את המשרד בצורה טובה מאוד בפן המקצועי. אני רוצה כמובן שתהיה ממשלה יציבה ויאשרו את המשרות כקבועות ולא כממלא מקום".

 

הערכות שלכם ושל בנק ישראל מדברות על עלות שבועית של 2.5-3 מיליארד שקל לסגר. יש אפשרות שהעלות תטפס?

"העלות כשמערכת החינוך נשארה פתוחה היא 2.5 מיליארד שקל, זה גובה העלות שמשקף את התקנות שאושרו. כככל שישונו התקנות נעדכן את העלות בהתאם".

x