סגור
גג חמש הכי מסעדות
חמש הכי
חמש הכי

ממעיין הבירה ועד המסעדה היהודית: הגפילטע פיש הכי טוב בישראל

מי מכין את הקציצה הפולנית המושלמת, איפה אפשר למצוא גפילטע חם ישר מהסיר, ולמה בקיטון שווה גם לנסות ראש דג ממולא – הגפילטע פיש הכי טוב לפסח 

זה לא ליל הסדר בלי גפילטע פיש. כן, אנחנו יודעים, יש כאלה שהפסיקו לקרוא כאן, אבל יש כמה שברגע זה נדלקו, והם לאו דווקא מהתפוצה הנכונה. כל מי שישב פעם בחמארת הבירה בת שנות הדור של מתיתיהו לנדשטיין, הלא הוא מתי המקלל המנוח, האיש והאגדה משוק לוינסקי, וזכה עדיין לטעום את הגפילטע האגדי שלו, ראה גם שגם מוכרי פיצוחים פרסים מהשוק זוללים את המאכל הכי מושמץ במקומותינו כאילו נולדו בקרקוב ולא בחורמשר. נדמה שרוב מי ששונא גפילטע פיש לא טעם אותו אף פעם בכלל, וחלק עצום ממי שכן, פשוט אף פעם לא אכל אחד טוב. לא חוכמה לתעב גפילטע אם כל מה שאכלת היה אחד מצנצנת. מי שהוא מספיק מבוגר זוכר את הקרפיונים ששחו פעם בבריכות נירוסטה ענקיות במרכולים. אבא שלי טוען בתוקף שבילדותו, בימי חמישי, לא היה מתרחץ, כי היה קרפיון באמבטיה. אבל לא חייבים לחפש קרפיון חי (יהיה לכם קשה למצוא) ואפילו לא אחד טחון כבר ולעבוד קשה.
אפשר פשוט לסור לאחד המקומות הבאים ולרכוש גפילטע פיש כהלכתו, כזה שישכנע אולי לא רק את המשוכנעים. חמשת המקומות הבאים מוכיחים שאפשר גם אחרת:
הקשוחה
מעיין הבירה
מאורת הבירה הקשוחה בת שנות הדור הזו בעיר התחתית של חיפה כבר מזמן לא מאכלסת מלחים שיכורים ורבי חובל עם רגל מעץ. פשוט משום שכבר לא נשארו כאלה. כיום זוהי מסעדה ענקית ולדאבון הלב טיפה'לה ממוסחרת. ועדיין, כל מי שטעם פעם את הקוסטיצה והפסטרמה המעושנות (מחיה שאת שמה אסור להזכיר) הקרפלעך וכל שאר המעדנים של המקום, וכמובן את הבירה הנהדרת, יודע שמדובר לא רק בחמארת הבירה האולטימטיבית של חיפה, ואחת הטובות בארץ, אלא גם באחת המסעדות האשכנזיות הטובות שיש. האוכל הוא אמנם פולני-רומני, לא רק פולני, וזה נאמר לזכותו, אבל כיאה לאנשי אוכל מזרח אירופי מהמעלה הראשונה, גם הגפילטע כאן הוא מהמשובחים שיש. לא מתוק מדי, גדול ונהדר. לא תצליחו להזמין כבר לפסח כי כל ההזמנות נלקחו כבר אבל ראובן בעל הבית הבטיח שמי שיבוא בערב החג יוכל אולי לשים ידו על קציצת דג או שתיים שידוגו עבורו מכמה סירים גדולים שיכינו כאן מעבר להזמנות שנעצרו כבר. 30 שקל לקציצה.
מעיין הבירה, נתנזון 4, חיפה

5 צפייה בגלריה
מסעדת מעיין הבירה חיפה
מסעדת מעיין הבירה חיפה
מסעדת מעיין הבירה, חיפה
(צילום: אלעד גרשגורן)

הביתית
סנדר
מ-1948 יושבת כאן, בפאתי שוק לווינסקי, המסעדה היהודי-אשכנזית הוותיקה הזו. מקום קטן, חמים וביתי שלא איבד אפילו גרם מהקסם שלו. זה בדיוק המקום לתקוע צ'ולנט עם קישקע, דג מלוח, כבד קצוץ וכל שאר המעדנים האשכנזים הקלאסיים וגם, איך לא, גפילטע פיש נפלא ממש. לפעמים, אם יש מזל, אפשר לקבל אותו אפילו חם מהסיר – צורת הגשה שהיא לא רק נדירה בתפוצתה אלא גם בטעמה. מי שטעם יודע ומי שלא, שינסה. לסנדר יש ברוח הימים האלו, אתר מסודר בו אפשר להזמין גפילטע בינוני ב-22 שקל, גדול ב-45 ואחד שמתהדר גם בפרוסת הדג המקיפה את הקציצה, כמו במקור (גפילטע פיש ביידיש זה הרי דג ממולא) ב-50 שקל. יש גם חזרת ב-30-90 שקל ל-150-500 גרם.
סנדר, לוינסקי 54 תל אביב

5 צפייה בגלריה
גפילטע פיש מסעדת סנדר פנאי
גפילטע פיש מסעדת סנדר פנאי
גפילטע פיש של מסעדת סנדר
(צילום: מיטל סלומון)

המוסד
קיטון
קיטון היא לא באמת מסעדה. זו ספק אגדה ספק מוזיאון, אבל כזה שאפשר עדיין לאכול בו. ואיפה עוד אפשר לשבת על הכסא של אלכסנדר פן - מי שנתן למקום את שמו. טוב, אולי זה לא באמת הכיסא שלו אבל שמו מוטבע על לוחית נחושת, ממש כמו בבית כנסת, לצד שמה של חנה רובינא אהובתו ועוד המון מפורסמים מפעם. מפורסמים של היום, מהדור המבוגר יותר, לא ממש סלבריטיז מהטיקטוק, באים עדיין לאכול כאן במסעדה הקיימת מ-1945. קציצת גפיטלע עולה 30 שקל, ויש גם ראש דג ממולא לאמיצים ב46 - שקל. אם אתם כבר כאן, נסו לתפוס שיחה קצרה עם אורנה רסקין, בעלת הבית. כי איך אמר פעם מנשה קדישמן, הפסל המהולל המנוח? "כולנו הומלסים בנשמה וקיטון מזכיר לנו את הבית שאבד".
קיטון, דיזנגוף 145, תל אביב

5 צפייה בגלריה
גפילטע פיש מסעדת קיטון פנאי
גפילטע פיש מסעדת קיטון פנאי
גפילטע פיש מסעדת קיטון פנאי
(צילום: אנטולי קריניצקי)

המתוקתקת
המסעדה היהודית
לפני כמה חודשים כתבנו כאן על המסעדה היהודית של ישראל שטרן, מקום ענק, נקי ומתוקתק שלא מזכיר בכלום מאורות אשכנזיות כשרות של "הקסבה של בני ברק", כמו שהוא קרא להן באותה שיחה. בפגישה ההיא נוכחנו עד כמה השתנתה הקולינריה החרדית ובעיקר הקהל שלה שאינו רק חרדים אלא כולם. החרדים עצמם כבר לא מסתפקים רק בצ'ולנט וגפילטע אלא רוצים גם סטייק פרגית בטריאקי ועוף בצ'ילי. ועדיין שומרים כאן מקום של כבוד לקציצה המהוללת, וזו נמכרת במחיר מציאה של 19.90 שקל בלבד. כמו כל שאר המנות כאן, מדובר ביופי של אוכל, בעיקר אם אתם, כמוני, אוהבים גפילטע.
המסעדה היהודית, מצדה 12, בני ברק

5 צפייה בגלריה
גפילטע פיש המסעדה היהודית פנאי
גפילטע פיש המסעדה היהודית פנאי
גפילטע פיש של המסעדה היהודית
(צילום: עוז אוחיון)

המצטיינת
מפגש רקפת
מ-1964 מכינים פה בני משפחת גולן (לשעבר ציטיאט) את האוכל האשכנזי הכי טעים שאני מכיר. כן, כולל הגפילטע שהוא, כמו כל מנה אחרת כאן, לפנתיאון. רק הקדימו הזמנותיכם לחג כי יריב לא תמיד עומד בלחץ. מדובר ביצירת מופת קטנה שמוכיחה שגם גפילטע יכול להיות נהדר, אם עושים אותו עם אהבה ונשמה. ומשני אלה יש לו ליריב גולן בשפע. 25 שקל לקציצה.

5 צפייה בגלריה
גפילטע פיש מסעדת רקפת פנאי
גפילטע פיש מסעדת רקפת פנאי
גפילטע פיש, מסעדת רקפת
(צילום: אוראל כהן)

רקפת, ז'בוטינסקי 99 רמת גן