סגור
היינן ערן רז בכרם של יקב  ננה NANA פנאי
ערן רז בכרם. "זה בהחלט ציונות. אלו דברים שאתה יונק מהבית, ואני גם מאוד עקשן"

"באים לפה מנאפה ואלי ולומדים איך עושים יין במדבר"

בתחילת הדרך היינן ערן רז ישן בשק שינה בכרם כדי להילחם בהברחות ובהשחתות. עכשיו הוא מייצר ביקב "ננה" יינות מרעננים בתנאי מדבר מאתגרים. "התחלנו פה בלי חשמל, בלי מים, אפילו דרך לא היתה לכאן. והנה, אנשים שותים ננה במחלקת עסקים" 

כרם ענבים בלב השממה, קשה להתרגל ליופי הזה. יקב ננה הוא אחד היקבים הטובים בישראל וגם אחד החשובים שבהם. הוא יושב שמונה ק"מ מצומת הרוחות, קצת לפני מצפה רמון, הכי מדבר שיש ומפריח את השממה, פשוטו כמשמעו. דווקא כאן החליט ערן רז לנטוע כרם. מאז הצטרפו אליו רבים, אבל הוא היה החלוץ באזור הקשוח הזה שסובל מחום עז וממיעוט גשמים.
לרז כולם קוראים מילדות ננה, והשם ניתן גם ליין שלו. זוגתו, שחר רז, מוזגת קצת רוזה נפלא מענבי גראנש אדומים עם מעט פרנץ' קולומבר לבנים, ואנחנו מתיישבים בחלל האירוח הפתוח לארבע רוחות השמים. יש עוד אחד ממוזג מוקף בצמחייה, לא רחוק משתי יחידות אירוח קטנות ויפות מאוד שהוקמו כאן לפני כמה שנים, הקרויות "הפטריוט" ו"הפטריוטית", על שם סוללת טילי הפטריוט הישנה שבה הוקמו.
"נטענו לראשונה ב־2007, ושוב אחרי שנתיים ואחרי ארבע שנים, והתחלנו לייצר יינות", הוא מספר ומתאר את תהליך בחירת הזנים שיתאימו לאזור. ב־2012 נטעו חלקת ניסוי של 4 דונם ובה 28 זנים, ובעונה השלישית הזמינו פאנל מומחים שיטעמו את היין ויעזרו להכריע מה מוצלח ומה כדאי להפסיק לגדל. "התברר שהפרנץ' קולומבר הלבן הוא מספר אחת כל השנים. וגם השנין בלאן והשרדונה ובאדומים הפטי ורדו והפטיט סירה ומלבק. לעומת זאת, ראינו שלקברנה סוביניון קשה. הוא עושה לנו יין טוב, אבל קשה לו לשרוד את גלי השרב של מאי, היבול יורד, והתחלנו לעקור את הגפנים שלו. בעוד כמה שנים כבר לא יהיה כאן קברנה בכלל. או מרלו", הוא אומר ומתייחס להתחממות הגלובלית שמשפיעה גם על הגפנים.
אולי זה לא הגיוני לעשות יין באמצע המדבר?
"הכל לא הגיוני. איך אמר 'הרב' מאיר אריאל: 'מה אני, לא נורמלי להיות נורמלי?'. והמדינה הזו, הגיונית? התחלנו פה לא מאפס, ממינוס. בלי חשמל, בלי מים. אפילו דרך לא היתה לכאן. והנה, אנשים שותים ננה במטוס במחלקת עסקים. אבל זה לא עוצר אותנו, החלומות והפסגות עוד לפנינו. אנחנו ישראלים, חוצפנים. באים לפה אמריקאים מעמק נאפה בקליפורניה, המכה של היין, ולומדים איך עושים יין במדבר, כי גם אצלם יש עכשיו בצורת כבר כמה שנים".
אני מבין שבעצם מה שרז עושה הוא סוג של מעבדה ליין במדבר. הוא רק מבקש להדגיש שמצפה רמון, שנמצאת בגובה 810 מטר מעל פני הים, מרוויחה כמובן לילות קרים שעוזרים לענבים להתקרר קצת לקראת היום החם. מה שכל הענבים רוצים בכל מקום בעולם ובמדבר עוד יותר.
רז (57) נולד למשפחת חקלאים בכפר ביל"ו. יש לו שישה ילדים. אחד מנישואים קודמים וחמישה עם שחר, שצוחקת כשהיא אומרת לי: "אין מה לעשות פה - אז שותים יין ועושים ילדים".
אל היינות הגיע בעקבות חברו, טל פלטר מיקב פלטר, שם רז מייצר את היין שלו. למעשה, ליקב ננה אין יקב, רק כרם. כ"דיסלקט גמור", כפי שהוא מעיד על עצמו, הפך לאוטודידקט של יין. פלטר היה גם זה שהציע לו להתמודד על תפקיד מנהל הכרמים של יקב עמק האלה שבדיוק נוסד, ואף על פי שלא היה לו רקע בתחום, הוא התקבל והחזיק בתפקיד במשך שמונה שנים. שם למד להיות כורם ורק בגיל 30, אחרי קורס קצר בבית הספר ליין בשורק, למד סוף־סוף גם לאהוב את המשקה עצמו. "עד אז אמרתי: תביאו קולה!", הוא מודה.
משם התגלגלו הזוג רז אל המדבר, ב־2007 הוא נטע את 30 הדונם הראשונים שהיום הם כבר 160 דונם. "הרבה זמן ישנתי פה בשק שינה. גיליתי שאני יושב על ציר ההברחות מסיני, אבל לא ויתרתי. את המים משכתי מחוות האלפקות עם צינור באורך שלושה ק"מ". הוא נלחם גם בבדואים שהגיעו עם עדרים ודרשו דמי חסות, הוא כמובן סירב. בדרך הוא גם החלים מסרטן קיבה שהתגלה בשלב מאוחר.
כשאני שואל אם זו גאולת קרקע וציונות, הוא אומר שלגמרי. "היו שאלות", הוא מודה שזה לא קל. "אלה דברים שאתה יונק מהבית וגם תכונות אופי. אני מאוד עקשן". הוא מספר שסבתא שלו, סבתא רחל, שהיתה מאנשי ביל"ו, אמרה לו לפני מותה ש"בניית הארץ לא נגמרת". אחריו הגיעו לכאן צור שיזף, השכן מכרם שיזף, וגם היקבים הגדולים שאנשי הגרעין התורני במצפה רמון מגדלים עבורם יין בכרם ענק של 600 דונם. רז סלל את הדרך לכולם. בהתחלה רק מכר את הענבים ועוד לא עשה יין של עצמו, כיום ננה מייצר 60 אלף בקבוקים בשנה. "לא יוציאו אותי מפה", הוא נשבע.
***

כמה מהיינות של ננה

פרנץ' קולומבר 2024. הבייבי החדש של רז הוא בעצם אחד הזנים הלבנים הכי ותיקים בישראל שהלך ונעלם עם השנים. מה שרז מוציא ממנו הוא פשוט קסם. יין חד, זוויתי, חומצי ומרענן להפליא. היין המושלם למדבר ובכלל לקיץ הישראלי. 140 שקל, כשר
1 צפייה בגלריה
יין פקשוט של קולומבר יקב ננה NANA פנאי
יין פקשוט של קולומבר יקב ננה NANA פנאי
יין קולומבר
(צילום: אנני סילבר)
אמונייט 2024. בלנד לבן שמשתנה משנה לשנה. בבציר 24' יש 60% סמיון והשאר סוביניון בלאן וקצת פרנץ' קולומבר. יין חומצי, פריך ומרענן כמו כל היינות הלבנים של ננה אבל עם מורכבות יוצאת דופן ועושר, המגלם בתוכו את המדבר. 130 שקל. כשר
קסיופאה 2023. יין אדום מענבי סירה עם קצת גראנש ופטיט סירה ואפילו ויונייה לבן. יין עשיר, רך, עגול ומפנק, קטיפתי ואפילו קצת רומנטי. יין חגיגי ומיוחד שמוכיח שאף שרז גאה כל כך בלבנים שלו, הוא בכלל לא פראייר גם באדומים. 150 שקל, כשר