סגור
גג דו"ח טכנולוגי עומר כביר דסקטופ

דו"ח טכנולוגי
להנפקת NFT אין שום שימוש אמיתי, אבל היא גורמת לנזק ממשי לסביבה

NFT, או אסימון חסר-תחליף, הוא בעיקר שיטה להעניק בעלות על יצירת דיגיטליות. הוא מבוסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין, בדומה למטבעות קריפטו דוגמת ביטקוין, אך שונה מהם בכך שכל NFT הוא ייחודי. כל NFT שנוצר פולט לאוויר גזי חממה בכמות השווה לנסיעה של כ-800 ק"מ ברכב בנזין

ההייפ העדכני סביב NFT, כפי שפורסם כלכליסט בחודש , הוא, אם להיות עדינים, בולשיט. הרבה אוויר חם סביב משהו שאין לו ערך אמיתי, שוק שמגלגל מיליארדי דולרים סביב סחר בדברים שאמורים להיות חסרי-תחליף אך מבחינה מעשית יש אינספור עותקים זהים לחלוטין שלהם. זה יכול היה להיגמר כאן, בעוד סיפור אזהרה מפני בועה חדשה שעלולה להתפוצץ למי שנשאב אליה בפנים; משהו שאפשר למסגר כתחביב של ספקולנטים עשירים ומשועממים או מלכודת לפראיירים שלא מזיקה לאף אחד חוץ מלמי שתמים מספיק כדי ליפול לתוכה.


הבעיה היא של-NFT יש גם מחיר כבד, שאותו משלמים כולנו, בין אם אנחנו חלק מהבועה הזו ובין אם לא. כי לפי הערכות, כל NFT שנוצר פולט לאוויר גזי חממה בכמות השווה לנסיעה של כ-800 ק"מ ברכב בנזין.
NFT , ראשי תיבות של Non-fungible token, או אסימון חסר-תחליף, הוא כיום בעיקר שיטה להעניק בעלות על יצירת דיגיטליות. הוא מבוסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין, בדומה למטבעות קריפטו דוגמת ביטקוין, אך שונה מהם בכך שכל NFT הוא ייחודי. אם נחליף מטבע ביטקוין אחד במשנהו יהיה לנו ביד בדיוק את אותו הדבר, אך אם נחליף NFT של יצירה אחת ב-NFT של יצירה אחרת לא יהיה לנו מוצר דיגיטלי זהה. מדובר, במובן מסוים בתעודה שמוכיחה את האותנטיות של היצירה, שמציינת שהאוחז בה הוא הבעלים.
ברבעון הראשון של 2021, השימוש ב-NFT פרץ למיינסטרים, כאשר נקודת השיא היתה מכירת NFT ליצירה דיגיטלית של אמן הרשת Beeple תמורת 69 מיליון דולר זאת, אף שניתן למצוא ולהוריד את היצירה במגוון דרכים , והמכירה לא כללה זכויות יוצרים או זכויות אחרות ליצירה.
השגשוג בתחום עורר את עניינם של אמנים רבים, שראו מקור הכנסה חדש ומשמעותי, ובהם גם האמן והאדריכל האוסטרי כריס פרכט, שקיווה ללכת בעקבותיו של Beeple ולמכור 300 פרטי NFT (100 לכל אחת משלוש יצירות שלו). פרכט ביטל את התוכניות אחרי שנחשף לעלות הסביבתית שתהיה למהלך זה. להערכתו, לו היה ממשיך במהלך היה צורך חשמל בהקף דומה לזה שאירופאי ממוצע צורך במשך שני עשורים. "המספרים פשוט קטלניים", הוא אמר לניו יורק טיימס "עד כמה שזה פוגע בי כלכלית ונפשית, אני לא יכול לעשות את זה".
הסיבה היא שכדי להנפיק NFT חדש, שרובם מבוססים על הבלוקצ'יין של מטבע הקריפטו את'ריום, יש צורך לבצע פעולות חישוביות מסובכות – תהליך שמכונה כרייה במסגרתו מערכי מחשוב מנסים לפתור חידה קריפטוגרפית מורכבת בשיטה של ניסוי וטעיה על ידי חילול מהיר של מספרים גבוהים עד הגעה לפתרון הנכון. בתהליך זה, להערכת פלטפורמת מטבעות הקריפטו Blockchain.com מבוצעים מדי שנייה 170 קווינטיליון (170 ואחריו 18 אפסים) ניסיונות בשנייה.
1 צפייה בגלריה
יצירה של Beeple אמן דיגיטלי נמכרה כריסטי׳ס ניפטי NFT
יצירה של Beeple אמן דיגיטלי נמכרה כריסטי׳ס ניפטי NFT
יצירת NFT של Beeple שנמכרה ב-69 מיליון דולר
(צילום: Christie’s)
התהליך קשה ומסובך בכוונה, בין השאר כדי להגביל את הכרייה של מטבעות חדשים על מנת שלא להציף את השוק וכן כדי להבטיח שקיפות ולמנוע רמאויות. ואולם, התוצאה של תהליך זה היא הקמה של מערכי מחשוב עצומים ורעבים לאנרגיה, שלפי הערכות יוצרים עלות סביבתית ניכרת: פליטה לאמטמוספירה של 200 ק"ג פחמן על כל NFT אחד שמונפק. לא מדובר בבעיה ייחודית ל-NFT או לבלוקצ'יין של את'ריום. מרבית מטבעות הקריפטו משתמשים בשיטות כרייה דומות ויוצרים נזקים סביבתיים דומים. חוקרים באוניברסיטת קיימברידג' מעריכים שכריית ביטקוין צורכת יותר חשמל ממדינות כמו ארגנטינה, שבדיה או פקיסטאן
"אני יודעת שקשה להבין את זה, את רק לוחצת על כפתור או מקלידה כמה מלים, ופתאום את שורפת כל כך הרבה אנרגיה", אמרה לניו יורק טיימס ד"ר סוזנה קוהלר מאוניברסיטת אלבורג בדנמרק, שביצעה הערכה מקיפה של מחזור החיים של מטבעות קריפטו וטכנולוגיית בלוקצ'יין.
לדברי קוהלר, מה שייחודי בטכנולוגיית בלוקצ'יין, ושהופך את הבעיה לחמורה במיוחד, הוא שפתרון החידות הופך לקשה ותחרותי יותר ככל שנכרים יותר מטבעות. "המשמעות היא שהטכנולוגיה לא הופכת עם הזמן ליעילה יותר בצריכת האנרגיה שלה, כמו טכנולוגיות אחרות", היא אמרה. "זה רק מוביל לפליטות גדולות יותר, אלא אם האנרגיה מגיעה ממקורות נטולי-פחמן".
השוואה בין את'ריום לרכבת שנוסעת ללא הפסקה
יש אמנים וגופים שמקשיבים לאזהרות אלו. האמן ופעיל האקלים הצרפתי ז'וני למרסי כבר הנפיק 6 יצירת וידיאו כ-NFT, לפני ששמע על ההשלכות הסביבתיות האפשריות. כשגילה כמה גזי חממה הן פלטו, הוא ביטל את התוכניות להנפיק יצירות נוספות. "התברר ששש היצירות שהנפקתי צרכו ב-10 שניות יותר חשמל מכל מה שצרך הסטודיו במשך שנתיים. זה טירוף לשקול אפילו להמשיך עם זה. זה אסון", הוא הסביר באתר שלו בחודש מרץ, אפליקציית האמנות ArtStation ביטלה
יש שחולקים על הטענות לנזק סביבתי. בפוסט במדיום טענה פלטפורמה לסחר ב-NFT בשם Super Rare שאין כאן פגיעה בסביבה, והשוותה את את'ריום לרכבת שנוסעת ללא הפסקה ואת העסקאות שמבוצעות בה למקומות ישיבה ברכבת. "הרכבת תסעה באותה מהירות ועם אותה צריכת אנרגיה בין אם המושבים מלאים או לא. אם כולם יפסיקו להשתמש באפליקציות את'ריום ולא יבוצעו עסקאות במשך יום שלם, פליטות הפחמן של הרשת יישארו זהות", נטען.
הנפקה של NFT כרוכה בצריכת אנרגיה
הכלכלן ומדען הנתונים ההולנדי אלכס דה וריס חולק על ההסק שנגזר מהמטאפורה הזו. "אם אדם אחד לא טס במטוס, אין שום הבדל. אבל אם הרבה יותר אנשים טסים, יהיו הרבה יותר פליטות ממגזר התעופה", הוא אמר לניו יורק טיימס. כלומר, הביקוש למטבעות קריפטו ונגזרותיהם מביא לעליית הערך של מטבעות אלו, מה שמושך יותר כורים, שבתורם צורכים יותר אנרגיה ופולטים יותר גזי חממה.
הדבר עולה אפילו מהפוסט של Super Rare, שמודה שצריכת האנרגיה בכריית את'ריום תלויה במשתנים כמו מחירו של המטבע. והביקוש ל-NFT, אפשר להגיד בבטחה, תורם לעלייה משמעותית במחיר את'ריום. יש לאמנים פתרונות כרייה שלא כרוכים בצריכת אנרגיה גדולה כל כך, אך אלו מיושמים בינתיים בעיקר במטבעות משניים יחסית. המציאות הנוכחית היא שהנפקה של NFT כרוכה בצריכת אנרגיה משמעותית, ובפליטה ניכרת של גזי חממה.
תחליף ביזורי לטאבו
NFT, כטכנולוגיה, יכול להתפתח למשהו בעל ערך ממשי. יש שהציעו שניתן להשתמש בה כשיטה לרישום בעלות על נכסים יקרי ערך כמו מכוניות או דירות, מעין תחליף ביזורי לטאבו. מוסיקאים כבר החלו להשתמש ב-NFT כדי למכור כרטיסים להופעות
הבעיה היא מה קורה בזמן שאנחנו מחפשים שימושים פרקטיים לטכנולוגיה החדשה הזו, מה הם הנזקים שמתרחשים בזמן שאנחנו מתעסקים במכירת אסימונים דיגיטליים לחתולי פופ-טארטס וגם אם כבר נמצא שימושים מעשיים לטכנולוגיה הזו, מעבר לספקולציה בבעלות חסרת-משמעות על יצירות אמנות דיגיטליות, עדיין צריך לשאול את עצמנו האם הם מצדיקים את הנזק הסביבתי שנגרם כתוצאה.
הפחתת פליטות גזי החממה ב-50%
יש לאנושות זמן ומשאבים מוגבלים לעצור את ההשלכות החריפות ביותר של משבר האקלים. להערכת מדענים, על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות יש להפחית את פליטות גזי החממה ב-50% עד סוף העשור ולהגיע לאפס פליטות עד 2050. מדובר במשימה אדירה, שתדרוש השקעות משמעותיות, פיתוחים טכנולוגיים מגוונים, וגם לא מעט הקרבות יומיומיות מצדנו (כמו, למשל, צמצום צריכת הבשרהמאמצים לצמצום פליטות גזי חממה כרוכים במהלכים שקשה לעשות ושלא פשוט לוותר עליהם. אבל במקרה של NFT, טכנולוגיה שנכון להיום לא נותנת דבר בעל ערך ממשי חוץ מתחושת בעלות מעורפלת? זה לא קשה ולא מסובך. נכון לעכשיו, אין להנפקת NFT שום שימוש אמיתי והיא גורמת לנזק ממשי לסביבה. אפשר בשמחה לוותר עליה, עד שיווצרו חלופות שלא כרוכות בפליטת גזי חממה.
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.