סגור
כלכליסט עולם נשיא ארגנטינה הנכנס חאבייר מיליי וידאו
(רויטרס)

מהפך: מועמד הימין הקיצוני זכה בבחירות בארגנטינה

חאבייר מיליי הליברטני שמכונה "דונלד טראמפ של ארגנטינה" זכה ב-56% מהקולות. הוא הבטיח לחלץ את המדינה מהמשבר הכלכלי העמוק באמצעות תוכניות קיצוניות כמו סגירת הבנק המרכזי והחלפת הפסו בדולר

חאבייר מיליי (Javier Milei) זכה בבחירות לנשיאות ארגנטינה שנערכו אתמול (א'). מיליי, הנחשב לימני קיצוני וליברטני נבחר על רקע המשבר הכלכלי שפגע במדינה והאינפלציה הגבוהה. סגנונו הבוטה ונטייתו לתקוף את התקשורת ולקדם תיאוריות קונספירציה על אליטות השולטות במדינה עוררו השוואות לדונלד טראמפ.
מיליי (53) הוא כלכלן ומגיש טלוויזיה לשעבר עם ניסיון פוליטי מצומצם. לאחר ספירת 95% מהקלפיות הוא זכה ב-56% מהקולות וגבר בכך על מועמד השמאל-מרכז, שר הכלכלה סרחיו מאסה, שזכה ב-44% מהקולות. מיליי יושבע לנשיאות ב-10 בדצמבר ויחליף את הנשיא הנוכחי אלברטו פרננדס. "אני רוצה לומר לכל אזרחי ארגנטינה, לכל המנהיגים הפוליטיים ולכל מי שרוצה להצטרף לארגנטינה החדשה: אתם מוזמנים", אמר מיליי בנאום הניצחון שלו.
במהלך קמפיין הבחירות חשף מיילי את הפתרונות שלו לתיקון הכלכלה, בהם הורדת מסים וצמצום הוצאות הממשלה. חלק מההצעות נתפסו כקיצוניות כמו סגירת הבנק המרכזי של ארגנטינה והחלפת המטבע המקומי בדולר האמריקאי. מלבד האג'נדה הכלכלית השנויה במחלוקת, מיליי גם הציע לאסור על הפלות ולהקל את הרגולציות לקבלת נשק. בריאיונות קודמים ציין את ארצות הברית וישראל כבנות הברית הטבעיות שלו מכיוון שהמדינות מחזיקות בגישות כלכליות דומות לשלו. "בנות הברית הטבעיות שלי הן ארצות הברית וישראל. אני לא רוצה שום קשר לקומוניסטים בקובה, סין או צפון קוריאה", אמר בריאיון ביולי לניו יורק טיימס. "פירוש הדבר הוא מסחר עם מי שרוצים".
עם זאת, צפויה לו משימה קשה בניסיון לאושש את הכלכלה הארגנטינאית השרויה במשבר עמוק. האינפלציה טיפסה לשיעור של יותר מ-140%, והיא השלישית בגובהה בעולם, שניים מכל חמישה ארגנטינאים חיים מתחת לקו העוני והשווי של הפסו צנח. מיילי מאמין כי הפתרון המרכזי הוא ניתוק חד מקווי המדיניות ששלטו עד כה, וכאמור סגירת הבנק המרכזי. כמו כן, הוא הכריז כי בכוונתו להפריט חברות ממשלתיות, לצמצם את מספר השרים בממשלה לשמונה מ-18, להוריד את ההוצאות הממשלתיות לרמה של 15% מהתמ"ג, ולבצע רפורמות מקיפות בחינוך ובמערכת הבריאות. אולם, קרוב לוודאי שמיליי יתקשה להשיג את התמיכה הפוליטית הנחוצה להעברת התוכניות הקיצוניות יותר.
החדשות על בחירתו של מיליי זכו לתשואות בצד הימני של המפה הפוליטית העולמית. כך למשל אלון מאסק טען כי הניצחון יוביל "לשגשוג לארגנטינה", ודונלד טראמפ בירך אותו בפוסט במדיה החברתית. "אני מאוד גאה בך", כתב נשיא ארצות הברית לשעבר. "אתה תוביל לשינוי במדינה שלך ותחזיר את ארגנטינה לגדולתה".