בלעדי
רשות שוק ההון נגד מעורבות מור באוריון: תפקידכם לנהל כספי עמיתים, לא חברות
הרשות פנתה לבית ההשקעות להבהרות אודות חבירתו לפמילי אופיס "הביתה ליווינג" לצורך מינוי 4 דירקטורים באוריון, שפוצלה מג'י סיטי של כצמן. מור: "גאים להיות גוף שפועל באקטיביזם מוסדי, בהתאם לרגולציה, ושם דגש על האינטרסים של בעלי המניות"
רשות שוק ההון מתערבת בפעם הראשונה ומותחת גבול להתערבות של גופים מוסדיים בהתנהלות חברות ציבוריות. לכלכליסט נודע כי הרשות פנתה לבית ההשקעות מור לקבלת הבהרות אודות החבירה של מור לפמילי אופיס בשם "הביתה ליווינג", בחברת אוריון, שפוצלה מג'י סיטי של חיים כצמן.
הרשות מבקשת לבלום את החבירה, שמטרתה למנות ארבעה דירקטורים מטעם שני הגופים, וכך ליטול את ההובלה של אוריון. הארבעה הם אריאל אלחנדרו פרטסמן, יובב כרמי, יוסי זיתוני וישי ששון.
אספת בעלי מניות לאישור מינויים של הארבעה, כמו גם בעלי תפקידים אחרים בחברה החדשה, אמורה להתקיים ביום שני הבא, 24 באוגוסט. מור והביתה ליווניג גיבשו קואליציה שכוללת החזקה של 25.1% מהמניות. מור מחזיקה 18.1% ממניות אוריון ויחד עם 7% של הביתה הן מגיעות ל־25.1% - יותר מאלו של נורסטאר וכצמן עם 24.4%. כצמן עצמו מחזיק באמצעות נורסטאר ב־18% מאוריון.
הפנייה של הרשות היא דרמטית ועשויה להיות בעלת השלכות על כל הגופים המוסדיים במתיחת החבל שבין מעורבות בניהול פסיבי לאקטיבי של חברות. כאמור, זו הפעם הראשונה שהרשות מתערבת ובולמת אפשרות להשפעה של גוף מוסדי על מעורבות בניהול חברה ציבורית. בשנים האחרונות עלו לא מעט חששות על העלייה בכוחם של גופי הגמל ואף עלו דרישות לפצל אותם, כדי להקטין את היקף הכספים שמנהלים חברות הביטוח ובתי ההשקעות הגדולים, מאות מיליארדי שקלים כל אחד.
הרשות, שמנוהלת בידי עמית גל, ציינה בפניה למור כי אכן תפקידם של מוסדיים המנהלים את כספי העמיתים לשמור על הנכסים המנוהלים עבורם ולפעול רק לטובתם, לפעול כבעלי מניות אקטיביים ולהגיע לאספות. אבל יחד עם זאת, החוק קובע מגבלות מהותיות על היקף ההחזקה של מוסדיים בתאגידים ואוסר עליהם להחזיק בהם בשיעור משמעותי. במילים אחרות, הרשות טוענת כי יש גבול בין מעורבות אקטיבית ואחראית של גוף מוסדי כבעל מניות, שהיא חלק מתפקידו, לבין מעורבות בניהול תאגיד ריאלי ושליטה בו.
הרשות כותבת למור כי "מתעורר חשש שהיקף ואופי המעורבות של מור בחברות המוחזקות חורג מהמצופה מגוף מוסדי המשקיע עבור עמיתיו ועשויים לעלות עד כדי מעורבות בניהול או הפעלת השפעה שאינה עולה בקנה אחד עם המגבלות החלות על הגוף המוסדי".
למוסדיים אסור לנהל
על פי החוק, לגוף מוסדי מותר להחזיר עד 20% בתאגיד ריאלי, והחוק אוסר עליו להיות מעורב בניהול. התקנה נועדה למנוע מהמוסדיים, ובעלי השליטה או המנהלים שלהם, להחזיק בכוח רב באמצעות כספים שהם לא שלהם, אלא כספי עמיתים וחוסכים, שהועברו לידם לניהול ובאמצעותם עלולים לצבור כוח והשפעה בחברות ציבוריות.
אוריון הונפקה בבורסה בסוף 2025 בידי ג'י סיטי לאחר שפוצלה ממנה והיא בהגדרה חברה ללא גרעין שליטה. אוריון הוקמה על מנת לקבל לידיה את ההחזקה בשלושה מנכסיה המניבים בפולין של ג'י סיטי, בשווי מצטבר של 455 מיליון יורו, כמו גם את החוב עליהם. זאת, כחלק ממאמציה של ג'י סיטי להקטין את המינוף שלה. החברה נסחרת בשווי 107 מיליון שקל.
ג'י סיטי ביקשה לאשר באספה ב־24 באוגוסט את חידוש כהונתם של ערן יעקב, יו"ר רשות המסים לשעבר, כיו"ר הדירקטוריון, ושל קרן כליפה, מנכ"לית ג'י סיטי וסמי בבקוב מנהל ההשקעות לשעבר של הראל, כדירקטורים.
בשלב הזה מתמקדת הרשות, כרגולטור בהעברת שאלות למור שנדרשת לענות אם במועד הגדלת ההחזקה נשקלה האפשרות לשינוי הרכב דירקטוריון אוריון. מור נדרשת להעביר גם פירוט על התנהלות המגעים בינה לבית הביתה ליווינג ומי יזם אותם והנושאים שעליהם הוחלט לפעול במשותף; פירוט אופן האיתור והבחירה של ארבעה הדירקטורים שמבקשים מור והביתה למנות, והמעורבות של מור בבחירת כל אחד מהם; והאם קיימות הבנות או ציפיות ביחס לאופן פעולתם של המועמדים שייבחרו. בנוסף, נדרש מור להעביר את הפרוטוקולים של הדיונים בהם נידונה הגדלה ההחזקה באוריון.
מקורבים למור טוענים כי לא התקבלו הנחיות כלשהן לגבי ההתנהלות באוריון, אבל כמשקיע חדש בחברה שרכש מניות בהנפקה בינואר בית ההשקעות מנסה לא לנהל את החברה, אלא להיטיב את המצב לבעלי המניות מול חברה של כצמן, שכמו חברות אחרות שלו מאופיינת במינוף גבוה והנהלה שמזוהה עם כצמן עצמו, וכי החברות האחרות שלו אופיינו בחולשה בשוק. המהלך נעשה, לדבריהם, כדי לשפר את המצב בחברה פחות טובה, כפי שבעבר נהגו בחברות כמו נטו מלינדה, מגוריט וג'נריישן קפיטל, כאשר שתי האחרונות הורידו דמי ניהול. עוד טענו המקורבים למור כי במקרים אחרים סייע בית ההשקעות עם פסילת דירקטורים שתמכו באובר רולינג על שכר מופרז של מנהלים והצליח להפסיק את התופעה. הם הדגישו כי אם יקבלו הנחיות ידאגו למלא אותן כגוף מפוקח.
גם הולמס פלייס נבדקת
עוד נודע כי הרשות נוגעת במקרה נוסף שמור מעורב בו – הפעם בחברת מועדוני הכושר הולמס פלייס, שמתנהלת ללא גרעין שליטה ושבה מור החזיק 24.25%. בינואר האחרון מכר מור 7.5% מההחזקה שלו ובמקביל העמיד הלוואה של 45 מיליון שקל לקרן שתוי, מנכ"לית הולמס פלייס, לרכישת המניות האלה ב־51 מיליון שקל, הלוואת נון־ריקורס שהבטוחות שלה הן מניות החברה. מור ירד בעקבות העסקה להחזקה של 16.75%.
גם לגבי הולמס פלייס דורשת הרשות להבין מה התועלת לעמיתי מור מהמכירה של המניות לשתוי והעמדת המימון לרכישה, ופירוט מלא של תנאי ההלוואה והמגעים עם שתוי בקשר לעסקה, כמו גם העתקי הפרוטוקולים בהחלטות אלה.
מקורבים למור טוענים כי יש להפריד בין הספירה של החזקות בהולמס פלייס דרך חברת הגמל ובין ההחזקות דרך הקרנות בספירת הנתח של בית ההשקעות בהולמס פלייס. את המהלך עצמו הסבירו אותם מקורבים ברצון לשמר את המנכ"לית בחברה לטובת בעלי המניות, שכן היא חוזרה בידי חברות אחרות ובכל מקרה המכירה של המניות נעשתה במחיר גבוה מהשער היום, לצד תשואה טובה על ההלוואה שניתנה.
מבית ההשקעות מור נמסר בתגובה: "מבלי להתייחס למקרה זה או אחר, מור גאה להיות גוף שפועל באמצעות אקטיביזם מוסדי, אשר פועל בהתאם להוראות הרגולציה ושם דגש על האינטרסים של בעלי המניות לצד העצמאות של החברות בהן אנו משקיעים".






























