סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
צוות OpenWeb
צוות OpenWeb (צילום: OpenWeb)
פרסום ראשון

משווי של 1.5 מיליארד דולר לחדלות פירעון: OpenWeb מבקשת הקפאת הליכים

נקודות עיקריות.כלכליסט AI
  • חברת אופן ווב הגישה בקשה דחופה למינוי נאמן והקפאת הליכים בשל חובות מצטברים של כ-177.5 מיליון שקל.
  • החברה מייחסת את המשבר לשינויים בשוק הפרסום הדיגיטלי, להפסקת התקשרות עם מיקרוסופט ולפעולות חד-צדדיות של הקרן המלווה.
  • המנכ"ל ג'ים דיילי מסר כי פעילות הפלטפורמה נמשכת כסדרה וכי המשקיעים המרכזיים ממשיכים לתמוך בתהליך הבראת החברה.
חברת הטכנולוגיה הישראלית אופן ווב (OpenWeb), המפתחת פלטפורמות לניהול קהילות ושיח באתרי תוכן ופועלת גם בתחום הפרסום הדיגיטלי, פנתה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה דחופה למינוי נאמן זמני, להקפאת הליכים ולאיסור על ביצוע פעולות (דיספוזיציה) בנכסיה, כך נודע לכלכליסט. החברה, שהוקמה בשנת 2012 ונקראה בעבר Spot.IM, מעסיקה עובדים בישראל ובחו"ל ומחזיקה בחברות בנות ברחבי העולם. הבקשה הוגשה בעקבות קשיים תזרימיים חמורים ופער בין הכנסותיה להוצאותיה, שהביאו אותה למצב שבו אינה יכולה לעמוד בתשלומיה השוטפים (חדלות פירעון תזרימית).
בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין מאור רוט ויניב דינוביץ ממשרד הרצוג פוקס נאמן, מפרטת החברה שורה של שינויים בשוק וגורמים חיצוניים שהובילו לירידה בהכנסותיה. בין היתר מציינת אופן ווב את השינוי ביחס של שוק הפרסום לאתרים המסווגים כ־MFA – אתרים שמייצרים תוכן בעיקר כדי למשוך תנועה ולהציג פרסומות – וכן את מגמת ה־SPO, שבמסגרתה מפרסמים מצמצמים את מספר המתווכים בשרשרת הפרסום הדיגיטלי. גורם נוסף הוא השימוש הגובר בכלי בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI), ששינה את דפוסי צריכת התוכן והוביל לירידה בתנועה לאתרי הלקוחות של החברה. מכה נוספת נרשמה ביוני 2026, כאשר ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט הודיעה באופן חד־צדדי על הפסקת ההתקשרות עם אופן ווב, עיכבה כספים ודרשה החזר בטענה ל"תנועה לא תקינה" (Invalid Traffic, או IVT) – כלומר תעבורה שמערכות הפרסום אינן מזהות כתנועה אותנטית של משתמשים, למשל פעילות של בוטים, קליקים לא אמיתיים או תנועה אוטומטית. אופן ווב דוחה את הטענות בתוקף.
לפי הבקשה, החברה הייתה בעיצומו של מהלך הבראה שכלל תוכנית ארגון מחדש (restructuring) והסכמות עקרוניות להזרמת הון חדש בסך כ-14 מיליון דולר מבעלי מניותיה המרכזיים (בהם הקרנות Insight Partners ו-Georgian) וממשקיע נוסף. ואולם, המהלך טורפד כאשר הקרן המלווה, Mars Growth Capital (מקבוצת Liquidity), דרשה פירעון מיידי של חוב בהיקף של כ-20 מיליון דולר בטענה ל"שינוי מהותי לרעה". בחברה טוענים כי הקרן נקטה צעדים אגרסיביים וחד-צדדיים, והשתלטה על חשבונות בנק של הקבוצה בחו"ל שבהם הוחזקו כ-7.3 מיליון דולר - צעד שפגע קשות בנזילותה וסיכל את הזרמת ההון המתוכננת.
מנתונים שנחשפו בבקשה עולה כי נכון לסוף אוגוסט 2026, סך כל ההתחייבויות של קבוצת אופן ווב עומד על כ-177.5 מיליון שקל, מתוכם כ-61.6 מיליון שקל חובות מובטחים (בעיקר לליקווידיטי) וכ-98.9 מיליון שקל חובות לנושים כלליים וספקים. מנגד, בקופת החברה והחברות הבנות מוחזקים מזומנים בהיקף של כ-42.6 מיליון שקל בלבד, כאשר הגישה לחלקם הוגבלה. בחברה מציינים כי הפער התזרימי המיידי לתשלום התחייבויות עומד על כ-15 מיליון שקל (כ-5 מיליון דולר), ומבקשים את הגנת בית המשפט על מנת למנוע תפיסת נכסים חד-צדדית ולנסות לגבש הסדר להמשך הפעלת החברה כ"עסק חי".
מקורבים לחברה אמרו לכלכליסט כי "זו חברה שחשובה מאוד למשקיעי החברה וזכתה להרבה אמון מהמשקיעים שלה. המנכ"ל הנוכחי עשה עבודה חשובה ליישר את החברה והיא חזרה לצמוח, והחודש האחרון שלה היה מהטובים שהיו לחברה. החברה הייתה במהלך קריטי שבו הגישה תוכנית חדשה של התייעלות נוספות שהיה דרוש לה סכום השקעה נוסף, והחברה הייתה על סף גיוס השקעה חדשה ממשקיעיה. התוכנית הייתה מביאה אותה לרווחיות בשנה הבאה. החברה לא הצליחה לצערה לשלוט בחוב של החברה ולא הצליחה להגיע לדרך של מימון מחדש של החוב, ובגלל החוב לא נותרה ברירה אלא לגשת להליך, ולכן החברה מקווה שהנאמן יחזיר את החברה לקווי הפעילות".
במכתב ששלח לעובדים, מנכ"ל OpenWeb ג'ים דיילי כתב כי מוקדם יותר השנה החליט דירקטוריון החברה לקדם הליך מכירה רשמי, ואף שכר בנק השקעות לצורך כך. לדבריו, החברה ניהלה מגעים רציניים עם רוכשים פוטנציאליים ואף נכנסה לתקופת בלעדיות עם אחד מהם, אך העסקה לא הבשילה. לאחר מכן פנתה החברה לרוכשים נוספים ולמלווים חלופיים, במקביל לשיחות עם המשקיעים הקיימים על מימון ביניים וארגון מחדש.
דיילי טען כי המשבר החריף לאחר שהמלווה של החברה הקפיא את חשבונות הבנק שלה, אף שלדבריו OpenWeb עמדה בתנאי הסכם ההלוואה, וסירב לדון בחלופות שהציעה החברה. "הפעולות שלו היו מכוונות, ולתפיסתנו טורפניות", כתב. לדבריו, הפנייה להגנה מפני חדלות פירעון "לא הייתה התוצאה שרצינו – זו התוצאה שהוא כפה עלינו".
לצד זאת הדגיש דיילי כי העובדים קיבלו את שכרם וכי פעילות החברה נמשכת כסדרה. "הפלטפורמה ממשיכה לפעול והלקוחות מקבלים שירות", כתב, והוסיף כי ההליך עובר כעת לפיקוח בית המשפט. עוד כתב כי הדירקטוריון והמשקיעים המרכזיים, ובהם Insight Partners ו-Georgian, ממשיכים לתמוך בחברה. דיילי הודה כי קיים חוסר ודאות לגבי עתיד העובדים, אך ביקש מהם להמשיך בעבודתם השוטפת: "OpenWeb נותרה חברה טובה, עם טכנולוגיה מעולה ועובדים ברמה עולמית".
OpenWeb (שנוסדה במקור תחת השם Spot.IM) הוקמה בשנת 2012 על ידי היזמים הישראלים נדב שובל, רועי גולדברג וישי גרין. החברה נולדה מתוך רצון לשנות את דינמיקת הדיונים ברשת ולהחזיר את הגולשים מאתרי הרשתות החברתיות הגדולות אל אתרי התוכן והחדשות עצמם. הטכנולוגיה שפיתחה מיועדת ליצור קהילות תגובות ושיח מוגנות ומנוהלות בתוך אתרי המוציאים לאור (Publishers), באמצעות כלי ניטור שמבוססים על בינה מלאכותית, סינון שפה פוגענית והפחתת טוקבקים רעילים, לצד מתן אפשרות למוציאים לאור להגדיל את הזמן שהגולשים מבלים באתרים ולייצר מזה הכנסות מפרסומות.
לאורך השנים גייסה החברה יותר מ־390 מיליון דולר במספר סבבי השקעה. בסוף 2021 גייסה 150 מיליון דולר בסבב E, שבמסגרתו הוערכה בשווי של יותר ממיליארד דולר והפכה לחד־קרן. באוקטובר 2022 השלימה סבב גיוס נוסף של 170 מיליון דולר לפי שווי של כ־1.5 מיליארד דולר. בין המשקיעים בחברה נמצאים הקרן הקנדית Georgian, קרן Insight Partners, Samsung Next, קרן Entrée Capital, קבוצת הראל וה־New York Times.
OpenWeb מספקת את הטכנולוגיה שלה לאלפי אתרי תוכן, בהם Fox News, AOL, MSN ו־Yahoo, וכן לגופי מדיה נוספים בארה"ב ובאירופה. בשנים האחרונות ביצעה החברה כמה רכישות במטרה להרחיב את פעילותה לתחומים נוספים, ובהם ניוזלטרים, כלים ליצירת הכנסות וניתוח נתונים. אחת העסקאות המרכזיות הייתה רכישת חברת Jeeng הישראלית בכ־100 מיליון דולר.
בשנים האחרונות חוותה החברה גם טלטלות ניהוליות. במהלך 2024 ו-2025 התחולל מאבק בצמרת החברה סביב החלפתו של המייסד והמנכ"ל נדב שובל, אשר תחילה סירב לפנות את כיסאו ואף פנה להליכים משפטיים. לאחר הסדרת המשבר מונה לתפקיד המנכ"ל ג'ים דיילי (Jim Daily), בעוד שובל נשאר מעורב בתפקיד יועץ.
מהחברה נמסר: "OpenWeb הגישה בישראל בקשה להגנה מפני חדלות פירעון. החברה ממשיכה לפעול ומחויבת להמשיך ולשרת את לקוחותיה, שותפיה ועובדיה לאורך התהליך. במהלך 2026 ניהלה OpenWeb מגעים עם מספר רוכשים פוטנציאליים, שהביעו עניין משמעותי, וכן עם מלווים חלופיים, במטרה לבחון אפשרויות שונות. למרות מאמציה, הדירקטוריון לא הצליח להגיע להסכמות עם המלווים, שיאפשרו לחברה להמשיך ביישום תוכנית ארגון מחדש ולהימנע מהמצב הנוכחי. כל העובדים קיבלו את שכרם עד כה, והפלטפורמה ממשיכה לפעול עבור הלקוחות והספקים".