סגור
מימין מגדל עלית ברמת גן מגדל דה וינצ'י בתל אביב ובניינים שניזוקו ברחוב בן יוסף בבת ים
מימין: מגדל עלית ברמת גן, מגדל דה וינצ'י בתל אביב ובניינים שניזוקו ברחוב בן יוסף בבת ים. מורכבות הנדסית משמעותית בשיקום המגדלים (צילומים: אוראל כהן אביגיל עוזי יריב כץ)
בדיקת כלכליסט

שנה ל"עם כלביא": אלפים מחוץ לבתיהם, 3.7 מיליארד שקל נזק

12 ימי לחימה הותירו כמעט 40 אלף תביעות על נזק למבנים, כ־2,800 פרויקטי שיקום ארוכי טווח ו־187 מיליון שקל ששולמו על דיור חלופי • בת"א, רמת גן ובת ים עדיין מתמודדים עם מבנים שנהרסו או ניזוקו קשות והשיקום יימשך שנים; מגדלי דה וינצ'י ועלית הפכו לפרויקטי השיקום המורכבים והיקרים בארץ עד היום, בעלות של מיליארד שקל 

שנה חלפה מאז מבצע "עם כלביא", שבו תקפו ישראל וארה"ב מטרות באיראן, ובמקביל נחשף העורף הישראלי להיקף ולעוצמת נזקים שלא הכיר קודם לכן בעקבות ירי טילים בליסטיים מאיראן לעבר ישראל. המבצע נמשך 12 ימים בלבד, אך הפגיעות שספגה ישראל היו קשות יותר מאלה שנגרמו במבצע "שאגת הארי", שנמשך זמן רב יותר. בתוך רצף האירועים הביטחוניים שמלווה את ישראל מאז, "עם כלביא" כבר נראה כהיסטוריה רחוקה, אך עבור לא מעט ישראלים השלכותיו עדיין מורגשות מדי יום.
לצד מבנים שסומנו לשיפוץ, שחלקם כבר שוקמו ותושביהם שבו אליהם, ישנם עדיין מבנים שהשיקום שלהם ארוך ומורכב, לצד מבנים שנהרסו ובמקומם מקודמות כיום תוכניות לבנייה מחדש. בשני המקרים מדובר בתהליכים שיימשכו עוד שנים. נתוני רשות המסים שנמסרו לכלכליסט מצביעים על היקפי עתק שהמדינה הוציאה עד כה על פיצויים ישירים ודמי שכירות חלופיים. עם זאת, לא מדובר בנתונים סופיים, ויחלפו עוד שנים עד שכלל המבנים ישוקמו והמדינה תוכל להפסיק לשלם עבור דיור חלופי ושיקום מבנים.
לפי רשות המסים, עד כה הוגשו לקרן הפיצויים 39,715 תביעות בשל נזק למבנים, מהן כ־2,800 תביעות המוגדרות כ"שיקום לטווח ארוך". בחלוקה לערים, תל אביב הובילה בפער ניכר את מספר תביעות הנזק למבנים, עם 10,160 תביעות. אחריה רמת גן עם 6,654 תביעות, רחובות עם 3,969, בת ים עם 3,254 ופתח תקווה עם 3,055 תביעות. נתוני עיריית תל אביב על פטור מארנונה לדירות שאינן ראויות למגורים ממחישים את עוצמת הפגיעה: בעקבות "עם כלביא" מקבלות כיום 336 דירות פטור מארנונה לעומת 193 דירות בלבד בעקבות "שאגת הארי".


מתוך כלל התביעות, ב־3,329 תיקים שולמו דמי שכירות חלופיים בסכום כולל של 187.2 מיליון שקל. גם סכום זה אינו סופי, ולמס רכוש אין בשלב זה הערכה לגבי העלויות העתידיות, שייקבעו, בין היתר, בהתאם לקצב שיקום המבנים וחזרת המשפחות לבתיהן. ברשות המסים מציינים כי בחלק מהמקרים דמי השכירות ששולמו היו גבוהים ממחירי השוק בשל עליית מחירי השכירות. בשל נזקים ישירים, בעיקר לתכולת הדירות, הוגשו 50,174 תביעות, ובמסגרתן שולמו עד כה כ־3.7 מיליארד שקל.
תל אביב
המקרה המורכב של דה וינצ'י
תל אביב היתה העיר שנפגעה באופן הקשה ביותר, הן מבחינת היקף הנזקים הכספיים והן מבחינת מספר הדירות שנפגעו. לפי נתוני העירייה, 56 מבנים בעיר הוכרזו כמבנים מסוכנים, ונכון להיום ב־24 מהם ההכרזה עדיין בתוקף. שני מבנים לשימור ברחוב פינסקר (מספרים 4 ו־6) הוכרזו להריסה, ובשניהם כבר הוגשו בקשות להיתרי בנייה.
מקרה הפגיעה במגדל דה וינצ'י, לצד הפגיעה במגדל עלית ברמת גן, נחשב למורכב ביותר מבין כלל המבנים שנפגעו בישראל. הפגיעה במגדל, שאוכלס כשנה וחצי בלבד לפני האירוע, חייבה החלפה של קירות המסך היקרים שלו — מהלך שטרם בוצע בהיקף כזה בישראל, ואולי אף בעולם — ויצרה מורכבות הנדסית משמעותית.
גורם המעורב בהליכי השיקום אמר לאחרונה כי חלף זמן רב עד שאנשי המקצוע הצליחו לגבש את שיטת העבודה לפרויקט, ונכון לעכשיו האכלוס מחדש צפוי רק ב־2028. ברשות המסים העריכו לאחרונה את עלות תיקון הנזקים בדה וינצ'י ובמגדל עלית בכמיליארד שקל בסך הכל, כ־500 מיליון שקל לכל מגדל.
סוגיה נוספת היא הפיצוי על תכולת הדירות, המוגבלת כיום לכ־100 אלף שקל למשפחה (בתלות במספר הילדים). מטבע הדברים, שווי התכולה בדירות יוקרה גבוה מהממוצע ולעתים בפער גדול, והדבר יוצר תחושת תסכול בקרב חלק מהדיירים, שאיבדו את בתיהם וסבורים כי לא קיבלו פיצוי מלא על רכושם.
רמת גן
הבניינים ברחוב תרצה נהרסו
במסגרת "עם כלביא" הוצאו חמישה צווי הריסה לבניינים ברחוב תרצה. כל חמשת הבניינים נהרסו, וכיום מקודמות עבורם תוכניות בנייה חדשות שנמצאות בהליכי אישור. לשישה בניינים נוספים הוצאו דרישות לתיקון נזקי הדף.
לניהול שיקום מגדל עלית ברחוב ז'בוטינסקי נבחרה חברת ניהול הפרויקטים אפרתי מדפיס. יוני אפרתי, מבעלי החברה, מספר כי העבודות כבר מבוצעות בשטח על ידי קבוצת דלויה ובתיאום מלא עם מס רכוש. "אנחנו נמצאים שנה לאחר פגיעת הטיל. הצלחנו להעלות את הפרויקט על דרך המלך והגענו למצב שבו הוא נמצא בהליכי שיקום ובשיתוף פעולה מלא עם מס רכוש", אמר.
לדבריו, השיקום צפוי להימשך כשנתיים, כאשר עיקר המורכבות נובע מהצורך להחליף את מעטפת האלומיניום החיצונית של המגדל. "הפירוק וההתקנה של האלומיניום החדש הם תהליכים מורכבים מאוד שלוקחים זמן. אלה לא פרויקטים שלומדים לבצע בלימודי הנדסה. אני מקווה מאוד שזה יהיה פרויקט חד־פעמי". אפרתי העריך כי עלות הפרויקט תהיה נמוכה מהערכת מס רכוש, שעמדה על כ־500 מיליון שקל.
בת ים
481 משפחות עדיין מחוץ לבתיהן
בת ים היא אחת הערים שבהן עלה צורך דחוף בחקיקה שתאפשר קידום מהיר של מתחמי התחדשות עירונית בעקבות הנזקים. לאחר פגיעות "עם כלביא" הוצאו 52 הודעות על מבנים מסוכנים. עד כה בוטלו שלוש מהן, לאחר שהמבנים שוקמו ואושרו מחדש לאכלוס.
מרבית המבנים שנפגעו באופן משמעותי צפויים לעבור במסלול של הריסה ובנייה מחדש, וקידום התוכניות מותנה בהכרזת המדינה על האתרים הרלבנטיים כאתרי הרס. עד כה נקבע כי 11 מבנים מיועדים להריסה. שניים מהם כבר נהרסו בידי העירייה בשל הסכנה שנשקפה מהם. יתר המבנים ממתינים לקידום התוכנית הייעודית ולהשלמת הליכי התכנון והבנייה. נכון להיום, כ־481 משקי בית עדיין מפונים מבתיהם בעקבות הפגיעות – המספר הגבוה ביותר מבין הערים שנפגעו.
פתח תקווה
שיקום מלא בתוך כחצי שנה
למרות כמה פגיעות קשות בעיר, שיקום המבנים בפתח תקווה נמצא בשלב מתקדם יחסית. המקרה המשמעותי ביותר הוא הפגיעה ברחוב אסירי ציון, שבה נפגעו ארבעה מגדלים ומבנה קהילתי משותף. מדובר במתחם חדש יחסית שלא ייהרס אלא יעבור שיקום ושיפוץ. שני הבניינים הפנימיים, מספרים 17 ו־19, ספגו פגיעה ישירה. הבניינים החיצוניים, 15 ו־21, נפגעו מהדף, שוקמו ותושביהם כבר שבו להתגורר בהם.
נכון להיום, 160 משפחות משני הבניינים שנפגעו ישירות עדיין שוהות בדיור חלופי. ההערכה היא שהשיקום יסתיים בתוך כחצי שנה.
באר שבע
רוב הדיירים ישובו עד סוף 2026
בבאר שבע היו ארבעה מוקדי נפילה של טילים. 111 מבנים נפגעו, מהם שבעה הוכרזו כמבנים מסוכנים. בניין אחד, ברחוב יוהנה 17, נהרס ונמצא כיום בשלבי תכנון לבנייה מחדש. מרבית המבנים המיועדים לשיקום כבר נמצאים בעבודות או שתושביהם שבו אליהם, ועד סוף 2026 צפויות להסתיים כלל העבודות.
שני בתי קרקע שנפגעו והוכרזו כמבנים מסוכנים צפויים להיהרס, ובעליהם מקדמים היתרי הריסה ובנייה מחדש. בסך הכל כ־95 דיירים עדיין נמצאים מחוץ לבתיהם: 59 מהם צפויים לשוב בתוך כשבועיים, ו־36 הנותרים צפויים לחזור רק בעוד כשלוש שנים.