ההזדמנות הכי גדולה של סטרטאפים בעידן ה-AI
התקופה הנוכחית היא ללא ספק אחת המרגשות ביותר עבור יזמות ויזמים טכנולוגיים. הבינה המלאכותית משנה את כללי המשחק בקצב מהיר, ומי שמנצל את הגל הזה נכון – נמצא בעמדה מצוינת לצמיחה. בשנים האחרונות אנו רואים כיצד חברות AI ישראליות הופכות למוקד עניין עולמי, עם אחוזי גידול משמעותיים בהשקעות ובסבבי גיוס. לצד זה, שתי גישות מרכזיות עושות מהפכה: ,Vertical AI שמתמקד בפתרונות ממוקדים לתעשיות ספציפיות, ו-Agentic AI המאפשר לסוכני AI לפעול עצמאית ולבצע משימות מורכבות עם יכולות למידה והתאמה מתמשכות. שילוב בין שתי הגישות הללו מציב את ישראל בחזית החדשנות ומעניק לסטארט-אפים מקומיים הזדמנות יוצאת דופן להוביל את השוק הגלובלי.
תחום ה-AI תופס כיום נתח משמעותי מההשקעות העולמיות, כאשר בישראל נרשמה צמיחה של 173% בהשקעות בסטארט-אפים בתחום זה, לעומת עלייה של 12% בלבד בחברות שאינן ממוקדות ב-AI . התחום השני שממשיך להיות חזק מאוד הוא הסייבר – בשנת 2024 חברות סייבר ישראליות גייסו 4 מיליארד דולר ב-75 עסקאות שונות, זינוק משמעותי לעומת 1.85 מיליארד דולר בלבד בשנה הקודמת. החיבור בין AI לסייבר הוא לא רק מגמה – הוא הכרחי. פתרונות מבוססי AI מסייעים בהגנה מפני התקפות מתוחכמות יותר ויותר, ומובילים את השוק עם טכנולוגיות שלא ניתן להתעלם מהן.
אבל מה קורה עם שאר התחומים? אם אתם יזמים שמנסים לגייס הון ואין לכם אלמנט משמעותי של AI או סייבר, אתם חייבים להציג סיפור יוצא דופן. כיום, משקיעים מחפשים דיסרפטיביות ברמה הגבוהה ביותר או חיבור למיינסטרים עם נתח שוק ברור. העולם עובר לעידן ה-GenAI וסטארט-אפים שלא יתאימו את עצמם לשינוי הזה פשוט יישארו מאחור.
מצד אחד – יש הרבה כסף. מצד שני – הוא ממוקד מאוד
על אף החששות מאי-ודאות כלכלית, קרנות הון סיכון ממשיכות להזרים מיליארדי דולרים לסטארט-אפים. רק בינואר 2025 נרשם זינוק של פי 2.5 בהשקעות ההון סיכון בארה"ב, שהגיעו ל14.2 מיליארד דולר. אבל הנתון המעניין יותר הוא לא כמה כסף הושקע – אלא לאן הוא הלך. כ-30% מסך ההשקעות בשנת 2024 נותבו ישירות לסטארט-אפים בתחום ה,AI לעומת 8% בלבד לפני שנתיים. המשמעות ברורה: יש כסף בשוק, אבל הוא מחפש דבר מאוד מסוים.
אם בעבר אפשר היה לגייס השקעות על סמך פתרונות SaaS משופרים, היום זה כבר לא מספיק. משקיעים מחפשים פתרונות שמשנים את חוקי המשחק – ולא עוד כלי נוסף שמשפר תהליך קיים. אנליסטים כבר מצביעים על כך שהמכפילים הגבוהים ביותר יהיו בפתרונות Agentic AI, שבהם ה-AI לא רק ממליץ – אלא מבצע משימות אוטונומיות, משנה תהליכים ומספק ערך משמעותי בשטח.
סטארט-אפים אינם היחידים שצריכים להתאים את עצמם – גם חברות גדולות יותר חייבות לשנות את הדרך בה הן חושבות, על מנת למקסם את הערך שהן יכולות להפיק מהחדשנות הטכנולוגית. ארגונים כבר לא יכולים להרשות לעצמם להיות רק "AI-aware", הם חייבים להפוך ל-"AI-first". זה אומר לשלב את הבינה המלאכותית במרכז קבלת ההחלטות, לוודא שהמערכות שלהם מותאמות לטכנולוגיות החדשות, ולחפש פתרונות שמשנים באמת את הדרך שבה הם פועלים – ולא רק להוסיף עוד טכנולוגיות לארגז הכלים שלהם. השאלה של מקבלי ההחלטות היא כבר מזמן לא האם להשתמש ב-AI או לא, אלא מה הפיתרונות הנכונים לארגון שלי.
הטמעה של Agentic AI ו-Vertical AI מצריכה הרבה יותר מאשר רק פתרון טכני נוסף. מדובר בשינוי מהותי בנוהלי העבודה, בהגדרת תהליכים חדשים, ובהתאמות מבניות בארגון. מעבר לכך, נדרש מנגנון בקרה קפדני, במיוחד כאשר אין יד אדם מעורבת בתהליך. עסקים חייבים להיערך מראש ולבצע בדיקות מעמיקות, כדי להבטיח שהמערכות החדשות אמינות, בטוחות, ושקופות מספיק לשימוש אמיתי. ישנם היום כבר מודלים של Multi-Agents. לדוגמא "סוכן" אחד מייצר את ה-Output וסוכן נוסף בודק את התוצאות ומוודא שהן עומדות ב Policy & Compliance
גם המשקיעים רוצים להבין את החלק הזה וגם אסטרטגיית ההשקעה משתנה. לא מספיק רק להציג טכנולוגיה חדשנית – חייבים להראות איך היא משפרת ומייעלת תהליכים עסקיים, ואיך AI יוצר שינוי משמעותי לעומת המצב הקיים, וכמובן מי הצוות ומה יחודיות הפיתרון לעומת התחרות. סטארט-אפים שיידעו לספר את הסיפור הזה היטב, עם נתונים והוכחות, יהיו בעלי יתרון משמעותי בגיוס הון ובהפיכת החדשנות שלהם למנוע צמיחה אמיתי.
המציאות היא שסטארט-אפים שלא מייצרים ערך אמיתי דרך AI או פתרונות דיסרפטיביים יתקשו מאוד לשרוד. הכסף בשוק קיים, אבל הוא ממוקד באלו שפורצים דרך ולא באלו שמנסים לשפר פתרון קיים. גם הלקוחות צריכים להשתנות – רק מי שיאמץ גישת AI-first באמת יוכל לנצל את ההזדמנות העצומה של העידן החדש.
ניר אלפנדרי הוא סמנכ"ל חטיבת סטארטאפים במיקרוסופט ישראל. מיקרוסופט ישראל תיקח חלק ב-Mind ,the Tech NY ותקיים אירוע ב-24.3 בגראז' של מיקרוסופט בניו יורק, במטרה להפגיש בין יזמים ישראלים לקרנות ומשקיעים מקומיים.