אחרי הבשר ללא בשר והחלב ללא חלב - נסו את הקפה ללא קפה
הסטארט-אפ מסיאטל Atomo Coffee מייצר קפה שעשוי מרכיבים כמו גרעיני חמנייה ומלון. אלו עוברים תהליך כימי שמחקה את הטעם ואת המרקם של הדבר האמיתי. מייסדיו מתכוונים לשווקו השנה וגם להתחיל למכור פחיות קפה קר
מספר רחובות מסניף סטארבקס בעיר סיאטל בארצות הברית רוכנת אישה מעל מטחנת קפה, בעוד מיכל מלא מים מבעבעים ניצב על פלטת חימום. האוויר מלא בריח של קפה טחון טרי.
הסיטואציה הזאת היתה בנאלית לגמרי, אלמלא מספר עובדות: האישה לובשת חלוק מעבדה, המיכל הוא כוס זכוכית לוהטת ולא ספל, ובתהליך לא מעורבים פולי קפה.
זה מה שקורה במשרדי סטארט-אפ הקפה Atomo Coffee, שבהם עובד צוות מדענים וכימאים על מה שהוא מקווה שיהיה הדור הבא של הבשר ללא בשר, ביצים ללא ביצים וחלב ללא חלב.
הקפה נטול הקפה של Atomo עשוי מרכיבים כמו גרעיני חמנייה ומלון, שעוברים תהליך כימי מוגן בפטנט שמפיק מולקולות שמחקות את הטעם ואת המרקם של הדבר האמיתי. האבקה שנוצרת מבושלת כמו כוס קפה רגילה ומכילה קפאין.
תעשיית הקפה ששווייה כ-100 מיליארד דולר היא אחת הרגישות ביותר בעולם לשינויי האקלים. הצמחים שמפיקים את פולי הערביקה – הפופולריים והשכיחים ביותר בעולם – משגשגים באזורים קרירים עם עונות יבשות ורטובות מובחנות.
אך ההתחממות הגלובלית גורמת לאזורים האלה להצטמק, וצפוי שבשבעת העשורים הקרובים יאבד זן הערביקה כ-50% מאזורי הגידול שלו - זאת על פי דו"ח מ-2019 של הגנים הבוטניים המלכותיים של בריטניה. זאת בנוסף לבירוא יערות שמבוצע כדי ליצור שטחי גידול נוספים.
כאן מקווים מייסדי Atomo Coffee, אנדי קלייטש וג'ארט סטופפורת', להיכנס לתמונה. לאחר יותר משנתיים של פיתוח, הם יהיו מוכנים להשיק את הקפה שלהם השנה ולהתחיל למכור פחיות קפה קר.
בהמשך הם מתכננים להתרחב גם לתחומי הקפה הנמס, אבקות להכנת קפה ביתי ופולים שלמים. "אנחנו אוהבים לחשוב על עצמנו כעל טסלה של הקפה", אמר סטופפורת', שבילה את שני העשורים האחרונים בפיתוח והנדסת מזון. קלייטש, לעומתו, הוא יזם סדרתי ומנהל מוצר לשעבר באמזון. "לפני שטסלה הופיעה, אם רצית רכב חזק ויוקרתי שלא צריך סולר או בנזין, לא היו לך אפשרויות. באותה צורה, לפני אטומו, אם רצית קפה שלא קשור לנזק סביבתי, לא היתה לך ברירה. כעת יש ברירה", אמר סטופפורת'.
































