$
הכסף

היועצים בבנקים מודל 2008: פרופיל

הם בעיקר גברים, בני 30, מעדיפים להמליץ על מניות טבע וכי"ל, מקבלים את רוב המידע שלהם מהאינטרנט, וחוששים מהמשבר הפיננסי בארה"ב. סקר היועצים הגדול של כלכליסט בשיתוף מכון המחקר dna של אדם מילא משרטט את דמותם של יועצי ההשקעות בבנקים

הדר רז 07:5209.09.08

סל המוצרים שבתי ההשקעות השונים מציעים ליועצי ההשקעות בבנקים מצליח לבלבל גם אותם, והם כנראה לא מצליחים להכיר את כולם. למרות סל רחב של מוצרים שונים ומגוונים, היועצים מרגישים שמבין מוצרי ההשקעה הקיימים, דרוש מגוון רחב יותר במוצרי מטבע חוץ (19%). מיד אחריהם צמאים היועצים למוצרים בתחום איגרות החוב (16%), פיקדונות שקליים (16%) ותוכניות חיסכון (16%). כך עולה מסקר שערך "כלכליסט" בשיתוף מכון המחקר dna של אדם מילא בקרב 60 יועצי השקעות.

 

כתבה שמינית כתבה שמינית

היועצים התבקשו גם לדרג מהו מוצר ההשקעות המבוקש ביותר על ידי הלקוחות. כאן לא היתה הפתעה גדולה - 34% מהם בחרו באיגרות החוב במקום הראשון (ככל הנראה איגרות חוב ממשלתיות) ואחריהן פיקדונות שקליים (19%) וקרנות נאמנות (19%). למקום השלישי נבחרו המניות (13%), שאיבדו מהפופולריות שלהן בעקבות המשבר בשווקים, ולמקום האחרון הגיעו מוצרי מטבע החוץ (3%).

 

כיאה לתקופה ובהתאם למוצרים המבוקשים על ידי הלקוחות, 50% מהיועצים המליצו ללקוחותיהם בחודש האחרון על איגרות חוב. במקום השני ברשימת המומלצים נמצאות המניות (20%) ואחר כך מוצרי מטבע חוץ (10%). רק 7% המליצו על קרנות נאמנות. "בפילוח לפי גילאים רואים שהיועצים הצעירים יותר נוטים להמליץ על מכשיר כמו איגרות חוב, והיועצים המבוגרים נוטים יותר לפיקדונות שקליים ולקרנות נאמנות", אמר גרגי ביבליוביץ, מנהל מכון המחקר dna. מהנתונים בולט במיוחד השיעור הנמוך של המלצות על קרנות נאמנות.

 

לדברי ביבליוביץ, "רפורמת בכר הביאה לכך שהקרנות הן עוד מוצר פיננסי, וזה הביא לחלוקה אחרת של העוגה. לפני ועדת בכר קרנות נאמנות הוגדרו כנתח השוק של הבנקים, והתמונה היתה שונה לגמרי".

 

ראו כתבות קודמות בסדרה:

כמה מרוויח יועץ השקעות?

איך נהפכים למנהל תיקים?

כמה מרוויחים מנהלי התיקים בבתי ההשקעות?

שוק ההון ברשת: מיפוי הפורומים המובילים בישראל  

הגורואים של וול סטריט ממליצים: "קנו סחורות חקלאיות; התרחקו מהדולר"

מהן הטעויות הנפוצות של יועצי ההשקעות

 

המשפיע ביותר על הכלכלה המשפיע ביותר על הכלכלה

לפי תוצאות הסקר, יועצי ההשקעות בוחרים להמליץ בעיקר על המניות הגדולות והמוכרות. המניה המומלצת ביותר בקרב היועצים היא מניית טבע (17%), ולאחר מכן כימיקלים לישראל (15%). נוסף על כך, כאשר התבקשו היועצים להמליץ על חמש מניות, בלטה העובדה שבכמחצית מהפעמים שבהן הופיעו נייס, כי"ל, טבע וחברה לישראל - הן הופיעו ראשונות ברשימת המניות שעליהן המליצו.

 

52% מהיועצים אמרו שלדעתם הלקוחות שלהם מבינים היום יותר במה הם משקיעים בהשוואה למצב לפני ועדת בכר, ועם זאת רק 56% מהם חושבים שרפורמת בכר היא הצלחה גדולה, ולדעת 20% מהם אין שיפור בהבנת הלקוחות מאז. עוד עולה מהסקר כי 36% מהיועצים מאמינים שרפורמת בכר היטיבה עם הלקוחות, אך 24% לא חושבים כך. "מכיוון ש-40% מהמשיבים לשאלה זו היו ניטרליים, אפשר להניח שקיימת אי־ודאות או אדישות לנושא. אין פה מסקנה חד־משמעית", אומר ביבליוביץ.

 

לפי הסקר, הדרך היעילה ביותר ללבם של היועצים היא באמצעות האינטרנט. מהסקר עולה כי מקור המידע העיקרי של היועצים הוא האינטרנט - 56% מהיועצים אמרו שזה מקור המידע העיקרי שלהם. רק 19% נעזרים בפרסומים ובמידע של בתי השקעות. 13% מהיועצים נעזרים בעיתונים, ושיעור דומה של היועצים נעזר בסדנאות ובמפגשים מקצועיים. לדברי ביבליוביץ, "אף שמידת השימוש באינטרנט דומה בהשוואה בין הגילים השונים, בקרב המבוגרים אפשר לזהות יותר שימוש בפרסומים ובמידע של בתי השקעות כמקור מידע".

 

ביבליוביץ מאפיין גם את פרופיל היועצים: "מהסקר עולה כי יועץ ההשקעות הוא גבר בגילאי 25-34. מאוד מעניין לראות שרוב היועצים (72%) הם בעלי ניסיון של עד חמש שנים - וזה מראה שנכנס דם צעיר לבנקים. עוד נתון מעניין הוא שרוב הנשים הן בעלות ותק נמוך, ואילו כשבודקים יועצים בעלי ותק של חמש עד 15 שנים, הרוב המוחלט הוא גברים".

 

לא בטוחים בחוסנם של הבנקים

28% מהיועצים לא מאמינים שהבנקים בישראל עמידים בפני משברים כלכליים, ורק 24% מהם הסכימו שהבנקים עמידים בפני משבר ו־48% ניטרליים לגבי הקביעה, דבר המצביע על אי־ודאות בנושא.

 

50% מהיועצים בבנקים מוטרדים מהמשבר הפיננסי בארצות הברית, ו-31% מהם מוטרדים מהמיתון העולמי. בניגוד לנושאים שמטרידים אותם, היועצים בבנקים חושבים שדברים אחרים הם שצריכים להטריד את לקוחותיהם. 41% מהם מאמינים שהשקעה לא זהירה היא שצריכה להטריד את הלקוחות שלהם.

 

נתניהו. יחזור לאוצר? נתניהו. יחזור לאוצר? צילום: אלכס קולומויסקי

מיד לאחר מכן, 25% מאמינים שהפסדים בחיסכון הפנסיוני הם שצריכים להטריד את הלקוחות, 22% חושבים שהאינפלציה היא המטרידה ביותר, ו-9% חושבים שהלקוחות שלהם צריכים להיות מוטרדים מהיקף קבלת הלוואות.

 

מתגעגעים לנתניהו?

שלוש שנים עברו מאז עזב בנימין נתניהו את משרד האוצר, ועושה רושם שהיועצים מתגעגעים אליו. 65% מהם רוצים לראות את נתניהו כשר האוצר הבא. נתניהו, שזוכה לרוב מוחץ, לא צריך לחוש מאוים על ידי השניים שנבחרו אחריו. נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר זכה ל-10% תמיכה, ושיעור דומה רוצה לראות את יו"ר טבע, אלי הורוביץ, בתפקיד. לעומת זאת, 48% מהיועצים חושבים שפישר הוא המשפיע ביותר על הכלכלה הישראלית כיום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x