$
הכסף

כמה מרוויחים מנהלי התיקים בבתי ההשקעות?

ההאטה בשוק הובילה גם להאטה בגיוס מנהלי תיקים, אבל אלו עדיין משתכרים טוב יותר מהקולגות בבנקים ונהנים מאפשרויות קידום רחבות. איפה כדאי לעבוד, וכמה כסף מקבלים שם?

רימונה פרקש, צמרת פרנט והדר רז 08:4201.09.08

לפי נתוני רשות ניירות ערך, רשומים בישראל 1,079 אנשים בעלי רישיון לניהול תיקי השקעות ו־209 חברות לניהול תיקים. מנהל תיקים מצליח הוא הלב של כל חברת השקעות - והתחרות הדינמית בשוק מבטיחה שהעובדים בו ישתכרו יפה. "כלכליסט" אסף נתונים על שכרם של מנהלי תיקים ב־11 בתי השקעות, ומהבדיקה עולה כי בתי ההשקעות הבינוניים הם המתגמלים ביותר מבחינת תנאי השכר.

 

 ראו כתבות נוספות בסדרת "היועצים":

 

ייעוץ ייעוץ

תחילת הדרך אחידה למדי: תנאי השכר שמציעים בתי ההשקעות למנהלי התיקים המתחילים אינם שונים במידה ניכרת. עדיפות מסוימת נרשמה לבתי ההשקעות הקטנים, שמציעים קצה עליון של 12 אלף שקל למתחילים. עם זאת, רק מעטים מהם אכן מגיעים לסכומים הללו.

 

הפערים מתחילים כבר בהתמחות: מנהלי תיקים שמגיעים עם רישיון ייעוץ ועם ניסיון שצברו בסניפי בנקים יתחילו ברמת שכר גבוהה יותר ממתמחים שעושים את הצעד הראשון בתחום ההשקעות. הפער בין הקבוצות אף מעמיק עם צבירת הוותק. עוד פונקציות שמובאות בחשבון בקביעת רמת השכר הן היכולת לגייס לקוחות והתמחות בתחום ספציפי. "יש הבדלי שכר גדולים מאוד בין מתחיל לבין ותיק", אומר רן שחם, מנכ"ל משותף באלטשולר שחם. "אני רוצה לתגמל את מי שגדל, התפתח ונשאר אצלנו. האינטרס שלי הוא להשאיר אצלי את העובדים הטובים. מבחינתי, עובד שהגיע כמתמחה וצבר אצלנו ניסיון של חמש שנים יתוגמל בהתאם".

 

הפערים בין בתי ההשקעות מעמיקים כשמדובר בעובדים בעלי ותק של יותר משלוש שנים. בבתי ההשקעות הבינוניים יכול הפער בין המשתכרים הגבוהים והנמוכים בקבוצה זו להגיע ל־7,000 שקל. גם בבתי ההשקעות הגדולים הפער משמעותי ועומד על 5,000 שקל.

 

לטבלת השכר המפורטת של מנהלי תיקים בבתי השקעות לחצו כאן

 

כשמדובר בעובדים הוותיקים והמנוסים עוד יותר (שבע עד עשר שנים ויותר), יש פער גדול של 10,000 שקל (בבתי השקעות בינוניים) או 7,000 שקל (בבתי השקעות גדולים). מהנתונים עולה כי בעבור הקבוצה הזו, המקום המתגמל ביותר הוא בתי ההשקעות הבינוניים: ממוצע הטווח שם נע סביב 25 אלף שקל, לעומת 21.5 אלף שקל בבתי ההשקעות הגדולים.

 

הכסף של הקטנים, השקט של הגדולים

מדוע קיימים פערים בין הקבוצות? "התגמול הוא רק מרכיב אחד ממכלול ההחלטות", אומר דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס נשואה. "לעובדים חשובים גם ההשתייכות לקבוצה שממוצבת טוב בענף, וגם הגיוון של הפעילות וההתמחויות שמציע בית ההשקעות".

 

כשמדובר במתחילים, מסביר ברוך, בתי ההשקעות הגדולים מפצים על השכר הנמוך יחסית שהם משלמים באפשרויות קידום וביוקרה של המשרד, המוסיפה לקורות החיים של המנהל הצעיר. לעובדים הוותיקים יותר קורצים בתי ההשקעות הגדולים בזכות היציבות התעסוקתית (בייחוד בשוק התנודתי של היום) ואפשרויות הקידום: לגדולים יש שדרה ניהולית רחבה יותר, שמאפשרת אופציות התקדמות רבות יותר. נכון, מנהלי תיקים מנוסים ירוויחו יותר בבתי השקעות בינוניים, אבל גם יגיעו במהירות לתקרת השכר והקידום.

 

"היום, כשהשוק לא יציב, בחירה לעבוד בבית השקעות קטן היא נטילת סיכון", אומר איל סגל, מנכ"ל בית ההשקעות תכלית. "הקטנים הם הראשונים לפטר. הגדולים מספיק חזקים כדי לשרוד את התקופה. הם אולי מגייסים פחות, אבל הם לא מקצצים בשכר ובמספר העובדים".

 

בבתי ההשקעות הקטנים לא מתרגשים מהאמירות הללו. "התפיסה של הגדולים כמי שמציעים יתרון ניידות היא מופרזת", אומר יניב רחימי, סמנכ"ל בית ההשקעות רמקו. "נכון שהניידות שם גבוהה יותר, אבל אצל הקטנים היתרון הוא היכולת להתמחות ולהתמקצע יותר, ולקבל כלים שמאפשרים להיות הכי טובים בתחום". את הטענות על חוסר היציבות הוא דוחה בנימוס: "בבתי ההשקעות הקטנים האווירה היא ביתית יותר, ולכן לא ממהרים לפטר. הרגישות בארגונים קטנים גבוהה יותר, וכשיש היכרות אישית, המנכ"ל יודע מהי משמעות הלחיצה על הדק הפיטורים".

 

צניחה בגיוסים

אז אף אחד אינו ממהר לפטר - אבל מתברר שגם קצב הגיוסים רושם ירידה ניכרת. אם בחמש השנים האחרונות גאה הביקוש למנהלי תיקים, בחודשים האחרונים נרשם בו שפל. "בחודשיים־שלושה האחרונים הביקוש למנהלי תיקים ירד מאוד", אומרת חפציבה ג'הן, מנהלת חברת חפציבה משאבי אנוש. "כיום, פרט לחברה אחת שמחפשת ניהול תיקים בתחום האג"ח, אין לי מה להציע למחפשי עבודה בענף".

 

"כרגע המגמה בבתי ההשקעות היא של פחות תזוזה ופחות גיוסים", מסביר רועי שילוח מחברת נישה. "זה נובע ממצב השוק, שגורם לחברות להשקיע יותר בערוצי השיווק, כי שם נמצא הכסף. גם כניסת הבנקים לתחום הייעוץ הפנסיוני מחייבת את החברות להשקיע יותר בשיווק".

 

איך בכל זאת נשמרת התנועה בענף? בעיקר באמצעות תזוזה פנימית של עובדים בין החברות השונות. "פעילות ציידי הראשים עדיין ענפה, ותמיד יחפשו אחר מנהל תיקים מבוקש", אומר בועז מנדלוביץ' מנישה. "מדובר בשוק שקוף מאוד, שבו הנתונים זמינים לכל והתשואות מדברות בגלוי. דווקא משום שהשוק אינו בשיאו קיימת בבתי ההשקעות דריכות גדולה ובדיקה תמידית של מנהלי התיקים, והחברות החזקות מנסות כל הזמן להעביר אליהן את המובילים בתחום".

 

שחם מסביר שההאטה משקפת למעשה איזון. "לפני שנתיים היה ביקוש גדול מאוד לעובדי שוק ההון, ומנהלי התיקים יכלו להגיע עם דרישות גבוהות וגם לקבל אותן", הוא אומר. "היום יש לנו אפשרות לבחור רק את הטובים ביותר, בלי להוריד את תנאי השכר".

 

סגל מסכים: "מנקודת המבט של בתי ההשקעות, קל יותר למצוא עובדים טובים. ההיצע עולה על הביקוש, וקיימת פריבילגיה לסינון מחושב יותר של כוח האדם".

 

מנדלוביץ' סבור שלמרות ההאטה כיום, הביקוש ישוב ויעלה בקרוב. "רמת החיים עולה, יש יותר כסף לנהל, ויותר אנשים שצריך לנהל להם את הכסף", הוא קובע. "בסופו של דבר, השוק יצעד למקום טוב יותר. מי שישרדו יהיו הטובים ביותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x