$
בורסת ת"א

ויקטורי ופרשמרקט: אותן תוצאות, יחס שונה מהמשקיעים בבורסה

המכירות של פרשמרקט עלו ב־2.8% במחצית הראשונה של השנה והרווח הנקי ירד ב־3.2%, בעוד המכירות של ויקטורי עלו ב־2.7% והרווח הנקי ירד ב־3.2%. למרות זאת, מניית הרשת של האחים אמיר זינקה ב־26% וזו של האחים רביד צללה ב־15%

יניב רחימי 07:5116.09.19

התוצאות העסקיות של קמעונאיות המזון בשני הרבעונים הראשונים של 2019 סבלו מתהפוכות משמעותיות. חג הפסח חל השנה בחודש אפריל, עובדה שהביאה לכך שדו"חות הרבעון הראשון היו חלשים באופן יחסי לרבעון המקביל אשתקד, והפיצוי הגיע בדו"חות הרבעון השני של 2019, שהיו חזקים בהשוואה לרבעון המקביל.

 

 

 

בחינת התוצאות העסקיות של קמעונאיות המזון במחצית הראשונה של השנה כולה מאפשרת לנטרל את העונתיות שנבעה בעיתוי חג הפסח ומכאן חשיבותה. רוב קמעונאיות המזון רשמו במחצית הראשונה של 2019 צמיחה חד־ספרתית נמוכה. חברת רמי לוי הציגה צמיחה של 12.25%, אולם זאת מושפעת במידה רבה מאיחוד המכירות של קופיקס וגוד פארם. בנטרול שתי הפעילויות החדשות הללו, מגזר הקמעונאות של רמי לוי צמח ב־4.3%, הודות לפתיחת עזריאלי חיפה ביוני 2018, סניף עטרות בינואר 2019 וסניף אשקלון צפון באפריל השנה, וכן מעלייה של 2.4% בפדיון חנויות זהות.

מה דעתך על מניית טיב טעם:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

מנגד, טיב טעם היא הרשת היחידה שמציגה ירידה בהכנסות מפעילות הקמעונאות, שהתכווצו במחצית הראשונה של השנה ב־1.8%. ירידה זאת נובעת בעיקר מסגירת סניפי הרשת הטבעונית עדן טבע מרקט וממכירת פעילות רשת כלי הבית דומו. בטיב טעם מציינים מנגד את העלייה במכירות של מרבית סניפי הרשת ואת העלייה בסחר המקוון.

 

מדד המכירות בחנויות זהות מצביע גם הוא על עלייה קלה ברוב החברות שפועלות בענף. פרשמרקט מציגה את השיפור הגבוה ביותר במכירות בחנויות זהות שהגיע ל־3.2%, ולעומת זאת ויקטורי היא הרשת היחידה שמציגה ירידה של 1.5% בנתון שמודד את המכירות בחנויות שפעלו הן במחצית הראשונה של 2018 והן בזאת של 2019. למרות זאת, ויקטורי מצליחה להציג צמיחה של 2.7% בהכנסות, הודות לפתיחת חמישה סניפים חדשים שקוזזה מעט בסגירה של שני סניפים ותיקים.

 

הצמיחה בהכנסות מחלחלת לרווח הגולמי

בעלי המניות של החברות ויקטורי ופרשמרקט יכולים להיות שבעי רצון מכך שהצמיחה בהכנסות של שתי החברות מחלחלת לשורת הרווח הגולמי. יתרה מכך, הרווחיות הגולמית (היחס שבין הרווח הגולמי להכנסות) בשתי החברות עלה בשיעור של 0.4%-0.3% הודות לשיפור תנאי הסחר עם הספקים. במקרה של ויקטורי, השיפור ברווחיות הגולמית מיוחס גם לשינוי בתמהיל סל הקניות של הצרכנים ולשינוי התמחור בתחום האינטרנט. בשנה שעברה הנהלת ויקטורי הובילה מהלך התייעלות בתחום האינטרנט, ומהדו"חות של החברה עולה שהדבר הוביל את התחום לרווח תפעולי במהלך הרבעון השני של 2019.

 

פרשמרקט, שמניותיה החלו להיסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב במאי השנה, מציגה שולי רווח גולמי של 33.3%, שנחשבים לגבוהים ביחס למקובל בענף הקמעונאות. היכולת של פרשמרקט לשמר את שולי הרווח הגבוהים, קל וחומר לשפר אותם, חשובה למשקיעים, שכבר נכוו לא פעם מחברות שמציגות הרעה בביצועים דווקא אחרי ההנפקה.

 

 

 

פעילויות הקמעונאות נמהלו בתחומים אחרים

רשתות שופרסל, רמי לוי וטיב טעם, לא מספקות נתונים ביחס לרווח הנקי של פעילות הקמעונאות, שכן זאת מהווה רק מגזר מתוך פעילות ענפה יותר. הרווח של שופרסל, למשל, במגזר הקמעונאות נמהל עם פעילותה בתחום הנדל"ן, ניהול מועדון לקוחות כרטיסי אשראי ורשת הפארם BE. הרווח של רשת רמי לוי מושפע מאיחוד החברות קופיקס וגוד פארם, ובטיב טעם הרווח נגזר גם מפעילות ייצור ויבוא מוצרי מזון המיועדים לקמעונאים ומוסדיים.

מה דעתך על מניית שופרסל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

בשורה התחתונה, אפשר להתייחס לרווח הנקי רק בחברות ויקטורי ופרשמרקט. כמו ששתי החברות הציגו צמיחה דומה של כ־2.7%, שתיהן מציגות ירידה דומה ברווח הנקי, שמסתכמת בכ־3.1%. במקרה של ויקטורי ניכרת עלייה קלה בהוצאות התפעוליות, שנובעת בעיקר מתוספת הוצאות מכירה ושיווק שוטפות ובהן שכר עבודה, שכר דירה וארנונה, לנוכח פתיחת הסניפים החדשים, וכן מעליה בהוצאות הפרסום.

 

לעומת זאת, העלייה בהוצאות התפעוליות של פרשמרקט מיוחסת לסעיף הוצאות הנהלה וכלליות. סעיף זה תפח בעיקר כתוצאה מעדכון תנאי העסקתם של בעלי השליטה בחברה, האחים יוסף ושלמה אמיר, שנכנס לתוקף החל ממאי השנה, עם הפיכתה של פרשמרקט מחברה פרטית לציבורית; ובשל עלייה בהוצאות השכר של בעלי השליטה ומספר עובדי מטה בכירים, שעלה באפריל 2018.

 

הדמיון בתוצאות העסקיות של ויקטורי ופרשמרקט, שבא לידי ביטוי בצמיחה דומה בהכנסות וירידה דומה ברווח הנקי, לא בא לידי ביטוי בשערי ניירות הערך של שתי החברות. מההנפקה של פרשמרקט במאי השנה ועד היום המניה של החברה עלתה ב־26%, בעוד זאת של ויקטורי ירדה ב־15%.

 

העלייה שנרשמה בשווי של פרשמרקט מיוחסת, בין היתר, לעסקת רכישת ארבעת סניפי סופר דוש בבת ים שהושלמה בתחילת החודש. לאחרונה ויקטורי עדכנה את המשקיעים שהיא מנהלת משא ומתן לרכישת סניפים שבבעלות יינות ביתן, כאשר התמורה יכולה להיות מהותית לוויקטורי. בתחילת השבוע הדירקטוריון של ויקטורי אישר ביצוע תוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של עד 10 מיליון שקל. בין נימוקי הדירקטוריון צוין ש"תוכנית הרכישה העצמית מהווה הזדמנות עסקית כלכלית ופיננסית".

 

מימין: שלומי ויוסי אמיר, הבעלים של פרשמרקט מימין: שלומי ויוסי אמיר, הבעלים של פרשמרקט צילום: מורג ביטן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x