סגור
שטר של דולר מט"ח מטבע חוץ
(צילום: AP /Mark Lenniha)

הדולר מטפס עד ל-3.29 שקלים; דיסקונט: מעריכים שהריבית לא תרד בינואר

הדולר שנחלש בשווקים העולמיים מטפס ב-0.8% מול השקל; היורו מתחזק ב-1.1% ל-3.80 שקלים; בנק ישראל הוריד אתמול את הריבית ל-4.25% בהתאם לתחזיות, אך בדיסקונט מעריכים כי לא צפויה הפחתה נוספת בהחלטה הקרובה - בין היתר בשל אי הוודאות הפיסקלית והביטחונית

השקל נחלש היום (ג') בשוק המט"ח הישראלי, במקביל לתנועות קלות של הדולר בעולם. בשוק המקומי - הדולר מתחזק ב-0.8% ונסחר בסביבת 3.29 שקלים, היורו עולה ב-1.1% ל-3.80 שקלים.
בשווקים הבינלאומיים הדולר אינדקס יורד ב-0.4% מול סל המטבעות, ל-99.8 נקודות; היורו רושם עלייה של 0.4% ונסחר מעל 1.15 דולר, הפאונד מטפס ב-0.6% לסביבת 1.32 דולר.
בנק ישראל הוריד אתמול את הריבית ברבע אחוז לשיעור של 4.25%, בהחלטה שתאמה את תחזיות האנליסטים והותירה מאחור כמעט שנתיים שבהן עמד שיעור הריבית על 4.5%.
בבנק דיסקונט צופים שבנק ישראל לא יוריד שוב את הריבית בהחלטה הבאה - ב-5 בינואר. הכלכלנית הראשית של דיסקונט, נירה שמיר, אמרה כי הורדת הריבית ל-4.25% נעשתה "לאור התמתנות האינפלציה, תיסוף השקל וירידה בסיכון הגיאופוליטי", אך הדגישה כי מסלול הריבית קדימה יושפע במידה רבה מאי הוודאות הפיסקלית והגיאופוליטית.
שמיר התייחסה לכך שנגיד בנק ישראל אמיר ירון ציין כי הפחתות הריבית צפויות להיות "איטיות והדרגתיות", לנוכח אי הודאות הפוליטית והכלכלית, וכי תקציב 2026 צריך "להוביל לירידה ביחס חוב-תוצר" כדי לשמור על אמון השווקים.
שמיר הוסיפה כי הרחבה תקציבית שתגדיל ביקושים עלולה לייצר לחץ אינפלציוני, ובמקרה כזה "הוועדה המוניטרית תידרש להתייחס לכך".
עוד כתבה כי "הנגיד הדגיש כי הריביות בישראל ובעולם לא יחזרו לרמות האפסיות ששררו לפני הקורונה". בעקבות התחזית של ירון לכך שהריבית תעמוד על 3.75% בספטמבר ושהפחתת הריבית תהיה הדרגתית, מעריכים בבבנק כי בנק ישראל לא יפחית ריבית בינואר.
"לגבי ההמשך, בהנחה שהמלחמה לא תתחדש, וסביבת האינפלציה במהלך 2026 תהיה במרכז היעד ואף מתחתיו, להערכתנו, מתווה הריבית יושפע במידה רבה מהמדיניות הפיסקאלית", כתבה שמיר.
בריאיון לכלכליסט אמר אתמול ירון כי "התחזית האחרונה שלנו, שהתפרסמה בספטמבר, הצביעה על כך שבספטמבר 2026 נהיה בריבית של 3.75%. זו נראית לי סביבה בהחלט סבירה. אנחנו נעדכן את התחזית לקראת ינואר, אבל אני מסתכל על 3.75% וזו נראית סביבה סבירה.
"הכל תלוי בהתפתחויות. אנחנו לא משק כמו שאר המשקים - בגלל עצימות המלחמה ובגלל הפעילות הכלכלית הערה.
"תנאי המשק הפעם התאימו להפחתת ריבית, אבל נעשה את זה בצורה מדודה ואחראית, ואני אומר את זה לכל אלו שחושבים שהיה צריך להוריד יותר. צריך לזכור שאי־הוודאות מחייבת זהירות. אם יש צורך אחר בתיקון - אז צריך לעגן ציפיות ואמון מהתחלה".
גם בעולם, משקיעים מתמקדים בסיכויים להפחתת ריבית מצד הפדרל ריזרב בחודש הבא בעקבות התבטאויות יוניות של בכירי הבנק, כאשר הין היפני נותר תחת מעקב לאפשרות של התערבות ממשלתית.
אתמול אמר מושל הפד כריסטופר וולר ששוק העבודה חלש מספיק כדי להצדיק הפחתת ריבית של רבע אחוז בדצמבר, אם כי צעדים מעבר לכך תלויים בשורת נתונים שנעדרו בעקבות השבתת הממשל הפדרלי.
ההתבטאויות של וולר הדהדו את דבריו של נשיא הפד של ניו יורק, ג'ון וויליאמס, ביום שישי. סוחרים מתמחרים כעת הסתברות של 81% להפחתת ריבית בחודש הבא, לעומת 42% בשבוע שעבר, כך לפי הכלי CME של FedWatch.
"יש התמקדות אינטנסיבית בעמדתו של כל מצביע בפד ובדעתו לגבי הפחתת ריבית בדצמבר," אמר כריס וסטון, ראש מחקר בפפרסטון.
"זה הגיוני בהתחשב בכך שהשוק (והפד) לא קיבלו את הנתונים שבדרך כלל משפיעים על קבלת ההחלטות. אולי הנעלם הגדול ביותר הוא עמדתו של יו"ר הפד ג'רום פאוול עצמו, אבל באופן כללי אפשר להניח שהוא יצביע בעד הפחתת ריבית בדצמבר".