סגור
עידו ביגר בוועידת ניו יורק
(צילום: אלעד גרשגורן, צילום וידאו: תומריקו - לייב פוקוס)
ועידת ניו יורק

"מאז דצמבר 2022 השקענו ב-12 חברות בתחום הזיקוק"

כך אמר עדו ביגר, סמנכ"ל בכיר ומנהל מידע ראשי בדלק ארה"ב, בוועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי. על ההשקעה בפרספטו, שחתמה לאחרונה על עסקה עם שברון: "אנחנו גאים מאוד"

"אני רוצה לספר לכם על סיפור הצלחה אחד ספציפי שלנו", כך פתח את דבריו עדו ביגר, סמנכ"ל בכיר ומנהל מידע ראשי בדלק ארה"ב, בוועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי. לפני שצלל לסיפור אמר ביגר: "אני רוצה להתחיל בשאלה: כמה מכם היו בכנס התחזיות של כלכליסט בדצמבר 2022? חלק מהתחזיות עסקו בטכנולוגיות שישנו את העתיד של סקטור האנרגיה. אנחנו לקחנו את הדברים ברצינות, ומאז השקענו ב-12 חברות שונות שרלבנטים לתחום שלנו – זיקוק. אנחנו חברה שמחזיקה במספר מתקנים ומחזור ההכנסות שלנו עומד על 12 מיליארד דולר בשנה. חוץ מזיקוק, שהוא עסק של לקחת נפט גולמי ולהפוך אותו לדלק לרכבים ולמטוסים, אנחנו עוסקים גם בהנזלה של גז ובהתפלת מים. אבל זיקוק הוא העסק הבסיסי שלנו".
בגר סיפר כי "דרך תחום העיסוק המרכזי שלנו, גילינו שזה תחום שסובל מכל מיני פערים ובעיות שדורשים פתרונות. בין היתר זיהינו שכל בית זיקוק הוא סוג של אי עצמאי. כל בית זיקוק הוא לעצמו, והוא צריך לדאוג לכל מחסורו. החל משרשראות האספקה ולעד לתיקון ליקויים. וזה לא דבר פשוט בהכרח. חיפשנו לזה פתרונות ומצאנו את הפתרון בחברה ישראלית בשם פרספטו".
פרספטו, שנוסדה בשנת 2014, מפתחת רחפנים אוטונומיים שמבצעים ניטור אוטומטי של אתרים תעשייתיים, בהם מתקני ייצור חשמל, מכרות, מפעלים כימיים ובתי זיקוק, במטרה לזהות בעיות בטיחות ותחזוקה בתשתיות האתר. הרחפנים יוצאים באופן עצמאי מעמדותיהם, מבצעים את הסיור בתוואי שנקבע להם מראש וחוזרים במועד להטענה חוזרת, ללא צורך במפעיל אנושי באתר.
הרחפנים פותחו גם לעבודה בלילה ובתנאי מזג אוויר מאתגרים כמו גשם וערפל. המערכת של החברה מנתחת את המידע שמתקבל מהרחפנים יחד עם חיישנים נוספים שמספקים מידע ויזואלי ומייצרת תובנות כמו זיהוי מגמות, אנומליות וזיהוי סיכונים. המערכת הזו זיהתה, למשל, בתוך שעות דליפת מגז תאן, שלא היה כל סיכוי להבחין בה ללא טכנולוגית הרחפנים והיא היתה עלולה ליצור נזק גדול לאורך מספר חודשים אם היתה נותרת ללא זיהוי. התוצאה: חיסכון של מיליוני דולרים לחברה, הפחתת הסיכון לעובדים ומניעת נזק סביבתי כבד.
"בזכות שיתוף הפעולה הזה עם החברה, שבה השקענו, יכולנו לפקח ולהוציא לפועל 70 משימות בבתי הזיקוק מהמשרדים המרכזיים. הצוותים על הקרקע פעלו לפי ההנחיות שנתנו להם על בסיס המידע שקיבלנו מהרחפנים. לאחרונה חתמה ענקית האנרגיה שברון על עסקה עם פרספטו, ממש לפני מספר שבועות. ואנחנו גאים מאוד בזה שאנחנו קידמנו חברה ישראלית שמספקת ערך מוסף גבוה ופותרת בעיות אמיתיות בתעשייה שלנו".