סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מנכ"ל OpenAI סם אלטמן 2023
מייסד ומנכ"ל OpenAI סם אלטמן. "הטכנולוגיה תסייע לשמור את אזרחינו בטוחים וחופשיים" (צילום: Joel Saget/AFP)

פרשנות
הבינה המלאכותית עולה על מדים, והשאלה היא: מי האויב

בפעם הראשונה ענקית הבינה המלאכותית תשתף פעולה עם יצרנית נשק מסחרית ותעבוד עם הסטארט־אפ הביטחוני אנדוריל; מה שפעם היה שנוי במחלוקת ממותג היום כהתגייסות למען הביטחון הלאומי; ולא במקרה זה מתחיל בחברות שמנסות להתקרב לנשיא הנבחר טראמפ 

הבינה המלאכותית יוצאת למלחמה: OpenAI, ענקית הבינה המלאכותית הגנרטיבית (GenAI), נכנסת לתחום הפיתוחים הביטחוניים ותשתף פעולה עם הסטארט־אפ הביטחוני אנדוריל (Anduril) במטרה לשלב את הטכנולוגיה שלה במערכות הגנת הכטב"מים שמפתח הסטארט־אפ בעבור צבא ארה"ב — כך הודיעו בשבוע שעבר שתי החברות. מדובר בשיתוף הפעולה הראשון של החברה עם יצרנית נשק מסחרית.
"OpenAI בונה בינה מלאכותית שמיטיבה עם אנשים רבים ככל האפשר, ותומכת במאמצים בהובלת ארה"ב שנועדו לוודא שהטכנולוגיה שומרת על ערכים דמוקרטיים", אמר מייסד ומנכ"ל OpenAI, סם אלטמן, בהודעה לעיתונות. "השותפות שלנו עם אנדוריל תסייע להבטיח שהטכנולוגיה של OpenAI תגן על חיילים בצבא ארה"ב ותסייע לקהילת הביטחון הלאומי להבין ולהשתמש באחריות בטכנולוגיה הזו על מנת לשמור את אזרחינו בטוחים וחופשיים".
החברה התחייבה בעבר שמודלי ה־GenAI שהיא מפתחת לא ישמשו לפיתוח מערכות נשק התקפי. עם זאת, היא לא נרתעה משיתוף פעולה עם גורמים ביטחוניים, ויש לה כבר עסקה עם מחלקת ההגנה של ארה"ב בתחום הגנת הסייבר. ואולם, שיתוף הפעולה החדש עם אנדוריל הוא הפעם הראשונה שבה מוצרי OpenAI ישמשו לפיתוח מערכות נשק.
1 צפייה בגלריה
אמצעים צבאיים אוטונומיים של חברת אנדוריל
אמצעים צבאיים אוטונומיים של חברת אנדוריל
אמצעים צבאיים אוטונומיים של חברת אנדוריל. לפי החברה, הם "מחויבים לפתח פתרונות אחראיים"
(צילומים: Bloomberg/ Kyle Grillot)
אנדוריל, בין היתר, מפתחת מערכות שמזהות, מעריכות ומנטרות כטב"מים. אם מזוהה כטב"ם שמהווה איום, הצבא יכול להשתמש בשיבוש אלקטרוני או כטב"מים משלו על מנת ליירט אותו. במסגרת שיתוף הפעולה, יבחנו שתי החברות האם ניתן למנף את המודלים של OpenAI כדי לעבד במהירות מידע רגיש בזמן אמת, להפחית את נטל העבודה של מפעילים אנושיים ולשפר את המודעות המרחבית. המודלים יאומנו על מאגר המידע של אנדוריל, ולדברי החברות יסייעו להגן על אנשי צבא ארה"ב וצבאות של בעלות בריתה.
"השותפות שלנו עם OpenAI תאפשר לנו לעשות שימוש במומחיות שלהם בבינה מלאכותית כדי להתמודד עם פערים דחופים ביכולות הגנה אווירית בכל העולם", אמר מייסד ומנכ"ל אנדוריל, בריאן שימפף (schimpf). "ביחד, אנחנו מחויבים לפתח פתרונות אחראיים שיאפשרו לצבא ולמפעילי מודיעין לקבל החלטות מהירות ומדויקות יותר במצבים עתירי לחץ". אנדוריל, ששווייה מוערך ב־14 מיליארד דולר, חתמה בנובמבר על חוזה של 200 מיליון דולר לאספקת מערכת הגנת הכטב"מים שלה לחיל הנחתים של ארה"ב.

גוגל ביטלה חוזה לפנטגון

המהלך של OpenAI אינו מובן מאליו. בעבר הלא רחוק שיתוף פעולה של חברות טכנולוגיה עם המערכות הביטחונית היה נושא שנוי במחלוקת, מחוץ לחברות אבל גם בתוכן. באחד המקרים הבולטים ב־2018, גוגל ביטלה חוזה עם הפנטגון לפיתוח מערכת מבוססת AI שנועדה לשפר את יכולת זיהוי העצמים של כטב"מים בעקבות מחאות חריפות מצד עובדי החברה.
ואולם, כיום הסנטימנט בשוק שונה ובחברות עצמן מתגבשת הבנה שיש לגייס את הטכנולוגיה שלהן לביטחון הלאומי, במיוחד לאור איומים מתפתחים מצד מדינות כמו סין. "האצת המרוץ בין ארה"ב לסין להובלת העולם בפיתוחי AI הופכת את הרגע הנוכחי לנקודת מפנה", אמרו OpenAI ואנדוריל בהודעה לעיתונות. "אם ארה"ב תיסוג לאחור, אנחנו מסתכנים באובדן היתרון הטכנולוגי שעומד ביסוד הביטחון הלאומי שלנו זה עשורים. ההחלטות שנקבל עכשיו יקבעו אם ארה"ב תישאר בעמדת הובלה במאה ה־21, או תסתכן בהפסד ליריבים שלא חולקים עמנו את המחויבות שלנו לחירות ולדמוקרטיה ושישתמשו ב־AI כדי לאיים על מדינות אחרות".
הן לא היחידות שחושבות כך. בנובמבר, אנת'רופיק, אחת היריבות הגדולות של OpenAI, הודיעה שתספק לצבא ארה"ב גישה למודלי ה־AI שלה באמצעות שיתוף פעולה עם חברת המודיעין מבוסס הביג־דאטה פלנטיר (Palantir). בשתי העסקאות, במקרה או שלא במקרה, קשור גורם בולט אחד: משקיע־העל פיטר ת'יל, שעשה את תהילתו כאחד המשקיעים הראשונים בפייסבוק.
ת'יל, תומך טראמפ ובעל עמדות שמרניות, נמנה עם מייסדי פלנטיר. קרן ההון סיכון שלו, Founders Fund, היא אחת המשקיעות המרכזיות באנדוריל והובילה ביולי האחרון סבב גיוסים בסך 1.5 מיליארד דולר בחברה. רבים מבכירי החברה קשורים גם הם לת'יל, למשל היו"ר והמייסד־המשותף טריי סטיבנס, שעבד קודם לכן בפלנטיר ובקרן של ת'יל.
מייסד בולט נוסף באנדוריל הוא פאלמר לאקי, שב־2014, והוא בן 22 בלבד, מכר לפייסבוק חברה שהקים בגיל 16, מפתחת קסדות ה־VR אוקולוס, בעסקה בשווי 2 מיליארד דולר. לאקי נחשב למקורב לת'יל, ובדומה לו הוא גם בין תומכיו הבולטים של טראמפ. אחותו של לאקי, ג'ינג'ר, נשואה לפוליטיקאי הרפובליקני מאט גייטס, שנבחר על ידי טראמפ להיות התובע הכללי בממשלו הנכנס, אך נאלץ למשוך את מועמדותו על רקע שערוריות מין שבהן היה מעורב. כן מקורב לאקי לתומך טראמפ בולט נוסף — האיש העשיר בעולם אלון מאסק.

חיזוק של ארה"ב מול סין

אף שאין זה מפתיע שחברות בעלות קרבה אידיאולוגית ואישית לטראמפ ולממשל הנכנס הן הראשונות לגייס את המשאבים שלהן למאמצי הביטחון הלאומי של ארה"ב, סביר שהן לא יהיו היחידות. חברות טכנולוגיה גדולות, ובפרט גוגל, אמזון, מיקרוסופט, אפל ומטא, שמרביתן העבירו את כהונת טראמפ הראשונה בהתנגחויות ועימותים עם הנשיא וממשלו, שינו בחודשים האחרונים את יחסן הפומבי, יש שיאמרו התקרנפו, והחלו לגלות יחס מפייס וסלחני כלפי טראמפ. זה התבטא כלפי חוץ בשבחים שדמויות כמו מארק צוקרברג שפכו על טראמפ אחרי ניסיון ההתנקשות הכושל בו ובדברי הברכה החמים שפרסמו מנכ"לי החברות לאחר ניצחונו בנובמבר.
המטרה של החברות בארבע השנים הקרובות תהיה, ללא ספק, לגייס את יחסו הטוב של טראמפ ולזכות בחסדו, ולא להיכנס לעימות נוסף שעלול להיות מזיק בעבורן. התמריץ שלהן לעשות כן גדול לאור שורה של מינויים של טראמפ של אישים שתומכים בהגברת הרגולציה על חברות טכנולוגיה לתפקידי מפתח במשטרו. שיתוף פעולה עם המערכת הביטחונית, העמדת הטכנולוגיה שלהן לטובת הביטחון הלאומי ולמען חיזוק מעמדה של ארה"ב בתחרות מול סין — סוגיה שקרובה ללבו של טראמפ — יכול להיות דרך אחת שלהן לנסות ולהתחבב עליו. OpenAI יכולה להיות רק הסנונית שמבשרת את ההסתערות של ענקיות הטכנולוגיה האחרות.