סגור
השרה למשימות לאומיות אורית סטרוק
אורית סטרוק. תיקח את הכסף ממשלמי המיסים (צילום: יואב דודקביץ)

תקציב מגזרי, קיצוץ מזערי: השרה סטרוק מסלפת את העובדות

"תקציב המשרד נעדר כל זיקה פוליטית"? החרד"לים משתמשים בו כדי לקדם את האינטרסים שלהם; "התקציב צומצם דרמטית"? בפועל הוא הוקטן מ-772 ל-543 מיליון שקל; "לא חסר כסף לצרכי המלחמה"? בשנה הבאה צפוי גירעון של 111 מיליארד שקל. כלכליסט מפרק את כל "העובדות" של אורית סטרוק על תקציב משרדה

"קמפיין מפלג וזורע שנאה" - כך כינתה שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק את הפרסומים נגד תקציב העתק לו יזכה משרדה המיותר ב-2023, בזמן מלחמה. במסמך שזכה לכותרת "כל האמת על תקציב משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות", מתייחסת סטרוק לטענות שהועלו נגדו. "כלכליסט" מפרק את השקרים.
"תקציב המשרד נעדר כל זיקה פוליטית או מפלגתית". כך למשל היא מדברת על "שירות לאומי אזרחי מכל המגזרים". בפועל, רשות השירות הלאומי היא כל-כך מגזרית שהיא עוברת לכל משרד של המפלגה הדתית-לאומית בממשלה. אמנם יש שם גם מתנדבים אחרים, אבל המגזר החרד"לי הוא היחיד שרואה ברשות אמצעי שליטה בדור הצעיר שלו. גם החטיבה להתיישבות מטפלת בכלל ההתיישבות, אבל המגזר היחיד שזקוק לה כדי לקדם התיישבות מתחת לרדאר הם המתנחלים.
"תקציב המשרד צומצם דרמטית". במאי אושר תקציב של 135 מיליון שקל למשרד, אבל אז קיבל משרד המשימות הלאומיות תוספת קואליציונית של 638 מיליון שקל, חלקם הגדול למטרות התנחלויות, הדתה והחזרה בתשובה. תקציב המשרד הוקטן מ-772 ל-543 מיליון שקל, זאת במקום לקצץ את כל 638 מיליון השקלים הקואליציוניים שלו. אלא שגם הקיצוץ הזה פיקטיבי בחלקו, כי קרוב ל-80 מיליון שקל פשוט הועברו לאגף לתרבות יהודית של משרד החינוך.
"רוב תקציב המשרד מיועד לפעילות שמתקיימת כבר שנים רבות". לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין שזה לא מה שהיא תספר לבוחרים שלה במערכת הבחירות הקרובה. אם זה נכון, מי צריך את המפלגה שלה ולמה שדתיים לאומיים יצביעו למפלגה מגזרית? בפועל, רוב התקציבים האלה מיועדים להכפיל ולשלש פעולות שמתקיימות שנים רבות, וממילא אין כל בעיה להחזירם לגודלם המקורי.
"לא חסר כסף לצרכי המלחמה והעורף". אם לא חסר כסף, למה באוצר דנים בקיצוץ הטבות המס על חסכונות הפנסיה וקרנות ההשתלמות של מעמד הביניים? מאיפה השרה מתכוונת לממן את הגירעון הצפוי של כ-111 מיליארד שקל בתקציב השנה הבאה? אם לא חסר כסף, למה מי שמנהל חלק גדול מפעילות העורף הם ארגונים פרטיים שמתבססים על תרומות? ולמה המדינה העבירה רק כמה מיליונים בודדים לתגבור הסיוע למשפחות רעבות? לדידה של סטרוק, לא חסר כסף כי היא תיקח אותו ממשלמי המיסים, שבחלקם הגדול מתחלחלים מהמשרד שלה ומטרותיו.
טענה שסטרוק לא מתייחסת אליה היא שאלת הלגיטימציה. כשניסו להעביר את ההפיכה המשטרית, טענו חברי הקואליציה שאם יש להם רוב של 64 ח"כים מותר להם הכל. ברור שהרוב הזה איבד לגמרי את הלגיטימציה שלו אחרי מחדל 7 באוקטובר והוא מזין ממשלה שאיבדה את זכות הקיום - ובוודאי את זכות הביזה.