סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מייסד ומנכ"ל OpenAI סם אלטמן ב אוניברסיטת תל אביב ביקור בישראל 5.6.23
מייסד ומנכ"ל OpenAI סם אלטמן באוניברסיטת תל אביב, ביקור בישראל 5.6.23 (צילום: JACK GUEZ / AFP)

את זה לא שמענו מסם אלטמן: OpenAI פעלה לריכוך הרגולציה של האיחוד האירופי

בזמן שמנכ"ל החברה הסתובב בעולם וציין שוב ושוב את הצורך בחקיקה ממשלתית להגבלת כוחה של הטכנולוגיה שפיתח, גורמים מטעמו נפגשו עם בכירים באיחוד כדי להחריג את OpenAI מרשימת הדרישות המתגבשת. הנוסח הסופי של החוק תוקן בהתאם

מנכ"ל חברת הבינה המלאכותית OpenAI סם אלטמן העביר את החודש האחרון במסע חובק עולם, שכלל גם את ישראל, במהלכו העביר הרצאות סולד אאוט ופגישות עם ראשי מדינות. הנושא שעליו חזר שוב ושוב היה הצורך ברגולציה גלובלית של בינה מלאכותית. אולם מאחורי הקלעים מתברר שהחברה ביצעה פעולות לובינג עבור צרכיה, כלומר נגד רגולציה ממחמירה של AI בתוך פרלמנט האיחוד האירופי כדי שיזנח את תוכנית הרגולציה שלו. כך לפי מסמכים שנגעו לדיאלוג בין החברה לגורמים בכירים באיחוד האירופי שהעבירה נציבות האיחוד למגזין "טיים".
מהמסמכים עולה כי במקרים שונים OpenAI הציעה תיקונים שונים לחוקים המתגבשים, שבסופו של דבר אכן נכנסו לנוסח רשמי של אחד מחוקי הרגולציה המתגבשים, שאושרו לאחרונה על ידי פרלמנט האיחוד ואמורים לעבור כעת לשלבי חקיקה מתקדמים. כך למשל ב-2022 החברה פנתה שוב ושוב לגורמים רשמיים באיחוד כדי לנסות לגרום לכך שחוקי ה-AI המתקרבים לא יחולו על המערכות שפיתחה, לרבות chatGPT ו-DALL-E 2, ושמנועי ה-AI הללו לא ייחשבו על ידי האיחוד כ"סיכון מוגבר" - מה שיחייב אותם בשקיפות ובניטור תוכן.
בכך למעשה מצטרפת OpenAI לחברות ענק כמו מיקרוסופט וגוגל, שכבר פועלות מול גורמים באיחוד האירופי במטרה לרכך את הרגולציה הנרקמת, ככל שזה מגיע לרשימה ארוכה של ספקי AI שהחברות הללו עובדות עמם. לדידן, רגולציה מסוג זה צריכה לחול רק בענפי AI רגישים, כמו תעשיית הביטחון, ולא על מנועי AI שנוצרו ל"מטרות כלליות", כהגדרתן.
"כשלעצמה GPT-3 היא לא מערכת עם סיכון גבוה", אמרה OpenAI בדו"ח בן שבעה עמודים שנשלח לנציבות האיחוד ולגורמים רשמיים בקונסוליה בספטמבר 2022, "אבל הוא טומן בחובו יכולות שעשויות להוביל למקרים עם סיכון גבוה". מאמצי הלובינג של החברה באירופה לא פורסמו עד כה, אף שאלטמן החל להתייחס יותר ויותר לאפשרויות החקיקה בנושא. במסיבת עיתונאים שקיים במאי האחרון בלונדון הוא אמר שהחברה שלו עשויה "לעצור את הפעילות" באירופה אם היא תמצא את עצמה במצב שבו היא לא יכולה לעמוד ברגולציה", אבל זמן קצר לאחר מכן הוא חזר בו וטען שלחברה אין כל תוכניות לעזוב את אירופה וכי בכוונתה ליישר קו עם דרישות האיחוד.
כאמור, נראה שהלובינג נשא פרי שכן חלקים מסוימים בחוק שהיו קיימים בטיוטות קודמות לא נמצאים בנוסח הסופי, לרבות הגדרתם של כל מנועי ה-AI כבעלי סיכון גבוה. במקום זה, החוק המוצע קורא לכל חברות ה-AI שמתאמנות על כמות גדולה של מידע לציית לכמות קטנה יותר של דרישות, ובהן מניעת יצירה של תוכן לא חוקי ושקיפות בנוגע לאימון על תוכן שמעוגן בזכויות יוצרים.
"הם קיבלו את מה שהם רצו", אמרה ל"טיים" שרה צ'נדר, יועצת מדיניות בכירה בנציבות האירופית לזכויות דיגיטליות. "OpenAI, כמו חברות ביג טק אחרות, השתמשה בטיעון של שימושיות ושל תועלת לציבור כדי להסוות את האינטרסים הפיננסיים שלה בהסרת הרגולציה מסדר היום". יש לציין כי בהתחשב בניסיון העבר, אם וכאשר חוקי הרגולציה יעברו בפרלמנט האיחוד האירופי, הם ככל הנראה יהיו תקפים בסופו של דבר בכל העולם.