עם רוח גבית מטראמפ וקטאר: האם בואינג תשים מאחוריה את השנים הרעות?
יצרנית המטוסים לא רשמה רווח שנתי מאז 2018, וסבלה מהתרסקויות, תקריות בטיחות ושביתה ארוכה ויקרה; ואולם עסקת ענק של 200 מיליארד דולר עם קטאר, ונשיא שמשתמש בחברה ככלי במו"מ על הסכמי סחר - עשויים להזניק אותה לדרך חדשה. מצד שני, בואינג עלולה לספוג מכה כואבת ממדיניות המכסים האמריקאית
ההכרזה אתמול (ד') של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על מכירת 160 מטוסי בואינג לקטאר איירווייז ב-200 מיליארד דולר מהווה חבל הצלה ליצרנית המטוסים, שלא רשמה רווח שנתי מאז 2018. "זה כבוד גדול עבורינו שקטאר איירווייז ביצעה הזמנה שוברת שיאים אצלנו, כזו שתבסס את הצי העתידי שלהם כשבמרכזה משפחת המטוסים המובילים שלנו", מסרה סטפני פופ, נשיאת בואינג.
ההכרזה על העסקה, הכוללת גם אפשרות לרכוש 50 מטוסים נוספים והוגדרה כגדולה ביותר בהיסטוריה של בואינג, התפרסמה בעת ביקורו של טראמפ בקטאר. הנשיא האמריקאי מיהר לזקוף לזכותו את רוב הקרדיט לעסקה, תוך התעלמות ממטוס הבואינג המפואר בשווי 400 מיליון דולר שקטאר מתכוונת להעניק לו במתנה.
כך, בהצהרה שפרסם הבית הלבן בנוגע לעסקה, כונה טראמפ "אמן העסקאות העליון", ואף השתתף בטקס החתימה על החוזה לצידו של מנכ"ל בואינג קלי אורטברג ומנכ"ל קטאר איירווייז באדר מוחמד אל-מיר. "זה פנטסטי", אמר טראמפ. "זו ההזמנה הגדולה ביותר של מטוסים בהיסטוריה של בואינג. זה טוב למדי".
בואינג יכולה גם להתגאות בכך שהלקוחה נחשבת לחברת התעופה הטובה בעולם. קטאר איירווייז קטפה את התואר ביוני בטקס Skytrax Awards, הנחשב לאוסקר של התעשייה, זו השנה השמינית ב-25 שנות קיומו של האירוע. באופן כללי, מאז 2016 הזמינה החברה מבואינג 118 מטוסים והיא סיפקה לה כבר 65 מהם.
הבחירה בבואינג היא לא בהכרח בגלל האיכויות שלה. נראה שטראמפ משתמש בחברה כחלק מאסטרטגיית המו"מ שלו על הסכמי סחר. לראיה, בשבוע שעבר הודיע שר המסחר הווארד לוטניק כי במסגרת מתווה ההסכם המתגבש עם בריטניה, חברת תעופה בריטית הסכימה לרכוש מטוסי בואינג בשווי של 10 מיליארד דולר. לפי רויטרס, מדובר בחברת IAG, הבעלים של בריטיש איירווייז, שהזמינה כ-30 מטוסים.
בכל מקרה על דבר אחד אין ספק - בואינג הייתה זקוקה לעסקה הזו נואשות, במיוחד לאחר השנה האחרונה שחוותה ואופיינה בתקרית בטיחות (הדלת שנתלשה בטיסת אלסקה איירליינס בינואר 2024), עיכובים בייצור ושביתה ממושכת. יתרה מזו, עבור הרבעון הראשון של השנה דיווחה החברה על הפסד של 31 מיליון דולר. אף שמדובר בשיפור לעומת הפסד של 355 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד, החברה, כאמור, לא רשמה רווח שנתי מאז 2018.
בואינג היא אמנם היצואנית הגדולה ביותר בארה"ב, אך בשנה שעברה הוזמנו ממנה 569 מטוסים בלבד, צניחה של 60% לעומת 2023. הסיבה העיקרית לכך היא תקרית תלישת הדלת, שהעלתה מחדש את החששות סביב נהלי הבטיחות בחברה לאחר התרסקויות של שני מטוסי 737 מקס.
צניחה נרשמה גם במספר משלוחי המטוסים, שעמד בשנה שעברה על 348, צניחה של 34% לעומת 2023. הסיבה לכך היא שביתה שבה פתחו 33 אלף מכונאים בספטמבר ושיתקה את הייצור. הם דרשו שיפור בתנאים ובשכר. השביתה נמשכה שבעה שבועות עד דצמבר, ובסופה קיבלו העובדים העלאה של 38% בשכר על פני ארבע שנים. זו היתה השביתה היקרה ביותר בארה"ב ב-25 השנים האחרונות: לפי הערכות חברת המחקר אנדרסון אקונומיק גרופ, עלותה לכלכלה האמריקאית היתה 11.5 מיליארד דולר, ולבואינג עצמה - 6.5 מיליארד דולר.
לכך יש להוסיף את מדיניות המכסים של טראמפ, שהיוותה מכה נוספת לחברה. בואינג מייבאת חלקים לארה"ב, כך שהמכסים המתוכננים על יבוא לארה"ב - שרובם מוקפאים כעת - מאיימים לייקר את ייצור המטוסים במיליוני דולרים. מלחמת הסחר שהתפתחה מול סין, אף גרמה לכך שכמה מטוסי בואינג שהוזמנו לחברות התעופה המקומיות נשלחו בחזרה לארה"ב, לפי דיווחים - בהוראת הממשלה הסינית. עם זאת, ההסכמות אליהן הגיעו השבוע שתי הכלכלות הגדולות בעולם הובילו לביטול האיסור והחזרת המשלוחים לסין.
העסקה עם קטאר אמנם מעניקה לבואינג אוויר לנשימה, אך יעבור זמן עד שההטבות יורגשו בפועל. זאת מאחר שהמטוסים עצמם יגיעו לקטאר רק בעוד חמש שנים לפחות, וזאת בשל עיכובים מתמשכים בייצור. בהתאם, יעברו גם שנים עד שבואינג תקבל את ההכנסות מהעסקה הזו. "מי שמזמין מטוסים היום לא יראה אותם על מסלול ההמראה לפחות חמש שנים", אמר האנליסט ניקולאס אוונס ממורנינגסטאר.