מלחמת הסחר עם סין הוקפאה בסיבוב פרסה חד מהצפוי
ימים ספורים אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ דיבר על "מכס סביר של 80%" שיושת על סין, נציגי משרד הסחר של שתי המדינות חתמו על הסכם שיפחית את מכסי הגומלין ל־10%. החדשות הרעות: מדובר בהקפאה בלבד למשך 90 יום שבמהלכם ימשיכו הצדדים במו"מ
חודש לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ זעזע את השווקים העולמיים עם מכס מפלצתי של 145% שהשית על יבוא סחורות מסין, הושגה היום הפסקת אש במלחמת הסחר בתום שיחות גישור שהתקיימו במגרש ניטרלי — ז'נבה, שוויץ.
נציגי שני הצדדים הודיעו כי הגיעו להסכמות לגבי הפחתה משמעותית במכסים שהשיתו זה על זה. בה בעת, מדובר בהקפאה שתימשך 90 יום — מה שיאפשר לשתי הכלכלות הגדולות בעולם להמשיך את מהלכי המשא ומתן, בתקווה לגבש הסכם רשמי ובר־קיימא.
לפי ההסכם, שהושג לאחר יומיים של שיחות בין שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט ונציג הסחר ג'יימסון גריר, לבין סגן ראש ממשלת סין הא ליפנג, שתי המדינות יורידו את המכסים ב־115 נקודות האחוז. פירוש הדבר, שמכסי הגומלין שהשיתה ארצות הברית ועמדו על 125% יורדו ל־10%, אך המכסים של 20% שהושתו על סין בשל מה שהוגדר כמעורבותה בהברחת פנטניל לארצות הברית, יישארו ללא שינוי. כלומר, רוב היבוא מסין לארצות הברית יהיה כפוף למכס של 30%. בתמורה, סין תפחית את מכסי הגומלין שהשיתה על יבוא סחורה אמריקאית מ־125% ל־10%. בסין הודיעו גם כי "יקפיאו או יבטלו" צעדים נוספים שנקטו נגד ארצות הברית, כמו הגבלות על יצוא מינרלים נדירים. "המהלך הזה עומד בציפיות של היצרנים והצרכנים, ותואם לאינטרסים של שתי המדינות ולאינטרס העולמי המשותף", כך בהודעת משרד הסחר הסיני.
"אנחנו מעוניינים בהסכם סחר ארוך טווח ויציב", הכריז בסנט. עם זאת, המכסים בגובה 25% שהשיתה ארצות הברית על יבוא פלדה, אלומיניום ומכוניות, נותרו ללא שינוי. "אנחנו מעוניינים במסחר מאוזן יותר, ואני סבור ששני הצדדים מחויבים להשגת היעד הזה", אמר עוד במעמד חשיפת פרטי ההסכם. "אף צד לא מעוניין בניתוק מוחלט של הקשרים הכלכליים", סיכם. בריאיון לסוכנות בלומברג הדגיש, כי אין כל כוונה להוריד את המכסים מתחת ל־10%.
גריר שב וחזר על המנטרה של הנשיא טראמפ, שלפיה מדיניות המכסים נבעה מחוסר איזון במערכת הסחר העולמית, שבו הופלתה לרעה ארצות הברית. לפיכך, אמר, היה צורך לפעול להורדת הגירעון המסחרי מול סין, שהיקפו 1.2 טריליון דולר. בסנט הדהד גם הוא את טראמפ, בהאשימו את הממשלים הקודמים בגירעון הגבוה. "טראמפ לא מאשים מדינות אחרות על כך שניצלו את המצב כשאיפשרו להן לעשות זאת, הוא מאשים את מנהיגי ארצות הברית הקודמים", הדגיש.
אף שמדובר בצעד ראשון לעבר הסכם סחר קבוע, הפסקת האש מייצגת את הרגיעה המשמעותית הראשונה במתיחות הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, שהתחילה עוד בכהונתו הראשונה של טראמפ עם סבב המכסים הראשון. החשש בקרב קובעי המדיניות היה, כי מלחמת סחר מתמשכת תצית מחדש את האינפלציה בארצות הברית, תגרום לאובדן משמעותי של משרות בסין ותפגע בצמיחה העולמית. בהתאם, ההודעה על הרגיעה הובילה לעליות בשווקים ולהתחזקות הדולר.
בכירי המשק האמריקאי הפעילו לחץ
השיחות יצאו לדרך לאחר שבכירים במשק האמריקאי, בהם מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון, מנכ"ל בלאקסטון סטיבן שוורצמן ומנכ"ל פדקס ראג' סובראמניאם, הפעילו לחץ על הצדדים ברקע החשש לפגיעה בכלכלה הגלובלית. טראמפ גם נועד עם המנכ"לים של הרשתות הקמעונאיות הגדולות בארצות הברית, בראשן וולמארט וטארגט, שהזהירו כי המכסים יובילו להתרוקנות המדפים. לראיה, היצוא הסיני לארצות הברית צנח באפריל ב־21% לעומת שנה קודם לכן, זאת בעוד היצוא מסין למדינות דרום־מזרח אסיה זינק בשיעור זהה.
סין היתה המדינה הראשונה שעליה השית טראמפ מכסים בכהונה הנוכחית. עוד בפברואר הוא הטיל מכס של 10%, כאשר במקביל דחה יישום של מכסים בגובה 25% על קנדה ומקסיקו. חודש לאחר מכן הוסיף 10%, וכחלק ממכסי הגומלין שחשף בתחילת אפריל, במה שהגדיר "יום השחרור של הכלכלה האמריקאית", הוא הקפיץ את המכסים על סין ל־54%. כמה ימים לאחר מכן כבר הכפילם ל־104%, זאת בעקבות החלטתה של בייג'ינג להטיל מכס של 34% על סחורה אמריקאית. המכסים המשיכו לטפס, עד שהגיעו לרמתם הנוכחית, שאפילו בסנט הודה כי "היא איננה ניתנת לשליטה". בעוד המלחמה ניטשת בין סין לארצות הברית, טראמפ הקפיא ל־90 יום, עד 9 ביולי, את המכסים שהשית על כ־90 מדינות בעולם.
בדומה לבורסות, גם אנליסטים הגיבו בהתלהבות לבשורה. כך, האנליסט כריס טרנר מ־ING ציין כי המכסים הורדו בשיעור גבוה מכפי שציפו בשוק. "יש פה הקלות גדולות יותר במכסים והן הגיעו מוקדם מכפי שהערכנו, ולכן אנו חוזים בראלי בנכסים בעלי סיכון גבוה ובדולר", אמר ל"פייננשל טיימס". בדומה, האנליסט דן איבס מחברת ייעוץ ההשקעות וודבוש הגדיר את פרטי ההסכם "תרחיש חלומי", זאת לאחר שרק בשבוע שעבר אמר טראמפ כי הורדה של המכסים לרמה של 80% "נראית כמהלך סביר".
חדשות טובות לענקיות הספנות
לפי ארני פטימזאס מ־AFS גרופ באמסטרדם, מדובר בפניית פרסה חדה מצידה של ארצות הברית. "נראה שהמכסים על סין ירדו לרמה סבירה, אם כי רק באופן זמני. השווקים צריכים להגיב בעליות", אמר לרויטרס. "כיצד יוכל טראמפ להעלות מחדש את המכסים בעוד 90 יום? הוא הקל את המכסים מהר יותר מכפי שאנשים סברו, ואירועי 2 באפריל יישכחו במהרה". תומאש ווילאדק מחברת ניהול הנכסים טי רואו פרייס הוסיף כי הצמצום המשמעותי במכסים מראה כי טראמפ קרוב לוודאי ייכנע ללחץ המשקיעים. "הצעדים הללו מצביעים על כך שטראמפ ינסה להימנע מטלטלות בשוקי ההון", סיכם. הפסקת האש מיטיבה עם חברות הספנות הגדולות, שמניותיהן הגיבו בעליות. כך, האפאג־לויד הגרמנית, שמנייתה זינקה בתחילת המסחר ב־10%, מסרה כי ההזמנות לספינות מסין לארצות הברית קרוב לוודאי יעלו כעת. "במקור תכננו להשתמש בספינות קטנות יותר, אך כנראה נשנה את ההחלטה, אם הביקוש יהיה גבוה", ציין דובר מטעם החברה.
עם זאת, יש גם מי שרואים בהסכם סימן מבשר רעות. "אני חושד שזה יסתיים כמו ההסכם של בריטניה — בוויתור. אבל בנקודת סיום גרועה יותר מזו שהשווקים ציפו לה בפברואר", אמר טרוור גריתם, מחברת ניהול הנכסים הבריטית רויאל לונדון. "זה עלול להיות עוד הסכם שמרע את תנאי המסחר". בדבריו התייחס גריתם להסכם הסחר עם בריטניה, הראשון שגיבש ממשל טראמפ מאז פרוץ מלחמת המכסים. לפי המתווה, שהוכרז ביום חמישי האחרון, המכס על יבוא מבריטניה יישאר ברמה של 10%, כפי שקבע טראמפ ב־2 באפריל, אך המכסים על מכוניות יירדו מ־25% ל־10% והמכסים על פלדה ואלומיניום יבוטלו. בתמורה ביטלה בריטניה את המכס של 20% על בקר מיובא מארצות הברית והגדילה את המכסה, אך סירבה לדרישה לבטל מס של 2% על שירותים דיגיטליים. כאשר נשאל על ידי עיתונאים אם מדובר בשיפור של יחסי ארצות הברית ובריטניה לעומת התקופה שקדמה לחזרתו של טראמפ לבית הלבן, השיב ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר: "השאלה שצריך לשאול היא זו. האם אנחנו במקום טוב יותר מכפי שהיינו אתמול". כלומר, בפרשנות לנימוס הבריטי, כולנו רוקדים לצלילי החליל של טראמפ כדי לא לעורר את זעמו של מנהיג הכלכלה הגדולה בעולם.