הושגו הסכמות: סין וארה"ב חותכות את המכסים ל-90 יום
שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט הודיע כי סין וארה"ב יורידו את המכסים ההדדיים מ-125% ל-10% לתקופה של שלושה חודשים. מכס נפרד של 20% שהטילה ארה"ב על סין יישאר ללא שינוי. בתקופת ההקפאה ימשיכו הצדדים במו"מ: "יש לנו עניין משותף במסחר מאוזן"
שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט הודיע כי הושגה הסכמה בין סין לארה"ב להורדת המכסים ל-90 יום. החוזים בניו יורק מגיבים לדיווח בזינוק, הדולר מתחזק והיורו נחלש.
מכסי הגומלין שהטיל טראמפ על סחורה מסין ירדו לפי ההסכם המתגבש מ-125% ל-10%, אך מכס נפרד של 20% שהוטל על המדינה בשל מה שהוא הגדיר כתפקידה בהברחות פנטניל לארה"ב יישאר ללא שינוי. במקביל, סין תפחית את מכסי התגובה שהטילה על סחורה המיובאת מארה"ב ל-10% מ-125%, כך לפי הצהרה משותפת שפרסמו.
הורדת שיעור המכסים תישאר בתוקף למשך 90 יום, במהלכם שני הצדדים ימשיכו במו"מ בהובלתם של בסנט וגריר בצד האמריקאי וסגן ראש הממשלה הי ליפנג בצד הסיני.
1 צפייה בגלריה


שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט (מימין) ונציב הסחר ג'יימסון גריר במסיבת העיתונאים, היום
(צילום: Fabrice COFFRINI / AFP)
ההסכמה התקבלה לאחר יומיים של פגישות בין בסנט, נציב הסחר האמריקאי ג'יימסון גריר וסגן ראש הממשלה הסיני, שנערכו בז'נבה. "שני הצדדים הפגינו כבוד גדול", אמר בסנט בתדרוך לעיתונאים. "יש לנו עניין משותף במסחר מאוזן".
אתמול הודיע בסנט כי הושגה "התקדמות ממשית" במגעים לקראת הגעה להסכם סחר. הפגישות בז'נבה היו הראשונות שנערכו בין המדינות מאז פרצה מלחמת הסחר, במהלכה העלה טראמפ את המכסים על יבוא סיני לרמה של 145%, זאת בעוד הקפיא ל-90 יום את מכסי הגומלין על שאר שותפות המסחר של ארה"ב. סין הגיבה בהטלת מכסים של 125% על סחורה המיובאות מארה"ב. גירעון הסחר של ארה"ב עם סין עומד על 295 מיליארד דולר.
גריר הגן על מדיניות הטלת המכסים של טראמפ, זאת על אף הירידות החדות שגרמו בשוקי ההון ועל אף שרובם הוקפאו. לדבריו, מערכת המסחר אינה הוגנת כלפי ארה"ב ולכן היא הייתה חייבת לפעול להורדת הגירעון המסחרי שלה. בסנט הוסיף כי גישת "עסקים כרגיל" לא הייתה עובדת במקרה הזה. הוא הוסיף כי טראמפ מאשים את הממשלים הקודמים בגירעון הגבוה. "אני אחזור על דברים שטראמפ אמר. הוא לא מאשים מדינות אחרות על כך שניצלו את המצב כשאיפשרו להן לעשות זאת, הוא מאשים את מנהיגי ארה"ב הקודמים".
האנליסט כריס טרנר מ-ING הגיב על ההכרזה והודה כי המכסים הורדו בשיעור גבוה מכפי שציפו בשוק. "יש פה הקלות גדולות יותר במכסים והן הגיעו מוקדם מכפי שהערכנו, ולכן הראלי בנכסים בעלי סיכון גבוה ובדולר", אמר לפייננשל טיימס.
בדומה, ארני פטימזאס מ-AFS גרופ באסמטרדם אמר כי מדובר בפניית פרסה חדה מצידה של ארה"ב. "נראה שהמכסים על סין ירדו לרמה סבירה, אם כי רק באופן זמני. השווקים צריכים להגיב בעליות", אמר לרויטרס. "כיצד יוכל טראמפ להעלות מחדש את המכסים בעוד 90 יום? הוא הקל את המכסים מהר יותר מכפי שאנשים חשבו, ואירועי 2 באפריל (אז הודיע טראמפ על המכסים - ח"ח) יישכחו במהרה".
עם זאת, לא כולם מחזיקים בדעות אופטימיות. "אני חושד שזה יסתיים כמו ההסכם של בריטניה – בוויתור... אבל בנקודת סיום גרועה יותר מזו שהשווקים ציפו לה בפברואר", אמר טרוור גריתם מחברת ניהול הנכסים הבריטית רויאל לונדון.