סגור

הונאת ענק בדרום אפריקה: שני אחים נעלמו עם ביטקוין בשווי 3.6 מיליארד דולר

אחד האחים, שהקימו פלטפורמת השקעות בקריפטו, הודיע באפריל ללקוחות כי החברה הותקפה על ידי האקרים וביקש מהם שלא לפנות למשטרה; בינתיים, לפי החשד, השניים העבירו מהחברה את כל המטבעות הדיגיטליים, וכעת לא ניתן לאתרם

שני אחים מדרום אפריקה נעלמו עם ביטקוין בשווי של 3.6 מיליארד דולר, אותו לקחו מפלטפורמת ההשקעות במטבעות קריפטו שהקימו, אפריקריפט (Africrypt).



המשקיעים שרכושם נעלם שכרו פירמת עורכי דין מקייפטאון, וזו הודיעה כי אינה יכולה לאתר את האחים. הפירמה פנתה אל יחידת עילית של כוחות המשטרה הלאומיים בדרום אפריקה.
במקביל פנה משרד עורכי הדין לבורסות קריפטו ברחבי העולם, בבקשה לשים לב אם המטבעות שנגנבו עוברים תחת ידן, בין היתר בניסיון להמירם למט"ח.

1 צפייה בגלריה
ביטקוין דולרים מטבע וירטואלי קריפטו כסף
ביטקוין דולרים מטבע וירטואלי קריפטו כסף
(צילום: גטי)

היקף הגניבה מהפלטפורמה עמד על 69 אלף מטבעות – לפי ערכם בימי השיא של הקריפטו, שווי המטבעות עומד על יותר מ-4 מיליארד דולר. זהו הסכום הגבוה ביותר ש"הועלם" במסגרת הונאת קריפטו, ונשמעו הערכות כי היקף העוקץ עשוי לחזק את התמיכה ברגולציה הדוקה יותר של תחום המטבעות הדיגיטליים.
הסימן הראשון לצרות שיגיעו הגיע באפריל, הימים שבהם הביטקוין דהר ושבר שיאים בקצב מהיר. האח הגדול אמיר קאג'י (Ameer Cajee) שכיהן כמנהל התפעולי של אפריקריפט, הודיע ללקוחות שהחברה הותקפה על ידי האקרים.
האח ביקש מהלקוחות לא לדווח על האירוע לעורכי הדין ולרשויות, וטען שכל דיווח יגרור האטה בתהליך השחזור של המטבעות החסרים. חלק מהלקוחות לא השתכנעו, ופנו לעורכי דין. ואולם זה היה מאוחר מדי – עורכי הדין גילו שכל המטבעות באפריקריפט הועברו מהחשבונות והארנקים של הלקוחות בדרום אפריקה, דרך שורה ארוכה של תחנות, באופן שלא מאפשר עוד את איתורם.
רק לפני שנה, חברת ביטקוין אחרת בדרום אפריקה, Mirror Trading International, קרסה גם היא, במה שנחשב להונאת הביטקוין הגדולה ביותר של 2020 – אז נעלמו 23 אלף מטבעות דיגיטלים של לקוחות החברה, בשווי של כ-1.2 מיליארד דולר.
עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל הכספים והרגולציה של בורסת הקריפטו הישראלית, Bit2C: "חשוב מאוד לשים לב לכל נורות האזהרה והסיכונים הרבים כאשר סומכים על פלטפורמות חיצוניות וצדדים שלישיים בהחזקה וניהול של נכסים דיגיטליים. כך למשל קיימים סיכונים תפעוליים מסוג של הונאות, מעילות, מניפולציות, אובדן מפתחות פרטיים, טעויות אנוש, קשיים מול המערכת הבנקאית, וכמובן סיכוני סייבר ואבטחת מידע. יש להיזהר מפני הבטחה לתשואה גבוהה או קבועה שהיא בסיכון נמוך או ללא סיכון, אשר לרוב אין להן כיסוי ויש חשש לאובדן מלוא כספי ההשקעה".
לדברי צרפתי "מומלץ לפעול רק אל מול גופים פיננסיים מוסדרים ומפוקחים אשר כבר צברו וותק, ניסיון ומוניטין בתחום, אשר פועלים תחת כללי הרגולציה. כמובן, שבעולם הביטקוין והקריפטו קיימת האפשרות המומלצת ביותר שהיא להחזיק את המפתחות הפרטיים המעניקים את הגישה לקריפטו בעצמך. אולם זאת מומלץ רק עבור מי שמבין והתנסה בכך".