גן עדן של יין מתחבא ליד החצר ההיסטורית של מרחביה
יקב נחמני קיים כבר למעלה מ־20 שנה אבל רק לפני שלוש שנים עבר למבנה הקבע בקיבוץ מרחביה והוא מציע חוויה מהפנטת של יין פנטסטי, סיפורים שמתחילים מהסבא בלונדון וזוג מארחים שאין כמוהו
ההפתעה היא מושלמת. גם כשאתה מגיע ממש לפתח היקב, אינך יכול לדמיין את מה שמחכה לך בפנים. בחוץ, מגרש חניה מאובק, לוהט בחום המצמית של הקיץ. גם החצר ההיסטורית של קיבוץ מרחביה (אל תחמיצו אותה. מדובר בשכיית חמדה היסטורית של ממש, לא תסלחו לעצמכם אם לא תראו את שחזור החדר בו ישנה פעם גולדה מאיר ואל תפספסו גם את המוזיאון הקטן) לא מפיגה את התחושה שעשית טעות. ואז, אתה עובר את הסף ונכנס לגן עדן. גן עדן של יין, של אירוח ובעיקר של סיפור מדהים.
יקב נחמני קיים כבר משנת 2002 אבל נשאר עד לא מזמן מתחת לרדאר. שקד נחמני (32, בהיריון מתקדם עם ילד ראשון) מכניסה אותנו לחלל קטן שבתוכו עוד חלל קטן שהיה לפני כן חדר קירור. חדר אפלולי עם קירות עבים שכולם מכוסים במאות בקבוקי יין. המראה מהפנט. שקד מנהלת את היקב יחד עם בן זוגה שלומי קורש, שקודם לכן עיצב שמלות כלה. מי שהקים את היקב הוא אביה של שקד, דוד נחמני, שהיה נהג משאית ואז הפך למנהל מכון התערובות אמבר, והוא עדיין מעורב מאוד. "חבר הביא לו 300 קילו ענבי יין ואמר לו — תסתדר. הוא כבר בפנסיה. נהנה מהחיים. מטייל בעולם. נהגי משאיות הרי מטפחים קשרים עם כל מי שהם פוגשים, וככה בעצם נולד היקב. ולא, לא היה לא הרבה כסף כמו שתמיד מספרים שצריך בשביל התחביב הזה", היא צוחקת. שקד גדלה ביקב, למדה כורמות וייננות בתל חי ועשתה קורסי יין מתקדמים בבבי הספר הבינ"ל ליין WSET.
סיפורים, איורים וגבינות
עכשיו מגיעה ההפתעה הגדולה. היא מראה לנו ספר מרהיב על ייננות ביתית שסבא שלה, היינץ קורט, כתב ואייר, בשילוב הבלתי אפשרי בין נאיביות של פעם לקפדנות יקית יוצאת דופן. "הוא ואשתו היו זוג נהנתנים", היא מספרת. "הוא היה פרסומאי, צלם, פסל, צייר, הכל. הוא נולד בגרמניה ועבר במלחמת העולם השנייה ללונדון. הוא כתב ספרי גננות בחממות ביתיות, ייננות, ברביקיו ואפילו ספר ילדים על רובוטים וכתב ואייר עוד כמה וכמה ספרי ילדים. האיורים שלו מעטרים כיום את תוויות היינות של היקב. הוא היה אוטודידקט לגמרי. את ספר היין שלו הוא כתב עם פט סיימון, מאסטר אוף וויין שהיה מייבא יינות גרמניים לאנגליה. סבא היינץ עשה יין לא רק מענבים אלא גם מכל מיני פירות. הספר מסביר איך לעשות יין בבית, כולל שימוש במצרכים מהסופר. מתכונים ל־4.5 ליטר יין.
"סבא מת מדום לב בגיל 64 ואימא שלי לא פתחה את הארגזים עד שבת זוגו ג'נס נפטרה. רק כשהוא נפטר הגיעו אליי הספרים, הסקיצות והרישומים, ולא יכולתי להפסיק לקרוא ולחקור. רק שתבין, חלק מהספרים שלו קניתי בכלל באמזון".
נחמני אומרת שיש שיטות ביתיות שלא כתובות בשום מקום שלמדה מהספר של סבא. היא מראה לנו את אוסף תוויות היין שאסף סבא. מאחורי התוויות כתב הערות על כל יין כולל כמה עלה כל בקבוק וממי קיבל אותו וגם נותן לו ציון.
נחמני מביאה קצת גבינות ממחלבת הגבנייה מניצני עוז, ריבה תוצרת בית של אמא שלה ועוד ועוד יינות. יין לבן נפלא ממש מענבי סוביניון בלאן מכרם עלמה בגליל, ואז שרדונה לא פחות מוצלח, ואז יין מדהים ממש שהוא ספק אדום ספק רוזה מענבי גרנאש. "אבא שלי אמר שאף אחד לא ישתה יין כזה", אמרה. עד 2019 התרכז היקב ביינות אדומים ומאז הוא שם דגש על לבנים ורוזה. בתחילת דרכו, דוד נחמני התנסה בעיקר ביינות אדומים וייצר אותם בבית. כיום יש ליקב חמישה אדומים וחמישה לבנים. בתחילת הדרך היו לא פחות מ־12 אדומים. "האדומים זה שימור המסורת של אבא שלי שלא ממש ייצר יינות לבנים", היא אומרת. "לבנים ורוזה זה לגמרי הבייבי שלי וזה הרבה יותר מעניין אותי למרות שזה דורש הרבה יותר מאמץ, ידע ומיכון שונה ויקר".
ציון 97 בדקנטר
המשפחה חיה בגן נר ולפני שלוש שנים העבירה את היקב הביתי אל מבנה הקבע במרחביה. "לקחנו הלוואות בשביל לעבור לכאן, ברור. אבל החזרנו אותן כבר. האירוח מאוד עוזר לנו להתפרנס. יותר מחצי מהיין נמכר כאן, ביקב". אז גם גדלו מ־5,000 בקבוקים ל־12 אלף, עדיין מספר נמוך מאוד, וגם הוציאו את היין לשיווק למסעדות ומעדניות. הם יכולים ורוצים לגדול עד שיגיעו ל־30 אלף בקבוקים ואז לעצור. המון אנשים מגיעים כיום לבקר ביקב. המשפחה אירחה חובבי יין גם בבית אביה קודם לכן, מאמץ גדול למתבונן מהצד אבל עונג גדול מבחינתם. נחמני אומנם גרה כמה שנים בתל אביב ולמדה בשנקר אבל אז החליטה לחזור לכור מחצבתה. "לא ממש הסתדרתי עם עולם האופנה", היא מודה. היא פתחה חשבון אינסטגרם ליקב וכך התחיל הכל. גם אני נשביתי קודם כל בקסמן של התוויות המרהיבות.
אנחנו טועמים גם את האדומים הישנים יותר של אביה, שונים מאוד מהיינות שלה, יותר עוצמתיים וכבדים אבל לא פחות מרתקים. את האדומים שלה היא מנסה "להקליל" כיום, וזה מאוד משמח.
אל תחמיצו ביקור ביקב נחמני. מדובר באחד היקבים הכי מפתיעים עם צמד מארחים יוצאי דופן, אפילו בלי הסיפור היפה על הסבא המיוחד. עולם יקבי הבוטיק המקומי מלא כידוע ביינות, יקבים וסיפורים מרתקים. שקד ושלומי זוג יפה ושובה לב, אנשים שבאמת אוהבים יין ועדיין מתרגשים מכל מחמאה קטנה שהם מקבלים, גם אחרי ציונים כמו 95 ואפילו 97 מהמגזין היין האנגלי הנחשב דקנטר.
שלושה יינות של יקב נחמני שלא כדאי לפספס:
רוזה ג'נסט 2023 – יין מהמם ממש. אחד היינות הישראלים הכי מפתיעים וטעימים שיצא לי לשתות. בהיר מאוד, ספק אדום ספק רוזה כאמור. הוא עשוי מענבי גרנאש וגם הטעם הוא משהו בין אדום לרוזה. הבציר הראשון של היין קיבל ציון של 95 במגזין היין האנגלי דקנטר שזו כמובן מחמאה עולמית יוצאת דופן. לשתות קר. 120 שקל
סוביניון בלאן 2024 – טעמי ליים ואשכולית וקצת גויאבה. מרענן מאוד. מאוד ארומטי ופירותי ועדיין חומצי כמו שצריך ומרענן. יין נהדר ממש. 115 שקל
שרדונה 2024 – שרדונה עדין ולא עצי כמו שיש בדרך כלל אצלנו. מ־free run, הנוזל הראשון מהסחיטה ללא לחץ. לא כבד, לא חמאתי אלא קליל ורזה למרות שתסס בחבית עץ — אבל משומשת – וגם התיישן בה אבל זמן קצר של שלושה חודשים בלבד. מרירות קטנה ומחמיאה. יופי של שרדונה. 130 שקל































