מהמלכה של הצפון ועד זוכת הפרסים בעמק חפר: חמש מבשלות הבוטיק הטובות בישראל
איפה לשתות לאגר כמו בגרמניה, מי מייצר בירה משעורה ישראלית, ומי מעשיר בג'ק דניאלס או באפרסקים ואיפה מזקקים גם ג'ין – חיליק גורפינקל שורד את הקיץ עם חמש מבשלות הבירה הכי טובות בארץ
קיץ. חם נורא. קשה לנשום. קשה לחשוב. בישראל גם קשה סתם לחיות. עכשיו לך תתקן לעצמך את המצב עם קצת אלכוהול. אבל מי יכול אפילו לחשוב על שתיית יין בחום הזה. אפילו לבן או רוזה אינם קלילים מספיק. ג'ין וטוניק זה נחמד אבל קצת יקר מכדי להפוך אותו למשקה הקיץ הרשמי שלך. כך גם קמפרי עם סודה. מזל שיש בירה.
עולם הבירה הישראלי עשה כברת דרך ארוכה מאז הימים בהם כל מה שהיה כאן זה גולדסטאר ומכבי. שלא לדבר על בירה נשר שקדמה להם (היא עדיין כאן, אם תהיתם, והרבה פחות גרועה ממה שאתם חושבים). שלל מבשלות בוטיק נפתחו ועדיין נפתחות כאן השכם והערב, וחלקן מייצרות בירה באיכות בינלאומית, לא פחות. אז נכון, אנחנו עדיין לא גרמניה או צ'כיה, ודי בטוח שלעולם לא נהיה, אבל מול מעצמות של מבשלות בוטיק כמו ארצות הברית או דנמרק, כבר אין לנו במה להתבייש. רק המספרים שונים, האיכות לעומת זאת, גבוהה והולכת ומשתפרת.
הנה אם כן חמש מבשלות בוטיק טובות במיוחד. כולן כבר מוכרות ומבוססות יחסית ולא בכדי – למרות שהם נפוצים מאוד, קשה לייצר בירה טובה ממש במיזמים ביתיים ופרטיזניים כאלה ואחרים, על אף שחלק מהמבשלות התחילו בדיוק כך.
המצטיינת: אלכסנדר
בירה אלכסנדר, צבי הנחל 13, פארק תעשיות, עמק חפר
אלכסנדר מעמק חפר היא לטעמי הבירה הטובה בישראל. הטייטל הזה גם מגובה בשלל פרסים בינלאומיים. אבל עזבו אתכם מפרסים, הטעם הוא הרי זה שמשנה, וכשזה מגיע לטעם, אין לאלכסנדר מתחרים. אורי שגיא, לשעבר מפקד טייסת מסוקי אפאצ'י, הקים את המבשלה המודרנית והמתוקתקת שלו בשנת 2008 והיה מחלוצי בירות הבוטיק, וראשון לדור שבו הפכו מבשלות הבוטיק מעסק ביתי, שלא לומר מחתרתי, למפעלים קטנים של ממש. יחד עם שותפיו, האחים המסעדנים הוותיקים יורם וארי ירזין (קפה איטליה, מגזינו ועוד), מצליח שגיא הפרפקציוניסט לעשות גם את מה שמעטים בארץ יודעים לעשות – בירת לאגר בהירה, מרירה ומרעננת כמו בגרמניה ובצ'כיה. זה אומנם טיפה פחות מריר וטיפה יותר מודרני בטעמי הכשות הבולטים (אבל לא שתלטניים) של הלאגרים שלו (יש יותר מאחד, הבלונד הקלאסי ומהדורת האוקטובר-פסט המיוחדת) אבל זה לגמרי זה. עכשיו תוסיפו אליהן גם האמבר אייל הכהה יותר (גולדסטאר למאה ה-21 אם תרצו) את הגרין - ה־ipa היחידה בארץ שגם אני יכול לסבול, ועוד לא מעט בירות אחרות ואפילו סיידר אחד – ותקבלו מבשלה מהחלומות. וכל זה מגובה במרכז מבקרים ובירגארדן, גן עדן אמיתי לחובבי הבירה, לא פחות.
הציונית: בירבזאר
בירבזאר, מתחם הצורפים בכפר דניאל וברחבי הארץ בברי הבירה שלהם
בירבזאר (BEERBAZAAR) היא הרבה יותר ממבשלת בירה. לא רק משום שהיא מייצרת במבשלה שלה גם לא מעט מותגים אחרים, ואפילו לא רק בגלל שיש לה גם רשת ברי בירה לא קטנה שממנה החל כל הסיפור. משהו ברוח של ליאור וייס, המייסד והבעלים, הופך את המקום המקסים הזה בכפר דניאל ליותר מאתר חובה לחובבי בירה, אלא אף למקום שמשדר - סליחה על המילה הגדולה – ציונות. וייס הפך לבית חם עבור מי שאינו יכול לבקבק או לייצר בעצמו, ובזמן המלחמה גם למי שמארח חקלאים ושאר יצרנים קטנים בזמן קשה.
בירבזאר מייצרים שלל בירות בעלות שמות משעשעים ואני אוהב במיוחד את זו המכונה חתול שמן – בירה בסגנון pale ale שמצליחה לא לעצבן גם שמרן כמוני. גם את זו הקרויה דודה'שך – יעני דודה שלך – שהיא בירה בסגנון אמבר אייל כהה יותר אני אוהב, וזה רק על קצה המזלג. יש גם שיכר תפוחים, ועוד אינספור בירות. כיף גדול.
המתוחכמת: שפירא
בירה שפירא, אזור התעשייה שורק, בית שמש
בירה שפירא היא הירושלמית שבחבורה. המבשלה של האחים דני, איציק, תמר ואבי שפירא החלה את דרכה בירושלים, ועברה ברבות השנים לאזור התעשייה שורק ליד בית שמש. הברומאסטר המחונן יוחאי קודלר מייצר לשמחתי שני לאגרים שונים – רגיל ובסגנון Helles הגרמני ולצידם כמובן גם ipa ,Pale ale, סטאוט ובירת חיטה. מדי פעם יש גם בירות עונתיות מפתיעות כמו בירת אייל אדמוני עם ויסקי ג'ק דניאלס אמריקאי בחורף, בירת ipa בסגנון session בלגי בקיץ, בירת strong sour חמוצה מאוד באביב. וזה עוד לא הסוף – יש גם מהדורות מיוחדות של בירה עם קפה, בירה עם הג'ק דניאלס במהדורה מיושנת שנה בחבית ויסקי, בירה עם אפרסקים, בירה מתובלת בכשות בטעמי מלון ועוד. בקיצור, נדמה לי שהבנתם – האחים שפירא אוהבים לשחק. צריך גם להזכיר את הבירה לזכרו של החטוף הרש פולין ז"ל – אוהד מושבע של הפועל ירושלים.
העתיקה: שקמה
שקמה, אין מרכז מבקרים
הדרומית שבחבורה, בירה שקמה, ממוקמת אכן ליד נחל שקמה בדרום, ולמרות שהיא פרויקט של מבשלה ענקית – מבשלות בירה לישראל מבית החברה המרכזית למשקאות (קוקה קולה), המייצרת גם את הבירות קרלסברג וטובורג הדניות בישראל – היא ראויה בזכות ולא בחסד לתואר מבשלת בוטיק. וזאת לא רק בשל גודלה הקטן יחסית לענק שבחסותו היא פועלת, אלא גם בשל העובדה שמה שהיא עושה הוא חסר תקדים. שקמה, שהוקמה בשלהי שנת 2020, מייצרת בירה משעורה מקומית – גאווה חקלאית ואלכוהולית ישראלית של ממש. בעבר יצרו גם בירה בשם המשתה, עם שמרי מורשת בני 3,500 שנה שנמצאו בחפירות ארכיאולוגיות בתל צפית. לאחרונה נוספה בירת בלונד בהירה מצוינת אל שלוש הבירות הראשונות של המבשלה – ה־ipa, האמבר אייל והמרצן לאגר הנהדר. יחד יוצרות הבירות הללו רביעייה נפלאה של בירות בוטיק משובחות במיוחד עם בונוס ציוני משמח.
הצפונית: בירה מלכה
בירה מלכה, אזור התעשייה מגדל תפן
הצפונית שבחבורה, בירה מלכה, היא מהוותיקות והאהובות שבמבשלות הבוטיק המקומיות וגם אחת הגדולות שבהן. אסף לביא היה בעליהם של שני ברים בתל אביב, וב־2006 עבר לכליל שבגליל והחל לבשל בירה בכמויות קטנות בישוב הסמוך עמקה. ב-2008 העביר את המבשלה ליחיעם, שם גם אירחו מדי שישי בצהריים מאות מתושבי האזור לבירה צוננת אל מול נוף נפלא. ב-2018 כבר הקים מבשלה גדולה ממש באזור התעשייה תפן. במלכה מייצרים מעט בירות אבל כולן משובחות – מלכה בהירה בסגנון אייל בלגי בהיר, מלכה אדמונית בסגנון אייל אנגלי, בירת חיטה, ipa וסטאוט כהה ועשיר. כדי להשלים את החגיגה מייצרים במלכה גם כמה תזקיקים מצוינים – ג'ין וגולת הכותרת מלכה מזוקקת ומלכה מזוקקת ומיושנת. חוץ מהמפעל, מפעילה המבשלה גם את סלון מלכה, מעין פאב קטן הפעיל כרגע רק בערבי חמישי ומשקיף על המבשלה עצמה מהקומה השנייה במבנה. אפשר גם לבקר בתיאום מראש בשאר ימי השבוע.




































