$
מט"ח וסחורות

"המסקנה מדוחא - קרטל אופ"ק הוא כבר לא קרטל"

יממה לאחר שפסגת יצרניות הנפט הגדולות בדוחא הסתיימה ללא הסכם האנליסטים מנתחים את הסיבות העיקריות שהובילו את הקרטל האמתני, למצבו הנוכחי; לאומי: "הכישלון בדוחא קבע כי אופ"ק איבד את מעמדו כלשון מאזניים של השוק". לידר: "גם אם היתה יוצאת בשורה חיובית מהפסגה, לא היה די בכך"

"קרטל אופ"ק מנסה לשדר לשווקים שהוא עדיין קרטל ושהוא יכול לשלוט בכמויות הייצור ודרכם להשפיע על המחירים. עצם זה שוועידת דוחא נכשלה, ניתן לומר שקרטל אופ"ק הוא כבר לא באמת קרטל", כך טוען אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות.

יממה לאחר שפסגת יצרניות הנפט הגדולות בבירת קטאר הסתיימה ללא הסכם, האנליסטים טוענים שהסיכוי להסכם ירד באופן משמעותי כאשר איראן סירבה להשתתף מכתחילה בפגישה, דבר שהוביל לכך שסעודיה, יצואנית הנפט הגדול בעולם, פוצצה את השיחות.

 


 

"הכישלון של הפגישה קבע דה פקטו כי אופ"ק איבד את מעמדו כלשון מאזניים של השוק", מוסיף אוהד חיים, אנליסט האנרגיה של לאומי שוקי הון. "חוסר ההסכמה הפנימי פוגע מהותית באמינות הארגון והיום מבינים כי הקרטל איבד את אחיזתו בשוק לטובת השחקנים האמריקאים".

 

לדבריו, "החברות האמריקאיות, להבדיל מאופ"ק, שואפות כל אחת להשיא את רווחיה והן אינן מתאמות ביניהם תפוקה, אך בסופו של יום לתוצאה המצרפית – כמות החביות המופקת בארה"ב מפצלים יש השפעה משמעותית על מחירי הנפט".

 

"התפוקות ממשיכות לעלות למרות הדיבורים על קיצוץ אפשרי" טוען יהונתן שוחט, מלידר שוקי הון. בחודש מרץ, תפוקות הנפט של המדינות החברות בארגון המשיכו לעלות והגיעו לכ-32.5 מיליון חביות ביום לעומת כ-32.37 מיליון חביות בחודש פברואר.

 

הסיבות העיקריות לעליה בתפוקה הן איראן שמאז הסרת הסנקציות הגדילה את התפוקה היומית שלה בכ-230 אלף חביות ליום. בחודש מרץ, מוערך כי התפוקה הגיעה לכ-3.23 מיליון חביות ליום לעומת 3 מיליון חביות נפט בפברואר וממוצע של 2.8 מיליון חביות במהלך 2015.

 

בנוסף לזה, איראן ממשיכה במאמציה להגביר את התפוקה לרמות של טרום הסנקציות לקצב הפקה של 4 מיליון חביות נפט ביום ובעתיד הרחוק יותר גם ל- 5 מיליון חביות נפט ביום.

 

חסאן רוחאני - איראן חסאן רוחאני - איראן צילום: בלומברג ורויטרס

 

האנליסטים מעריכים שהאופטימיות שאפיינה את החודשים שלפני הפגישה ושתרמה למהלך העליות במחירי הנפט הייתה על רקע הירידה בתפוקת הנפט מפיצלי השמן בארה"ב בהיקף של כ-500 אלף חביות נפט ביום.

 

אף צד לא מתקפל

הערכות כי סעודיה בסופו של דבר תאשר את ההסכם, התבססו על ההנחה שמחירי הנפט הנמוכים מתחילים להכאיב לסעודים, זאת על אף שהם בין האחראיים העיקריים להצפת השוק.

 

בסעודיה כבר החלו להחיל אמצעי צנע ושוקלים למכור חלק מחברת הנפט הממשלתית, ארמקו. אולם מנגד יש הטוענים כי כל המהלכים הללו מייצגים עמדה פרגמטית מצד הסעודים. לטענתם, הסעודים מכירים במציאות הכלכלית והגיאופוליטית הנוכחית.

 

גם מדינות נוספות, שאינן חברות באופ"ק, מתחילות בצמצום הייצור. זה לקח יותר זמן ממה שחשבו בריאד, טוענים האנליסטים אך הסעודים סוף כל סוף מקבלים את מה שהם רצו בכל הקשור להתגברות על יצרניות הנפט היריבות.

 

פירוש הדבר שלסעודים לא היה שום תמריץ לוותר בשלב זה על העמדה שלהם, אך הפגישה בדוחא היוותה עבורה הזדמנות להראות לשאר החברות באופ"ק שהם מוכנים לשקול את הרעיון אך בסופו של דבר להפיל את כל האשמה לכישלון על איראן.

 

הנסיך הסעודי מוחמד בין סלמן אמר לפני הוועידה כי סעודיה תסכים להגבלת ייצור הנפט רק אם מדינות יצרניות אחרות, כולל איראן, יסכימו לעשות. לדבריו, סעודיה תגביל את נתח השוק שלה על ייצור בין 10.3-10.4 מיליון חביות ביום, אם שאר היצרניות יסכימו להקפאת הייצור. "אם לא כל היצרניות הגדולות יקפיאו את הייצור, גם אנחנו לא נעשה זאת", הדגיש הנסיך מוחמד (30), שמתגלה ככוח הכלכלי המוביל בסעודיה. "אם לא נקפיא את הייצוא, נמכור בכל הזדמנות שתהיה לנו". 

 

בשורה התחתונה, מסכם שוחט, "נראה כי ישנה התגייסות כמעט מלאה מצד מדינות אופ"ק ורוסיה למהלך של הקפאת התפוקות לרמות של חודש ינואר. יתרה מכך, נראה כי מספר מדינות אף נמנעו מלהגדיל את התפוקות שלהן בחודש האחרון, אולי כהכנה להסכם המתגבש, אך גם אם היתה יוצאת בשורה חיובית מהוועידה, כזו שהיתה סוללת את הדרך להקפאה כלשהי של התפוקות, לא היה דיי בכך. להקפאת התפוקות תוכל להיות השפעה חלקית בלבד על ההיצע העולמי שצפוי להמשיך להיות גבוה מהביקוש".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x