$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

עלות שכר מנכ"ל טבע: 14.7 מיליון שקל ב־2012

כלכליסט חושף את שכר מנכ"ל טבע, לאחר 13 שנים שבהן נמנעה מלפרסמו. עם חשיפת השכר של ג'רמי לוין מתגלים שוב מדיניות התגמול בישראל וחוסר הפרופורציה בין היקף פעילות חברה לשכר בכיריה

ניר צליק 07:0717.07.13

אחרי שנים ארוכות בהן טבע נמנעה מלחשוף את שכר מנכ"ל החברה - כלכליסט חושף לראשונה את שכרו של ג'רמי לוין.

מאז שנת 2000 שכר המנכ"ל של ענקית הגנריקה הישראלית לא הובא לידיעת הציבור הישראלי, אלא שכעת, רגע לפני אישור הבונוס השנתי שיוענק ללוין באסיפת בעלי המניות של החברה, הסוד השמור ביותר בטבע רואה אור לראשונה.

 

 

אם כן, עלות שכרו השנתית של לוין בשנת 2012 הסתכמה ב־14.7 מיליון שקל או 1.2 מיליון שקל בחודש. מתוך עלות שכר זו, 1.5 מיליון דולר היו שכר הבסיס, 1.2 מיליון דולר נתנו כבונוס שנתי ו־1.26 מילין דולר הוענקה לו במניות חסומות ובאופציות שיבשילו לאורך השנים הקרובות. לוין קיבל כ־450 אלף אופציות וכ־100 אלף מניות חסומות, כאשר מחיר מימוש האופציות נקבע על 46.04 דולר. מניית טבע לא נסחרה ברמות אלה מאז יוני 2011, וכדי להגיע לשם היא צריכה לעלות ב־15.5% לעומת מחיר המניה הנוכחי - 39.85 דולר. לוין נכנס לחברה בפברואר 2012, כך ששכרו המפורט לעיל מתייחס ל־11 חודשי עבודה (לתפקידו כמנכ"ל נכנס לוין במאי 2012).

 

ג'רמי לוין מנכ"ל טבע ג'רמי לוין מנכ"ל טבע צילום: סיון פרג'

 

מלבד הבונוס השנתי הצפוי, לוין גם קיבל עם החתימה על החוזה עם טבע מענק חתימה בהיקף של כמיליון דולר, אלא שמענק חתימה זה ניתן לו בראשית שנת 2013 - שנה אחרי שנכנס לתפקידו - כך שהוא אינו נכלל בעלות שכרו לשנת 2012.

 

עד לפרסום זה נמנעה טבע מלפרסם את שכרם של חמשת בכירי החברה - כפי שמחייב החוק בישראל - וזאת בהתבסס על חוק הרישום הכפול. חוק זה, שנכנס לתוקפו בשנת 2000, קובע כללי דיווח מיוחדים לחברות דואליות (חברה הנסחרת במקביל בישראל ובבורסה נוספת בעולם), על מנת לחסוך מהן רישום כפול על פי מערכות דינים שונות. על כן, ובהסתמך על חוק זה, הפעם האחרונה בה פרסמה טבע את שכר בכיריה היה בשנת 2000, אז חשפה החברה את שכרם לשנת 1999.

 

 

אלא שהעובדה שהחברה נהגה שלא לפרסם את שכרם של הבכירים בה עוררה ביקורת ציבורית נוקבת. הביקורת היתה נוקבת עד כדי כך שהסוגיה הובאה להכרעתו של בית המשפט. בתביעה ייצוגית שהוגשה כנגד החברה ביקשו שניים מהחוקרים הבולטים באקדמיה הישראלית: פרופ' שרון חנס ופרופ' אהוד קמר, כי טבע תחשוף את שכרם של חמשת בכיריה. לטענתם של השניים העובדה שטבע נמנעה מפרסום שכר בכיריה, הובילה לכך שמרבית החברות הדואליות בישראל חדלו גם הן מלפרסם את שכר בכיריהם. התביעה טענה כי הסתמכות החברות על חוק הרישום הכפול אינה פוטרת אותן מפרסום השכר. בחודש האחרון הגיעה טבע לפשרה עם הפרופסורים, לפיה החל מהדו"ח השנתי של 2013 ­- שיפורסם בתחילת 2014 - היא תפרסם את שכר הבכירים. בניגוד לדרישת הפרופסורים בתחילה, הפשרה אינה כוללת את חשיפת שכרם של הבכירים מאז שנת 2000, וכך, שכרו של שלמה ינאי ישאר חסוי לנצח. טבע מנצלת את אסיפת בעלי המניות הקרובה, אשר הזימון לה עתיד לצאת בימים הקרובים, כדי להקדים את פרסום שכרו של ג'רמי לוין במספר חודשים והוא יפורסם במסגרת הזימון.

 

מהשוואת שכרו של לוין לבכירי התעשייה הישראליים עולה כי הוא ממוקם במקום השלישי והמכובד בצמרת טבלת מקבלי השכר הישראליים. לפני לוין בטבלת השכר נמצאים רק דוד עזריאלי, מנכ"ל קבוצת עזריאלי, עם שכר של 23.1 מיליון שקל ב־2012 ואיל ולדמן, מנכ"ל מלאנוקס, עם שכר בעלות של 21.5 מיליון שקל בשנת 2013. שכרו של עזריאלי עורר מהומה רבה השנה, ובעקבות כך עלות שכרו המקסימלית תעמוד מעתה על 14 מיליון שקל בלבד, זאת לאחר שעזריאלי נאות להוריד משכרו המופרך.

 

נקודת השוואה מדויקת יותר ללוין הן חברות התרופות העולמיות הגדולות. עלות שכרו של ג'רמי לוין בדולרים ב־2012 מסתכמת בכ־4 מיליון דולר ומציבה אותו בתחתית דירוג עלויות השכר של מנכ"לים בחברות בינלאומיות דומות. לשם השוואה, מנכ"ל אלי לילי, ג'ון לכטלייטר, קיבל בשנה זו שכר בעלות של 13.7 מיליון דולר, יותר מפי שלוש מלוין. מנכ"ל אסטרה זנקה, פסקל סוריוט, מקבל שכר בעלות של 10.7 מיליון דולר, ומנכ"ל אמג'ן רוברט ברדווי, מקבל שכר בעלות של 12.2 מיליון דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x