$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

דני נוה הוא רק סימפטום

הליך אישור תנאי העסקתו של דני נוה כיו"ר כלל ביטוח מציף את סבך האינטרסים הקשורים לאישור שכר בכירים במשק ומגלה גם ממשל תאגידי לקוי, נורמות תגמול פגומות ואקטיביזם רופס של חלק מהגופים המנהלים את כספי הפנסיה שלנו

רחלי בינדמן 09:4310.07.13

קשה לקבל החלטה עניינית ונקייה באישור מינויו של נוה: בנק הפועלים, הנושה הגדול של כלל ביטוח, ימנע כנראה מהצבעה כדי לא להרגיז את הציבור וגם לא את דנקנר, פסגות והפניקס עם ניגודי עניינים בשל אחזקות במספר שכבות הפירמידה ובנו של מנכ"ל מנורה מבטחים עבד בעבר בכלל ביטוח. ואם זה לא מספיק הרי שדני נוה עוד עלול להידרש לאשר את שכרם של כל אלו בעתיד. 

 

זה לא השכר, זו השיטה 

ביום ראשון הקרוב יגלה דני נוה האם חבילת השכר שהוא מבקש כיו"ר דירקטוריון כלל ביטוח, בהיקף כולל של 4.3 מיליון שקל, תאושר על ידי הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור. בעקבות הלחץ הציבורי כנגד מצנח הזהב הנדיב שיקבל נוה - תשעה חודשי שכר בתשלום בעת שיסיים את תפקידו - והחשש כי חבילת השכר לא תאושר לבסוף על ידי הגופים המוסדיים - החליטו בכלל ביטוח לבצע שינויים של הרגע האחרון.

 

בכלל צפויים לפרסם תנאי פרישה חדשים שיכללו התניית גובה מענק הפרישה בתקופה שבה יכהן נווה כיו"ר כלל ביטוח בפועל. אולם ההצבעה של הגופים המוסדיים לא נגמרת בשאלה האם מדובר בחבילת שכר סבירה, אלא תשקף סוגיה רחבה יותר - האם לדעת המוסדיים, מינויו של נוה, מקורבו של נוחי דנקנר ונעדר הניסיון בתחום הביטוח, הוא מינוי ראוי?

 

באופן פרדוקסלי מי שיכריעו את גורל המינוי הזה הן המתחרות הגדולות של כלל ביטוח - חברות הביטוח הגדולות - שביום מן הימים יבקשו גם הן לאשר את תנאי ההעסקה של יושב הראש שלהן. חברות הביטוח יצטרכו להחליט האם ללכת בעיניים עצומות אחר המלצת אנטרופי, שתומכת בתנאי העסקתו של נוה, או להפעיל שיקול דעת עצמאי ולבחון האם ראוי שנוה יקבל מצנח זהב של תשעה חודשי שכר בתשלום במקרה של סיום תפקידו, כאשר ברור כי כלל תימכר בתוך חודשים ספורים בהוראת בית המשפט.

 

לתוך בליל האינטרסים הזה נכנסים מחזיקי איגרות החוב של אי.די.בי פתוח, שהביעו שלשום עמדה נחרצת כנגד מינויו של נוה. מבחן האקטיביזם המוסדי יגיע, לשיאו עם חשיפת תוצאות ההצבעה.

 

אנטרופי - חברת הייעוץ אנטרופי הפכה בשנים האחרונות לשחקן דומיננטי בנושאי שכר ועסקאות בעלי עניין בשוק ההון, וסוג של שומר ראש של הגופים המוסדיים שקודם לכן היו לחיצים בפני בעלי ההון על רקע שלל ניגודי עניינים. החלטות אנטרופי הפכו לסוג של תירוץ עבור מוסדיים שביקשו להתנגד לחבילות שכר מוגזמות למול טרוניות מצד בעלי ההון. אלא שהתורה כולה אינה בידיה של אנטרופי, ועל המוסדיים להפעיל שיקול דעת ולאתגר את המלצותיה.

 

יד רוחצת יד - באופן כמעט בלתי נתפס, מקבלים מנהלי חברות הפיננסיות את הכוח להכריע ולהשפיע על זהותו של מי שיעמוד בראשה של חברה מתחרה. בתוך כך, לצד שיקולי תחרות ואולי אף "נקמה מתוקה" במתחרה, עלולים להיכנס גם השיקול של "שמור לי ואשמור לך", שכן יום אחד, מנהל החברה המשתתפת בהצבעה, יביא לאישור את שכרו שלו.

 

ממשל תאגידי - בעידן של ממשל תאגידי חדש לקבוצת אי.די.בי נראה סביר למנות ליו"ר חברת הביטוח את נוה - שמקורב לבעלי השליטה והצליח לגייס מכלל ביטוח עשרות מיליוני דולרים לקרן ההשקעות שהקים. בעידן של רגולציה המעודדת קשר בין שכר וביצועים, בכלל ביטוח היו זקוקים להתערבות של אנטרופי כדי להבין שאי אפשר להעניק ליו"ר חברת ביטוח אופציות קרובות כל כך לכסף. זאת באופן שלא מעודד אותו למצוא רוכש לכלל בפרמיה משמעותית. זוהי דוגמה לכך שהחברות הציבוריות עדיין פועלות בשיטת מצליח על חשבון הציבור.

 

דני נוה דני נוה צילום: אוראל כהן

 

"כלכליסט" פנה לגופים המוסדיים המחזיקים במניית כלל ביטוח בניסיון להבין את עמדתם בהצבעה. מגדל בחרה את המילים בקפידה והבהירה כי עמדתה תיחשף רק לאחר ההצבעה. גם מגדל, בדומה לגופים מוסדיים אחרים שבחרו לשמור על זכות השתיקה, לא מבינה שבכך היא יורה ברגל עמיתיה. דווקא גופים שבחרו לחשוף את עמדתם בפומבי דוגמת הלמן־אלדובי, הפניקס ופסגות ייצרו שינוי אמיתי. בכלל ביטוח שראו את עמדתם השקופה מיהרו לשנות את תנאי העסקתו של נוה לרווחת ציבור המשקיעים.

 

יאיר המבורגר, יו"ר הראל

 

מה דעתך על מניית הראל השקעות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

איך יצביעו? על פי הערכות בעד

סבך האינטרסים: הראל נושה גדולה של אי.די.בי פתוח. באחרונה ביצעה עסקה מול כלל ביטוח כשרכשה את פעילות הפיננסים שלה. יאיר המבורגר, בעל השליטה בהראל, נחלץ לעזרתו של דנקנר והשקיע מכספו האישי ב"הנפקת החברים" של אי.די.בי בפברואר 2012.

 

חברת הביטוח הראלעלתה בחודשים האחרונים לכותרות בקשר לסבך האינטרסים שלה מול קונצרן אי.די.בי. הראל ישבה תחילה בנציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות אך נאלצה לפרוש ממנה, בהוראת רשות ני"ע, על רקע פוטנציאל ניגוד העניינים שבו היא מצויה בשל עסקה משמעותית שביצעה מול הקונצרן - רכישת פעילות כלל פיננסים מידי כלל ביטוח. הראל היא גם נושה גדולה של אי.די.בי פתוח, ובניגוד לגופים כמו פסגות והפניקס, עד כה היא נקטה קו פחות מיליטנטי ולוחמני נגד הקונצרן. יתרה מכך, יאיר המבורגר, יו"ר הראל ובעל השליטה, נענה לפנייתו של נוחי דנקנר והשקיע 2 מיליון שקל מכספו האישי בגיוס ההון שביצעה אי.די.בי אחזקות בפברואר אשתקד. על פי הערכות, הראל לא תחרוג ממנהגה ותצביע בהתאם להמלצת חברת הייעוץ אנטרופי - כלומר תתמוך בשכרו של נוה.

 

הלמן־אלדובי, מיטב־דש, ילין לפידות

 

איך יצביעו? לא ידוע

סבך האינטרסים: חלק מהגופים מחזיקים גם באג"ח של אי.די.בי פתוח

 

בתי השקעות נוספים המחזיקים במניות כלל ביטוח, אם כי בשיעורים נמוכים יותר, תכננו גם הם להצביע נגד חבילת השכר של דני נוה. ילין לפידות, מיטב־דש והלמן־אלדובי תכננו להתנגד לתנאי השכר המקוריים של נוה שכללו את מצנח הזהב הנדיב.

 

"בפועל", אמרו אתמול בבית ההשקעות הלמן־אלדובי, "נוה עשוי לקבל שכר של קרוב לשנה עבור תקופת עבודה של חודשים בודדים". בבית ההשקעות דרשו כי הסדר השכר של נוה יהיה דיפרנציאלי, כשתנאי הפרישה צריכים להיות בהלימה לתקופה שבה כיהן כיו"ר החברה בפועל. בכלל החליטו כאמור ליישר קו עם דרישות אלו, ועל כן צפויים הגופים לכנס את וועדות ההשקעה לקבלת החלטה חדשה.

 

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל ביטוח

 

איך יצביע? בסימן שאלה

סבך האינטרסים: מגדל היא המתחרה הגדול של כלל ביטוח

 

מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן גייס באחרונה שורה של בכירים ממגדל לשורות כלל ביטוח, כלל ביטוח התנגדה לתנאי העסקתו של בנו של בעל השליטה במגדל – עופר אליהו. בעתיד יובאו לאישור תנאי העסקתו של שלמה אליהו כיו"ר מגדל ושל בנו עופר אליהו שצפוי להתמנות למנכ"ל מגדל. מגדל היא בעלת המניות הגדולה ביותר בכלל בקרב הגופים המוסדיים. כך לפחות לפי נתוני הנכס הבודד של מגדל נכון לסוף מרץ האחרון. על פי הערכות, מנורה והראל יתמכו בחבילת השכר, ואילו פסגות והפניקס יתנגדו. בשל כך, מגדל מהווה את לשון המאזניים שהחלטתה תכריע את גורל ההצבעה.

 

מגדל נשלטת על ידי שלמה אליהו, שרק במרץ האחרון ביקש לאשר את תנאי השכר של בנו, עופר אליהו, כמשנה למנכ"ל מגדל. הגופים המוסדיים וביניהם כלל, התנגדו לאישור התנאים בהמלצת חברת הייעוץ אנטרופי, ואליהו הבן לא יכול היה למשוך את שכרו ממגדל. אלא שכאן לא נגמרת המתיחות בין שתי החברות המתחרות ביניהן על מכרזים ולקוחות. עם מינויו של איזי כהן לתפקיד מנכ"ל כלל ביטוח לפני חצי שנה, הוא החל לגייס שורה של עובדים בכירים ממגדל, ממש מתחת לאפו של מי שהיה בן טיפוחיו יונל כהן. לא רק זאת, בכלל ביטוח בחרו בשלהי אפריל האחרון לתמוך במענק ליו"ר כלל אהרון פוגל ולמנכ"ל כהן. לא מן הנמנע כי אליהו האב שצפוי להתמנות בקרוב ליו"ר מגדל ובנו עופר, שלפי הערכות ימונה בעתיד למנכ"ל החברה במקומו של יונל כהן, יזדקקו לכלל ביטוח - כאשר יבקשו לאשר את תנאי העסקתם שלהם. מעבר לאינטרסים הפנים־ארגוניים, העיניים של ציבור החוסכים במגדל נשואות לחברת הביטוח באשר לאופן שבו תבחר למלא את תפקידה כמנהלת כספי ציבור המושקעים בחברות ציבוריות.

 

נוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי

 

נוחי דנקנר, בעל השליטה בקונצרן אי.די.בי, נאבק בימים אלו את קרב חייו – הקרב על שמירת השליטה באי.די.בי. השופט איתן אורנשטיין, שאליו הגישו מחזיקי האג"ח בקשה להשתלט על אי.די.בי, הטיל ביקורת חריפה על הממשל התאגידי בקונצרן ועל כהונה כפולה של דירקטורים באי.די.בי אחזקות ובחברה-הבת אי.די.בי פתוח. בעקבות המלצותיו של עו"ד חגי אולמן נרתמה הנהלת אי.די.בי וביצעה שינויים נרחבים בדירקטוריונים ושיפרה את נושא הממשל התאגידי. על כן, חשיפת "כלכליסט" את דבר מינויו של נוה, מקורבו של דנקנר לתפקיד המנכ"ל, גרמה להרמת גבות בקרב פעילי שוק ההון. דנקנר בחר למנות את נוה, שב־2007 רתם את כלל ביטוח להשקיע כ־30 מיליון דולר מכספי העמיתים, בקרן ההשקעות שהקים נוה.

 

חרף הביקורת על חוסר ניסיונו של נוה בתחום הביטוח, דנקנר רואה בו יושב ראש ראוי לסייע לו להוביל את הליך מכירתה של כלל ביטוח לכל המרבה במחיר. דנקנר מאמין כי נוה הוא האדם המתאים לתפקיד וחשב כי נכון לתגמל אותו ביד רחבה ולרפדו במצנח זהב נדיב, זאת מתוך ההבנה של השניים כי נוה מגיע לתקופה של חודשים בודדים. לדנקנר לא נותר אלא להמתין ולראות אם המוסדיים שלא עושים לו חיים קלים יאשרו את תנאי השכר שהוא מבקש להעניק.

 

פסגות והפניקס

 

איך יצביעו? נגד

סבך האינטרסים: פסגות והפניקס יושבים בנציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח, ששלחה שלשום מכתב חריף להנהלת אי.די.בי נגד מינויו של נוה ליו"ר כלל ביטוח

 

בית ההשקעות פסגות מוביל זה תקופה ארוכה קו של אקטיביזם מוסדי. פסגות, שלא משתמש בשירותי הייעוץ של אנטרופי, צפוי היה להתנגד לתנאי שכרו של דני נוה על רקע אי־העמידה של חבילת השכר בפרמטרים פנימיים של בית ההשקעות. שינוי תנאי הפרישה של נוה לא צפוי להשפיע על ההצבעה של פסגות, שמתנגד למינוי נוה ולא רק לתנאי שכרו. קשה להסתכל על הצבעת פסגות מבלי להביא בחשבון שהוא נושה גדול של אי.די.בי פתוח, המוביל קו נוקשה נגד קונצרן אי.די.בי ועומד מאחורי תוכנית ההשתלטות של מחזיקי האג"ח עליו, שלשום שיגרה נציגות אי.די.בי פתוח מכתב חריף להנהלת אי.די.בי. בו תקפו את מינויו של דני נוה. חברת הביטוח הפניקס, שבשליטת יצחק תשובה, שותפו לשעבר של דנקנר בעסקי הנדל"ן בלאס וגאס, חברה בנציגות אי.די.בי פתוח ושותפה למכתב שנשלח שלשום באופן שלא מותיר אלא להתנגד בהצבעה, על פי הערכות גם החברה־הבת של הפניקס, אקסלנס, תצביע נגד.

 

ארי קלמן, יו"ר מנורה מבטחים

 

איך יצביע? בעד

 

חברת הביטוח מנורה היא בעלת המניות המוסדית השנייה בגודלה אחרי מגדל. ל"כלכליסט" נודע כי אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, תתמוך מנורה בחבילת השכר של נוה על בסיס המלצת אנטרופי. בגלל רגישות ההצבעה ביחס לשכר יו"ר חברת ביטוח מתחרה, מעדיפים במנורה שלא לאתגר את ההמלצות של אנטרופי, אלא אם כן נפלו בה כשלים מהותיים, ושלא להיכנס לעומק השאלה אם מינוי נוה ראוי או לא. הרגישות בהצבעות ביחס למנהלים של חברת ביטוח נובעת מהחשש שיטענו כנגד חברות הביטוח שהן דואגות לאינטרסים זו של זו בבחינת "שמור לי ואשמור לך". מנורה מבטחים דווקא הוכיחה במקרים אחרים, שלא קשורים להשקעה בחברות ביטוח מתחרות, כי אנטרופי אינה חותמת גומי שלה. כך למשל, במקרה של תנאי שכרו של נתן חץ, הבעלים של אלוני חץ, מנורה הוכיחה שהיא בהחלט יכולה להתנגד להמלצות של אנטרופי (שהתנגדה לתנאי שכרו של חץ) כשהיא רוצה - והמליצה בעד.

 

ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים

 

איך יצביע? לא ישתתף בהצבעה

סבך האינטרסים: הבנק הוא נושה גדול של בעלת השליטה בכלל ביטוח - אי.די.בי פתוח

 

מי שיכול היה לשחק תפקיד מפתח בפרשה הזו הוא מנכ"ל בנק הפועלים ציון קינן. בנק הפועלים מחזיק ב־9.5% מכלל ביטוח ותיאורטית הצבעתו יכולה היתה להשפיע באופן מהותי על סיכוייו של נווה לקבל את חבילת השכר. אלא שלהבדיל מהגופים המוסדיים המחויבים להשתתף בהצבעות בנושאי שכר של חברות שבהן הם מושקעים, בנק הפועלים יכול לבחור להדיר רגליו מההצבעה. ל"כלכליסט" נודע כי הבנק, המשמש גם כנושה גדול של אי.די.בי פתוח, בעלת השליטה בכלל, בחר שלא להשתתף בהצבעה. ציון קינן עושה את הדבר הנכון מבחינתו: כל החלטה שלא היה מקבל היתה נבחנת בזכוכית מגדלת. תמיכה בחבילת השכר היתה יוצרת גל ביקורת כנגד הבנק שלכאורה בחר ללכת עם מקורבו של נוחי דנקנר. מיד היו ממהרים להסיק כי הבנק דואג לאינטרסים של דנקנר על חשבון כספי הפנסיה של הציבור. הצבעה נגד היתה פותחת חזית של קינן מול דנקנר. זאת כאשר רק באחרונה הגישו הבנקים תוכנית להסדר חוב באי.די.בי מטעמם, שכוללת מתווה פריסת חובות הקונצרן והשארת השליטה בידי דנקנר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x