$
הייטק והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

אמזון רוצה לקנות פעילות שבבים כדי להתחרות באפל

אמזון רוצה לרכוש פעילות פיתוח מעבדים, כפי שעשתה אפל עבור האייפד. על הפרק: רכישת פעילות המובייל של טקסס אינסטרומנטס

אסף גלעד 07:0115.10.12

ענקית הקמעונאות אמזון עשויה להפוך גם לחברה שמספקת מעבדים לסמארטפונים ולטאבלטים, כך נודע ל"כלכליסט" בחשיפה ראשונה בתקשורת העולמית. אמזון מנהלת בימים אלה משא ומתן מתקדם לרכישת פעילות שבבי המובייל של טקסס אינסטרומנטס, ובכך עשויה להתחרות לראשונה ביצרניות האלקטרוניקה המרכזיות בענף המובייל כמו קוואלקום, סמסונג, אינטל, אנבידיה ואפל. אם תצא העסקה אל הפועל היא צפויה להיות מתומחרת במיליארדי דולרים.

 

טקסס אינסטרומנטס כבר הודיעה בתחילת החודש כי היא מעוניינת למכור את חטיבת המעבדים שלה לטלפונים סלולריים ולטאבלטים, וגרמה לאנליסטים רבים בענף להרים גבה, במיוחד לאחר שהחלה לשווק לאמזון מעבדים עבור הטאבלט Kindle Fire HD. אמזון נחשבת ללקוח מפתח של החברה, וכעת מתברר כי היא מעוניינת להפוך את פעילות השבבים לחלק אינטגרלי בה.

 

קמעונאית הספרים ברנס אנד נובל, מתחרתה של אמזון, גם היא לקוחה של TI (טקסס אינסטרומנטס) ומשלבת את שבביה במכשיר ה-Nook, כך שרכישת הפעילות על ידי אמזון יכולה לסייע לה בתחרות עמה. עם זאת, ב-TI הודיעו כי ימשיכו לתמוך גם בברנס אנד נובל כלקוחה.

 

מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס צילום: בלומברג

 

לוותר על שוק שבבי המובייל

 

TI הגיעה למסקנה כי לאחר שנות פעילות רבות בתחום שבבי המובייל היא לא תוכל להגיע בו לנתח שוק משמעותי, לאחר שלא זכתה להצלחה כפי שעושות קוואלקום עם שבב הסנאפדרגון, אנבידיה עם שבב הטגרה או סמסונג עם השבבים שהיא מייצרת עבור עצמה ועבור אפל. דוברת טקסס אינסטרומנטס, וויטני ג'ורדי, מסרה ל"כלכליסט" כי החברה מצויה כעת ב"תקופה שקטה" לקראת דיווח לבורסה וכי כחלק ממדיניות עקבית היא אינה מגיבה לשמועות. עם זאת, היא המשיכה ופירטה לגבי כוונות TI שכבר נחשפו, כי "כפי שהודענו, שוק הסמארטפונים הפך לפחות אטרקטיבי עבורנו לטווח הארוך ואנחנו מבצעים התאמה מחודשת להשקעות שלנו".

 

לדברי ג'ורדי, TI מתכוונת לשמר חלק ניכר מפעילות חטיבת שבבי המובייל שלה, מלבד פעילות הסמארטפונים והטאבלטים. החברה תמשיך לפתח ולהחזיק בפעילות מעבדים עבור מוצרים אחרים, כגון שבבים לתחום הרכב והתעשייה, כאשר לפי הערכות בתעשיה גם ללא הסמארטפונים יש לטקסס אינסטרומנטס 4,000 לקוחות שמכניסים למחזור המכירות שלה 400 מיליון דולר בשנה. לפי הערכת חברת ISI, לחברה יש עשרה לקוחות בתחום המובייל שמכניסים לה 900 מיליון דולר מדי שנה. הכנסותיה הכוללות ב-2011 עמדו על 13.7 מיליארד דולר.

 

בזאת סותמת TI את הגולל על עבר מפואר בתחום, שהגיע לשיאו עם אספקת מעבדים לטלפונים של נוקיה כשזו היתה בשיאה באמצע העשור הקודם והצטמצם במקביל לכיווצה של הענקית הפינית לשעבר. בנוסף לשחקניות קטנות שונות מסין ומטייוואן, גם אינטל מנסה להיכנס בימים אלה לתחום המובייל עם שבבי ה"אטום" המתבססים על טכנולוגיית ה־x86, אך ב־TI מתעקשים שלא התחרות הגוברת בענף המעבדים למובייל הובילה להחלטתה.

 

ללכת בעקבות אפל

 

אמזון נתפסת בציבור כענקית קמעונאות ומזוהה עדיין בעיקר עם אתר המסחר האלקטרוני שלה, שהחל בשיווק ספרים באינטרנט והתפתח לחנות כלבו אלקטרונית שמשווקת כמעט כל מוצר בר־משלוח - מחלקי חילוף לרכב וציוד לבית ועד לביגוד והנעלה, מוצרי אלקטרוניקה וצעצועים. אלא שאמזון מנסה למצב את עצמה בשנים האחרונות גם כחברה טכנולוגית המספקת, למשל, שירותי אחסון מידע - פעילות אשר סיפקה לה קרוב ל־5% מההכנסות נטו ברבעון השני של השנה.

 

ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון, תמיד הואשם בכך שהוא מנסה לחקות את סטיב ג'ובס. הוא ניסה להתחרות באפל באמצעות השקת הטאבלטים מסדרת קינדל, וכך גם ההיגיון מאחורי רכישת חטיבת השבבים של TI מזכיר במשהו את עסקת הרכישה שביצעה אפל בשנת 2008. פחות משנה לאחר שהשיקה את האייפון, רכשה אפל את חברת השבבים הקטנה PA Semi מעמק הסיליקון תמורת סכום לא ידוע, ופיתחה בעקבות זאת את סדרת שבבי ה־A המבוססים על ארכיטקטורה של חברת ARM הבריטית.

 

העסקה סייעה לאפל לשלוט טוב יותר על מעבדי הליבה שלה ובכך לספק ביצועים המותאמים טוב יותר לאייפון ובהמשך גם לאייפד, ולבצע שילוב טוב יותר של כל חלקי החומרה שעומדים לרשות המכשירים. גם גוגל רכשה חברה בתחום החומרה וייצור המכשירים, את מוטורולה מוביליטי, אם כי יש המציינים שעיקר המניעים מאחורי הרכישה הזו נגעו להשגת קניין רוחני רלבנטי למובייל.

 

זווית מעניינת בהיבט זה היא כי PA Semi בזמנו דמתה מאוד במאפייניה ל־TI, ושתי החברות פיתחו טכנולוגיות שבבים המבוססות על קניין רוחני של חברת ARM הבריטית. TI היתה משקיעה מרכזית ב־PA, ואף נחשבה למפעל הייצור העיקרי שלה עד הרכישה על ידי אפל.

 

אמזון הבינה עוד טרם השקת הקינדל כי אין ביכולתה ליצור טאבלט הזהה או קרוב ביכולותיו לאייפד במחיר תחרותי, ולכן החליטה במקור ללכת לכיוון השני: טאבלט מתקדם פחות משמעותית, אך במחיר נמוך במיוחד. בחברה הבינו כי תחרות ראש בראש בחומרה של אפל היא כמעט בלתי אפשרית בזכות שרשרת הייצור היעילה של האחרונה, והחליטו לפנות לפלח השוק של המכשירים המוזלים כדי להגדיל את מכירות תוכני הספרים והמגזינים הדיגיטליים של החברה. לכן מכרה אמזון את יחידות הקינדל במחירי עלות. רכישה אפשרית של חטיבת שבבים תאפשר לה לבנות מכשירים איכותיים יותר ולהתחרות באפל בקטגוריית המוצרים היקרים.

 

המהלך של אמזון עשוי להתפרש גם כתגובת נגד להשקה הצפויה של המיני אייפד מבית אפל - טאבלטים בעלי מסך 7.8 אינץ', לעומת 9.7 אינץ' באייפד רגיל, שיתחרו הן במכשיר ה־Kindle Fire HD של אמזון והן במיני טאבלט נקסוס 7 של גוגל. המיני אייפד יושק בשבוע הבא, ולפי הערכות אפל הזמינה כ־10 מיליון יחידות ממנו ברבעון הנוכחי. ההשקה תתקיים שלושה ימים לפני השקת מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט, ווינדוס 8, שנועדה להיות חוד החנית של מיקרוסופט בעולם המובייל. כמו הקינדל של אמזון, גם המיני אייפד של אפל צפוי להגיע עם WiFi בלבד וללא קליטת סלולר.

 

מכשירי הקינדל של אמזון נחשבים לתחרותיים בשוק ונמכרים במחירים של 119 דולר לדגם הפשוט ביותר, ו־199 דולר בקטגוריית ה־Fire HD. מחירו של הנקסוס 7 של גוגל מגיע אף הוא ל־199 דולר. מכשיר המיני אייפד החדש לא צפוי להיות זול יותר, בעוד שהטאבלט האחרון של אפל, האייפד החדש, נמכר ב־499 דולר.

 

לפי תחזית חברת המחקר IDC, מכירות טאבלטים צפויות לצמוח בשנים הקרובות בקצב הגבוה ביותר מכלל קטגוריות מכשירי האלקטרוניקה - משיעור של 10% מכלל המכשירים הניידים, לשיעור של 13% בשנת 2016. טקסס אינסטרומנטס נסחרת כיום בשווי של 31 מיליארד דולר. מניות טקסס אינסטרומנטס ואמזון ירדו ביום שישי האחרון ב־0.7%. מאמזון לא נמסרה תגובה.

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x