Tech TLV
״השאלה של רוב החברות שעברו את מחסום הרגולציה היא כיצד החברה תממן את עצמה״
עופר בן יהודה, שותף וראש מחלקת ההייטק במשרד עורכי הדין שבלת, סיפר בוועידת Tech TLV של כלכליסט ובנק לאומי על הקשיים שחוו חברות השנה: "30% מהחברות שאני מטפל בהן הפכו לאמריקאיות או בריטיות". עם זאת, הוא אופטימי לגבי השנה הקרובה: "מי שהצליח לעבור את 2024 מצפה לו עתיד יותר טוב"
"אני חושב שיש כיום בשוק אופטימיות לגבי 2025" - כך אמר עופר בן יהודה, שותף וראש מחלקת ההייטק במשרד עורכי הדין שבלת, בוועידת Tech TLV של כלכליסט ובנק לאומי.
לדבריו, "יש פחות כסף בקרנות והוא מרוכז בקרנות גדולות, כך שחברות באזורים שהם פחות סקסיים, או מי שצריך לעבור חסמי רגולציה, יש לו פחות כסף. מעבר לכך, מעניין לראות כיצד בעבר סטארט-אפ היה תוך 7 שנים ב-IPO (הנפקה ראשונית), וכיום השרשרת מתארכת הרבה יותר וזה יוצר אתגרים ליזמים ולמשקיעים".
בן יהודה ציין שלושה סקטורים שהוא חוזה שיבלטו השנה: מדיקל, פוד-טק ואקלים. לדבריו, "שלושת הסקטורים האלה מאופיינים בכך שהם זקוקים למשקיעים אסטרטגיים די מהר בתחילת הדרך כדי לחדור לשוק לא פשוט. אסטרטגיית האקזיט מאתגרת, כי אין אקזיטים שראינו בעבר לפני מכירות משמעותיות. וגם אין כסף. השאלה של רוב החברות שעברו את מחסום הרגולציה היא כיצד החברה תממן את עצמה. בשנת 2021 החברות האלה גייסו כספים. השנה הם כבר זקוקים לכסף וחלקם הגדול לא מצליח לגייס כסף משחקנים חיצוניים - וכאן נשאל האם אנו רוצים לקחת את הכסף שמציעים לנו עכשיו".
לפי בן יהודה, "מה שמאפיין את השנה הוא הרבה סיבובים של בעלי מניות קיימים. אם יש כיס עמוק, בעלי המניות מתגייסים, הם מאמינים בחברה ומממנים. במקרים אחרים יש חוסר שיוויון בין בעלי מניות ונוצרים חיכוכים, במיוחד כאשר שחקן קיים מציע הערכות שווי נמוכות מאוד. ראינו סיבובים פנימיים רבים בחברות טובות שלא קיבלו את השווי שהן רצו. בשנה האחרונה ראינו שאותם משקיעים קיימים, גם אם הצליחו להביא משקיע מבחוץ, באו בתנאים שלא ראינו זמן רב. אנו רואים מעבר מסייפים להלוואות המירות עם ריביות, אנו רואים דרישה לאחריות - זו לא סביבה נוחה. מעבר לכך, ראינו שיותר ויותר חברות פונות למה שנקרא 'פליפ' - כלומר להפוך את החברה לאמריקאית או בריטית. זה קיים בכ-30% מהחברות שאני מטפל בהן. מעבר לכך ראינו עסקאות החלפת מניות, אנו רואים את זה בבורסות המשמעותיות".
בן יהודה סיפק גם תחזית לגבי השפעתו של דונלד טראמפ על השוק, כשככל הנראה חברות בתחום הרפואה יהיו המרוויחות העיקריות. לדבריו, "בקרוב טראמפ ייכנס לכהונה. אם נסתכל על המינויים שלו, אנו רואים אנשים שמדברים על רפורמות שמורידות חסמים רגולטוריים. זו הזדמנות פנטסטית, יש דיבור על רפורמות בתחום הפארמה שיורידו את אנשי האמצע וישנו מודל עסקי של חברות, חברות אחרות שבהן נדרשו מאות מיליוני דולרים כדי להגיע ל-FDA האמריקאי ינטרלו את המתווך. אני חושב שמי שהצליח לעבור את 2024 מצפה לו עתיד יותר טוב, גל גיוסי פייפליין שגדל והולך, ואני מקווה גם ששוק ההנפקות ייפתח, מה שבפועל יביא בשנה הבאה לפריחה".