סגור
גג עמוד techtalk דסק

הבורסה בת"א "מחוץ למשחק": אפשר לגרום לחברות ההייטק להישאר בארץ

אין זה סוד שענף ההייטק הישראלי מהווה מנוע צמיחה מרכזי לכלכלת ישראל, עם תרומה של כ-18% לתמ"ג, כ-53% מהייצוא וכ-25% מהכנסות המדינה ממסים ישירים. זהו ענף שמגלם בתוכו ידע, חדשנות, יזמות - וגם פוטנציאל כלכלי עצום לכלל החברה הישראלית. למרות זאת, בשנת 2023 רק שלוש חברות הייטק ישראליות בחרו להנפיק בבורסה בתל אביב. בשנת 2024, חמש חברות הונפקו בבורסה, אך רק אחת מהן הייתה חברת טכנולוגיה. בשנת 2025, נכון לחודש מאי, לא נרשמו כלל הנפקות של חברות הייטק בבורסה בתל אביב. תחזיות שפורסמו בסוף 2024 צפו לפחות חמש הנפקות הייטק ישראליות במהלך השנה, אך נכון לעתה, לצערנו - תחזיות רחוקות ממימוש.
למה אין מספיק חברות הייטק ישראליות בוגרות שמונפקות כאן? התשובה מורכבת: בבורסה בת"א עיקר ההשקעה מגיעה מהגופים המוסדיים. בגלל עודף רגולציה בישראל, הם אולצו להתמזג ולהפוך לגדולים (כדי שיוכלו לממן את דרישות הרגולציה). כתוצאה מכך השקעות בהייטק ישראלי, בעיקר בשלבים המוקדמים (כלומר – חברות קטנות), קטנות מדי עבורם ואינן אטרקטיביות. מנגד, הבורסות הבינלאומיות מציעות נזילות גבוהה בהרבה (גם בחברות הייטק צעירות), חשיפה רחבה למשקיעים גלובליים, הערכות שווי אטרקטיביות יותר - ובעיקר, תשתית משוכללת יותר ליזמים שמבקשים לצמוח מהר. המציאות הזו מאלצת את החברות לבחור בין ישראל לבין ניו-יורק או לונדון, ובמקרים רבים - ישראל מפסידה.
1 צפייה בגלריה
אילן פלטו מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות
אילן פלטו מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות
אילן פלטו
(צילום: באדיבות איגוד החברות הציבוריות)
אם נרצה להפוך את הבורסה בתל אביב לאופציה מועדפת, לא די בקריאה פטריוטית. יש להציע סל תמריצים כולל: הקלות רגולטוריות ייעודיות לחברות טכנולוגיה, הטבות מס רלוונטיות, תכניות ליווי והכשרה לקראת גיוס כסף מהציבור ועוד. מן העבר השני, עומדים הגופים המוסדיים, שאמורים להיות עוגן מימון משמעותי. למרות מאמצים ממשלתיים, בשנת 2024 השקיעו המוסדיים בישראל רק 83 מיליון דולר ב-29 סבבים בחברות הייטק - ירידה של 55% לעומת 2023. מדובר בנתון מדאיג.
הדרך הנכונה לפתור את הפלונטר הזה היא הקמת קרנות השקעה ייעודיות עם חלוקת סיכון, כך שלא כל הנטל ייפול על המשקיעים. מדינת ישראל צריכה גם לעודד מסלולים ייעודיים בתוך קרנות הפנסיה, ולהבטיח תשתית ניתוח והערכת סיכונים איכותית עבור חברות טכנולוגיה. ניסיון העבר מוכיח שרשתות ביטחון הניתנות לגופים המוסדיים מסייעות בשלב ההחלטה - ולא נדרשות למימוש בסוף התהליך. כך, שאין מדובר בהכבדה תקציבית אלא בפתרון כשל שוק הנובע ממבנה השוק הנוכחי.
מעבר לאינטרסים הכלכליים, מדובר גם באינטרס לאומי. כשהחברות מנפיקות בישראל, הסיכוי שהן גם תמשכנה לפעול בישראל גדול יותר. הן מחוללות תעסוקה איכותית בפריפריה, תורמות לקהילה המקומית ובונות מודלים של הצלחה שישראלים צעירים יכולים להזדהות איתם. ההון האנושי נשאר כאן, וכך גם ההשפעה, ההובלה והחזון.
חיזוק מעמד הבורסה הישראלית כיעד טבעי להנפקות הייטק הוא אינטרס לאומי מהמעלה הראשונה. זהו כלי לשמירה על ההון האנושי, הכלכלי והערכי של המדינה. ישראל יכולה - וצריכה - להפוך למרכז השקעה טכנולוגי מוביל, לא רק בחדשנות אלא גם בבעלות ובהשפעה.
אילן פלטו הוא מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות