הבינה (שבאמת) מבינה: חברות Vertical AI מחוללות מהפכה בתעשיות ענק
מאז כניסתם של כלי הבינה המלאכותית לחיינו, כמו ChatGPT, Gemini ואחרים, הדרך בה אנו מחפשים מידע, כותבים טקסטים, לומדים נושאים חדשים ופותרים בעיות השתנתה באופן דרמטי. הכלים הללו הפכו במהירות לכלי עבודה יום-יומיים עבור מיליוני משתמשים והם משמשים להאצת תהליכי עבודה, להפקת רעיונות, לסיכום מסמכים, לניתוח דאטה ולהנגשת מידע. אך לצד ההצלחה האדירה, נחשפות גם המגבלות של כלי ה-AI הגנריים: הם מצטיינים ברוחב יריעה, אך לא בעומק. מאחר והם נשענים על דאטה כללי, הם פועלים לרוב במנותק מהקשרים רגולטוריים או עסקיים, ולעיתים אף מייצרים תשובות שגויות או שגויות-למחצה, מבלי שהמשתמשים יבחינו בכך בזמן אמת.
במילים אחרות, ככל שעולם הבעיה דורש דיוק, אחריות ומומחיות, כך קטן הסיכוי שכלי AI גנריים יעמדו במשימה בהצלחה. הדבר נכון אף יותר כשמדובר בשימוש בבינה מלאכותית בתחומים רגישים כמו בריאות, תשתיות, פיננסים וכד' שלא יכולים להרשות לעצמם להסתפק בתשובה נכונה "בערך" ודורשים הבנה עמוקה של טרמינולוגיה מקצועית, של השלכות משפטיות ואתיות ושל הניואנסים שאותם ניתן להבין רק מתוך היכרות עם התחום.
זה בדיוק המקום שבו נולדה הבינה הורטיקלית (Vertical AI) ועמה צמיחה מואצת של סטארטאפים שמפתחים פתרונות לאתגרים ספציפיים, בתעשייה ספציפית. במקום "ללמוד הכל", כפי שעושים הכלים הגנריים, החברות הללו מתמקדות באימון מודלים ורטיקליים שמתבססים על שילוב בין הבנה עמוקה של עולם התוכן המקצועי עם דאטה ייחודי שלא פתוח לציבור (כמו: רשומות רפואיות, חוזים משפטיים, מידע עסקי פנימי ועוד). כך למעשה, הן מצליחות לבנות עבור לקוחותיהם כלים מתוחכמים שנותנים להם ערך עסקי מיידי.
AI עם דוקטורט: למה נדרש עומק מקצועי?
בתחומים כמו בריאות, תחבורה, משפט או בטחון, טעות עלולה לעלות בזמן, בכסף, ולעיתים – גם בחיי אדם. ארגונים כאלה אינם יכולים להרשות לעצמם להסתמך על מודל בינה מלאכותית שלא מבין הקשר, שלא מדייק בפרטים הקטנים, או שנשען על דאטה כללי. הם זקוקים לכלי שמדבר את השפה שלהם במובן הכי עמוק של המילה. המערכות הורטיקליות נבנות מראש עבור תחום מסוים, עם דאטה ייחודי, אוצר מילים מקצועי ושיקולים תפעוליים ורגולטורים שמותאמים למציאות היומיומית של אנשי המקצוע בתחום. וכאן טמון ההבדל: מדובר לא רק בשדרוג טכנולוגי, אלא בשינוי גישה. במקום בינה מלאכותית שמחליפה עובדים במשימות הפשוטות, הבינה הורטיקלית משתלבת בצוות כמומחה.
סטארטאפים ורטיקליים לא רק בונים מודלים טובים יותר, הם יודעים איזו תובנה באמת קריטית למקבלי ההחלטות, ומספקים לארגונים לא רק נתונים, אלא גם הקשר, המלצה ויכולת לפעול.
מהפכת עומק: לא רק טכנולוגיה, גם מומחיות
סטארטאפים רבים המפתחים בינה מלאכותית ורטיקלית מתאפיינים בצוותים מולטידיסיפלינריים, שהשילוב בין יכולותיהם הוא שמאפשר לחברה לבנות מוצר שמבין באמת את צרכי המשתמשים ומגיע לפרודקט-מרקט פיט מהיר. צוותים אלה מורכבים לא רק ממדעני דאטה ומהנדסי תוכנה, אלא גם מאנשי מקצוע מהתחום המקצועי שבו פועל הפתרון - כולם יחד לוקחים חלק פעיל בעיצוב המוצר, במיפוי הבעיות ובהבנת הדאטה שצריך לאסוף ולנתח.
הנוכחות של המומחים המקצועיים כבר בשלב האפיון הראשוני ולא רק כ"יועצים חיצוניים", מאפשרת דיוק יוצא דופן. מדובר בפיתוח שמבוסס לא רק על קוד, אלא על ידע מצטבר מהשטח ועל הבנה של שיקולים עסקיים, קליניים או רגולטוריים. כך, לדוגמה, נבנו בישראל פתרונות חכמים שמסוגלים לחזות כיצד יסתיים תיק משפטי מורכב (Canotera), מתי שינוי קל במדדי תנועה יכול להצביע על החמרה נוירולוגית (actual signal), איזה מוצרים חדשים כדאי לחברה לפתח בהתבסס על מיליוני השיחות המתקבלות במרכז שירות הלקוחות שלה (Hear), ואיך באמת לקוחות של חברות תוכנה משתמשים במוצריהן ומה ימנע מהם מלנטוש ואף להגביר שימוש (Journeyz).
מדובר במערכות שפועלות לצד המקצוענים, מדברות את שפתם ומביאות את האפקטיביות לשיאים חדשים. וכך, בדיוק כפי שתעשיות רבות עברו דיגיטציה בעשור האחרון, הן עוברות כעת "וֶרְטִיקַלִיזַצְיָה" של AI וההזדמנות עבור יזמים היא אדירה: אינספור אתגרים עסקיים שמחכים לפתרון הנכון.
היתרון הישראלי
בזירת הבינה הורטיקלית, ליזמים הישראליים יש יתרון ייחודי בזכות שילוב יוצא דופן של יכולות טכנולוגיות, ידע ענפי ותרבות יזמית שמכוונת לפרק בעיות מורכבות לגורמים. כמו כן, בזכות האקו סיסטם המקומי לסטארטאפים ישראליים יש גישה מהירה לשיתוף פעולה עם גופים גדולים (בתי חולים, בנקים, צה"ל, חקלאים) המאפשרים לאסוף דאטה רלוונטי שהוא נכס קריטי לאימון ה-AI הורטיקלי. בשל המאפייניים הייחודיים הללו, נוצרה בישראל קרקע אידיאלית ליזמים ויזמיות לבנות פתרונות ורטיקלים שמובילים לתוצאות עסקיות עוצמתיות ולשינוי כללי המשחק של תעשיות ענק.
הילה רום היא מייסדת ושותפה-מנהלת של RUNI Ventures