סגור
בנימין נתניהו בצלאל סמוטריץ' אוגוסט 23
נתניהו וסמוטריץ' (צילום: REUTERS/Amir Cohen)

פרשנות
נתניהו וסמוטריץ' בהלם קרב כלכלי

מבלי להיכנס לסוגיית הכשירות של נתניהו לניהול המערכה הצבאית, ניכר כי הוא אינו כשיר לנהל את המערכה הכלכלית ומוטב למשק שיישאר בצד כפי שעשה עד כה; במקביל נמשכים מופעי ההפכפכות של שר האוצר בצלאל סמוטריץ'

באוצר ובבנק ישראל סבורים כי אפשר להתמודד וגם להתגבר על האתגרים הכלכליים שהתעוררו עם המלחמה והם לא חוששים ממנו. החשש היחיד בגופים הכלכליים המקצועיים הוא מנקודת תורפה אחת המאיימת על מצבה הפיננסי של הממשלה - הממשלה עצמה ואלו שעומדים בראשה.
מצבו של ראש הממשלה אכן מטריד. אחרי שהיה ה"נפקד" המרכזי בזירה הכלכלית הוא החליט להיכנס לאירוע עם מופע אימים: הצעה לתשלום דמי אבטלה לפלסטינים. אנשים ששמעו את דבריו לקו בהלם. אם לא די בכך, במסיבת עיתונאים מאולתרת הוא הכריז על "פתיחת הברזים". זו היתה תרומתו בזמן שכלל חברות דירוג האשראי מסתכלות על מידת האחריות שבה הממשלה שלו תנהל את הכספים. על סדר עדיפויות חדש הוא לא דיבר: הוא חייב את 64 המנדטים להישרדותו הפוליטית וזה מה שמעסיק אותו כעת.
מבלי להיכנס לסוגיית הכשירות של נתניהו לגבי ניהול המערכה הצבאית, ניכר כי הוא אינו כשיר לנהל את המערכה הכלכלית ומוטב לטובת המשק שיישאר בצד כפי שעשה עד כה. דבריו של "מר כלכלה" שפעם היו מרגיעים את השווקים, גורמים היום נזק בעיקר אחרי ששיקר לחברות הדירוג לגבי כוונותיו האמיתיות בנושא ההפיכה המשטרית.

השרים מנערים את סמוטריץ'

נתניהו לא לבד. מופעי ההפכפכות של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נמשכים אף הם. הוא הכריז על כך שהוא לא יעביר כסף לרשויות המקומיות הערביות ובלסוף העביר כמו גדול אחרי ששר הפנים משה ארבל העמיד אותו במקום. הוא הצהיר שהוא לא יעביר את כספי המסים לרשות הפלסטינית, אך העביר ועוד איך אחרי ששר הביטחון יואב גלנט, ניער אותו.
האיש שטרם מצא זמן או אולי מפחד, לבקר את איזורי האסון והמחדל עליו גם הוא חתום, ללוות משפחות של חטופים, לבקר משפחות שכולות - ממשיך לדאוג בעיקר להעברת התקציבים הקואליציוניים לבייס שלו ולשותפים הפוליטיים שלו החרדים. ההבטחות לשינוי סדר עדיפויות לאומי בעקבות המחדל נדחו ל־2024. כלומר, כנראה שיהיה תקציב חדש, אבל לא עכשיו. לסמוטריץ' יש זמן. בינתיים הוא מפעיל לחצים עצומים על הפקידים להעביר כסף לחרדים ולגרעינים התורניים כאילו אין מחר. 2024? נחיה ונראה.
היות והוא לא מצליח ונתקל בפקידות שעומדת כחומה בצורה, הוא החליט לשלול סמכויות מאגף התקציבים ולהעבירם למנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר. אלא שהייזלר לא מבין ולא יבין. הוא עורך דין העוסק כל חייו בהיבט הבירוקרטי־משפטי של עולמות תכנון ובנייה (טאבו) שאינם קשורים למאקרו־כלכלה. לכן, פקידי האוצר לא ממש התרגשו מהמהלך הזה: אין למנכ"ל האוצר את הכלים, את הידע ואת היכולת לנהל אירוע בסדר גודל כזה. זו לא אשמתו, אלא של מי שמינה אותו.

תרחיש הכשל בבריטניה מתקרב לישראל

כעת פקידי האוצר בין הפטיש לסדן: מצד אחד הלחצים של סמוטריץ' ויו"ר ועדת הכספים משה גפני להעביר כספים קואליציוניים לבוחרים שלהם לבין ההתנגדות הנחרצת של אותם פוליטיקאים לשנות סדר עדיפויות ולשדר מסר שירגיע את גזרת "סיכון־מדינה" שזינק וממשיך לזנק.
הדבר האחרון שצריך כעת המשק הישראלי הוא הבעת אי אמון של המשקיעים שיתורגם למשבר פיננסי בדומה ל"תרחיש בריטניה". כפי שנחשף ב"כלכליסט" משרד האוצר הזהיר שהיענות לכל דרישות התקציב הקואליציוניות עלולה לרסק את המשק באותו אופן שבו הידרדרה כלכלת בריטניה. תזכורת: ראשת הממשלה הבריטית ליז טראס, שהודחה אחרי 44 ימים של כהונה, כמעט ריסקה את הכלכלה השישית בגודלה בעולם בגלל מדיניות מאקרו־כלכלית בלתי אחראית. התרחיש הזה מתקרב אלינו כל יום.