סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
סם בנקמן פריד סם בנקמן-פריד בבית משפט
סם בנקמן-פריד בבית משפט (צילום: Stephanie Keith / Bloomberg)

אחרי שבועיים של משפט: נראה כי בנקמן-פריד, שותפיו ומשקיעי ההון כולם אשמים

בימים האחרונים מחיר הביטקויין זינק לשיא ממאי 2022, הנקודה בה החלו לקרוס חברות קריפטו רבות. אפשר לחשוב שהמטבע הוא אבן להצלחה פיננסית, ובכל זאת במשפט של מייסד אימפריית FTX הקורסת סם בנקמן פריד, לא הצליחו למצוא באולם אפילו אדם שחווייתו טובה משוק הקריפטו

בימים האחרונים, על רקע פרוץ המלחמה בעזה, מחיר הביטקוין זינק לשיא מאז מאי 2022, הנקודה בזמן שבה החלו לקרוס חברות קריפטו רבות. בימים אלו הוא נסחר לפי מחיר של 34 אלף דולר, כשרק בשבוע האחרון מחיר המטבע זינק ב-30%.
אפשר היה לחשוב שהמטבע הפופולרי הוא אבן שואבת להצלחה פיננסית, והנה בכל זאת ביום הראשון למשפט המצופה של סם בנקמן-פריד, לא הצליחו למצוא באולם במנהטן אדם אחד עם חוויה טובה בנוגע לשוק הקריפטו. "אני לא בטוח שאני יכול להיות לגמרי לא משוחד לגבי קריפטו בהתחשב בהיסטוריה וכל השלילי ששמעתי עליו", אמר מושבע אחד לשופט ששאל אותם לגבי יחסם לתחום. כל המושבעים שהיה להם או לבני משפחתם קשר כלשהו לתחום, העידו כי הפסידו כסף.
המשפט נגד מייסד אימפריית FTX הקורסת החל לפני כשבועיים, נגדו עומדים שבע עבירות פליליות של הונאת ניירות ערך, הונאה בנקאית וקשירת קשר להלבנת הון. בין היתר האשימה אותו התביעה בהונאת ענק, שבזבז את כספי המשקיעים בראוותנות על עצמו, רכש נכסים מפוארים, השפעה, נסיעות ותוך שהוא מסתיר הר עצום של חובות וגונב מעל ל-8 מיליארד דולר מלקוחות FTX.
חלק עיקרי במנגנון ההונאה, כך לפי התביעה, היה "דלת אחורית" שפתחו בנקמן-פריד ומנהלים בכירים אחרים שאפשרה מעבר של כספי לקוחות מעסקי בורסת הקריפטו שלו FTX, כדי לכסות הפסדי עתק מעסקי החברה-אחות אלמידה אותה ניהלה קרוליין אליסון, זוגתו לשעבר של בנקמן-פריד, שהודתה על חלקה באשמה, חתמה על עסקת טיעון והעידה לטובת התביעה.
ההגנה מאידך הדגישה את "תמימותו" של בנקמן-פריד, "חנון של מתמטיקה שלא שותה או חוגג", כשמעשיו לא נעשו בזדון אלא בחוסר מיומנות עסקית. בנקמן-פריד "האמין באופן סביר, שהלוואות שהעניקה FTX לאלמידה מותרות ומגובות בבטחון ובבטחונות סבירים", אמר הסנגור הראשי מארק כהן בנאום הפתיחה. "סם האמין שכספי ההלוואות נשארו בהשקעות, וסם לא גנב מאף אחד. הוא לא התכוון לגנוב מאף אחד".
בימים מאז נפתח המשפט מצבו של בנקמן-פריד לא נראה טוב. כבר ביום השני העיד אחד משותפיו הקרובים ביותר של בנקמן-פריד נגדו.
"האם ביצעת פשעים ב-FTX?", שאל התובע את ה-CTO של FTX גארי ווונג שהודה באשמה על חלקו במקרה בעסקת טיעון. "כן", השיב, "עם נישאד סינג, קרוליין אליסון וסם בנקמן-פריד". הפשע, כפי שתיאר זאת שאפשרו לאלמידה למשוך כספים ללא כל הגבלה.
הקריסה של FTX החלה בשבוע הראשון של נובמבר 2022. אז מייסד בורסת הקריפטו בייננס הודיע כי הוא מוכר את מטבע הקריפטו של FTX (שמו FTT). ההודעה סימנה לשוק כי החברה בבעיה גדולה. לאחר זמן מה הציעו באלמידה לרכוש את כלל המטבעות כדי לשדר לציבור הרחב ביטחון של ההנהלה במטבע. זה לא עזר. כבר בבוקר ה-6 בנובמבר הודיע , נישאד סינג, מנהל בכיר ב-FTX שמאז הודה באשמה, שיש משיכות עתק מהבורסה על ידי הלקוחות. כשהודיע סינג לבנקמן-פריד כי נראה שהם מצליחים לעמוד בדרישות, שאל בנקמן-פריד "האם אתה כולל את חברנו הקוריאני", מתייחס בהסתר לחשבון המזויף שהקימו דרכו העבירו נכסים לאלמידה. במבט לחשבון התגלה כי בו חסרים 8 מיליארד דולר. ב-11 בנובמבר החברה הגישה בקשה לפשיטת רגל.
אחרי כמעט שבוע של עדויות עלתה אליסון להעיד. היא תיארה כיצד הגיעו לחוב זה, איך אלמידה משכה מיליארדי דולרים בנכסי לקוחות בזמן שניהלה את החברה וכיצד עשתה זאת בהנחיית בנקמן-פריד ובאמצעות המערכות הדיגיטליות שהקים לאפשר את העברות אלו (ע"ע דלת אחורית). בעדותה סיפקה פרטים מרובים על כך שבנקמן-פריד לא התייחס לחששות שלה שרואי החשבון יזהו את הפעילות הלא תקינה שלהם, ושהורה לה לדאוג להעלות את מחיר האסימון שהנפיקה החברה – FTT – כל פעם שהוא ייפול מתחת לדולר אחד. לטענתה הוא גם זה שהנחה אותה לרשום את האחזקות שלהם ב-FTT למאזן אלמידה כך שהחברה תראה אטרקטיבית יותר עבור המלווים. "זה היה בסך הכל השבוע הגרוע בחיי", ציינה אליסון על השבוע שבו קרסה החברה, "אבל אחת התחושות שהיו לי הייתה תחושת הקלה עצומה כי זה היה משהו שחששתי ממנו כל כך הרבה זמן. הרגשתי תחושת הקלה שאני לא צריכה לשקר יותר".
קו ההגנה התמקד בחוסר המקצועיות של אליסון, והתמקד בעיקר בכך שכחלק מתפקידה לא גידרה היטב את ההשקעות של אלמידה שהובילו להפסדים העמוקים. לאורך החקירה הנגדית טענו בפניה כי בנקמן-פריד דיבר איתה על הנושא לאורך תקופה ארוכה, ואף נזף בה על כך. בשלב מסוים היא פרצה בבכי הודתה שהיא "יכולה והייתה צריכה לעשות דברים אחרת", אך היא "חשבה גם שסם הוא זה שבחר לבצע את כל ההשקעות האלה שהכניסו אותנו לעמדת מינוף מלכתחילה".
עד שההגנה תיקח את המושכות, ראוי לציין שלא רק בנקמן-פריד ושותפיו נראים אשמים, אלא גם משקעי ההון סיכון. "היו חששות לגבי זליגת ערך לאלמידה", אמר מאט הואנג משקיע ההון סיכון מקרן ההשקעות Paradigm שהשקיעה 278 מיליון דולר ב-FTX. הואנג היה מהראשונים להעיד במשפט, הסביר כי אף על פי החשש הם בחרו להשקיע. מאז הקרן בה הוא עובד מחקה את ההשקעה של ב-FTX.