סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
יניב ברטלה  וסטו
יניב ברטלה, לשעבר מנכ"ל וסטו (צילום: וסטו)

נושי וסטו מתנגדים להחייאת החברה - ודורשים את פירוקה

חברת האינשורטק הישראלית שנחשפה בה הונאה בהיקף של 3.36 מיליארד דולר מבקשת להמשיך להתקיים תחת שם חדש באמצעות המזומנים שנשארו בקופתה. ועדת הנושים מתנגדת לכך בתוקף: "האמון בחברה התאייד". המנכ"ל הזמני: "רוצים להרוס את כל מה שהחברה בנתה"

ועדת הנושים של חברת האינשורטק הישראלית וסטו מתנגדת נחרצות לניסיונות החברה להחיות את עצמה בשם חדש עם הכספים שנשארו בקופתה. הנושים שפרסמו הודעה שהתפרסמה באתר ארטמיס טוענים שיש לפרק את החברה ולחלק את הכספים שנותרו בין כל נושיה.
"וסטו מעולם לא פעלה כעסק או כעסק חי ללא הכנסות מההונאה", כותבת הוועדה. "האמון בחברה, שהיה קיים בעבר, התאייד עם חשיפת ההונאה שביצעו בכירים - והוא לעולם לא יחזור. אף חברת ביטוח מכובדת לא יכולה להרשות לעצמה את הסיכון לעשות שוב עסקים עם וסטו, ללא קשר לשם המותג החדש של החברה".
כאמור, בכירים בחברה טענו לאחרונה שהם יכולים להשתמש בטכנולוגיה שהיא פיתחה ובמזומנים בקופתה כדי לבנות חברה חדשה, אלא שנושי החברה מתנגדים כאמור למהלך זה ודורשים את פירוקה המיידי.
במסגרת הפרשה, מכתבי הביטחונות שהוציאו המשקיעים שרכשו את ביטוחי המשנה דרך זירת המסחר של החברה היו מזויפים, בהיקף של מיליארדי דולרים. החשד שעלה לגבי וסטו הוא שמשקיעים שהשתמשו בפלטפורמה של החברה הצליחו לרכוש את הסיכון מחברות הביטוח תוך הצגת ערבויות מזויפות, שהמערכת של וסטו לא בדקה או לא זיהתה אותן ככאלה. על פי החשד, הזיופים נעשו באמצעות שיתופי פעולה עם עובדים בבנקים שונים, בעיקר מסין. וסטו חשדה גם כי גורמים פנימיים בחברה היו מודעים לאפשרות לבצע את הרכישות באמצעות הפלטפורמה ללא LC אותנטי. החשד הוא שבוצעו עסקאות כאלה במיליארדי דולרים, בעוד וסטו נהנית מעמלה על כל עסקה כזו.
על פי הדוח, כמעט 3.36 מיליארד דולר של מכתבי אשראי בהמתנה (LOC) עשויים להיות מעורבים בפרשה: 2.81 מיליארד דולר מבנק הבנייה בסין, 362.5 מיליון דולר מבנק סטנדרט צ'ארטד ו-186 מיליון דולר מסנטנדר.
"ההאשמות הסנסציוניות של ועדת הנושים נועדו רק להשמיד את הערך הברור והמוכח הטמון בטכנולוגיות החברה והצוות החזק ששרוי כרגע תחת תנאים בלתי נתפסים", מסר עמי ברלב, המנכ"ל הזמני של החברה. "הם לא מנסים למקסם כל ערך עבור הנושים – והצעדים ההרסניים שהם נוקטים מראים כוונות ברורות להרוס את כל מה שהחברה בנתה. ועדת הנושים אפילו לא ניסתה להבין את התוכנית העסקית של החברה, והם מנסים לשלול מהחברה את הזכות המעוגנת בחוק להגשת תוכנית הבראה תוך זמן קצר".
"אין לנו שום ספק שקיים ערך משמעותי בטכנולוגיות החברה והצוות המוכשר שלה", הוסיף ברלב, "ותוך השקעה מינימלית ניתן להציף את הערך הזה למען כל הנוגעים בדבר. הצוות הנותר בווסטו שלא נקרא למילואים עובד מסביב לשעון בצל המלחמה, רובם עם ילדים בבית ובלי מסגרות, כדי לפתח את התוכנית העסקית שתחזיר ערך לנושים וכל הנוגעים בדבר, ומספר גורמים חיצוניים הביעו עניין רציני בתוכנית הזאת. אנחנו מתכוונים לגשת לבית המשפט לקבל אישור להמשיך במסלול הזה".
החברה תגיש תגובה לבקשת הנושים ומעריכה שבית המשפט יכריע במהלך חודש נובמבר. בקשת הנושים לא משפיעה כלל על הניהול והפעילות העסקית השוטפת של החברה תחת הדירקטוריון.