סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ וראש הממשלה בנימין נתניהו
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

פרשנות
הציבור יממן את מחיר השקרים של נתניהו וסמוטריץ' לסוכנויות הדירוג

הדו"ח החמור של מודי'ס מלמד על אובדן האמון של סוכנות הדירוג ברה"מ ובצמרת הכלכלית של ישראל אחרי הפרה גסה של ההבטחות כי החקיקה תיעשה בהסכמה. המכה שמצפה לישראלים אם הדירוג אכן יירד בהמשך כפי שצפוי שיקרה, תהיה כואבת: הציבור ישלם יותר על המשכנתאות וההלוואות, ההייטק ייעצר, האינפלציה תזנק, האבטלה תעלה ורמת החיים של הישראלים תרד

המסקנה החשובה ביותר בעקבות הדו"ח החמור של מודי'ס שפורסם אתמול היא כי בסוכנות הדירוג אימצו באופן מוחלט את נרטיב האירועים שמציגים מתנגדי הרפורמה. זו המכה הכואבת ביותר עבור נתניהו - שפעם העריץ את אותן סוכנויות דירוג. עד כדי כך נעלב ראש הממשלה, שאחרי פרסום הדו"ח הוא טרח להוציא תדרוכים כי האמירה שכתובה בו, שלפיה השלב הבא בחקיקה המשפטית הוא "השתלטות הממשלה על הוועדה לבחירת שופטים" איננה נכונה.
יש להודות כי ללא הפניית תשומת הלב שלו אליה, היינו מפספסים אותה, כי היו שלל אמירות קשות. הנה המיטב: "ביטול הסבירות מבטיח שהמתח הפוליטי-חברתי יימשך ויפגע בכלכלה ובביטחון ישראל; הממשלה והכנסת הפכו למוסדות פחות צפויים אשר מוכנים יותר ליצור סיכונים משמעותיים ליציבות הכלכלית והחברתית של ישראל; יש סיכון למשבר חוקתי; כמה מהסיכונים המוקדמים שעליהם הצבענו כתוצאה מהרפורמה המשפטית על כלכלת ישראל מתחילים להתממש, בראש בראשונה הפגיעה בהשקעות בהייטק; ישראל 'מתנתקת' מהכלכלה הגלובלית; תחזית הצמיחה שלנו - 3% ל-2023 ו-2024 - מבוססת על תרחיש בסיס אחר מזה שאנו רואים כעת". וזו רק טעימה.
בסביבתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ניסו לגמד את הדו"ח ולהסביר כי אין בתוכו כל השלכה של ממש על הדירוג. כלומר, שהוא לא משנה לא את הדירוג ולא את תחזית הדירוג. זו בדיוק הסיבה מדוע דו"ח כזה צריך להטריד: כי הוא לא היה נחוץ. הוא נובע מתחושה קשה וכבדה מאוד של אנשי מודי'ס - לרבות מהדרגות הבכירות ביותר בסוכנות - כי הונו אותם ושיקרו להם: גם ראש הממשלה, גם שר האוצר, גם נשיא המדינה וכמובן גם החשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג - פקיד (עדיין לא פוליטיקאי) שהיה צריך לשמור על משנה זהירות ולהתרחק מאמירות פוליטיות כמו מאש.
בעת שהמדרגים היו קרובים להכריע לטובת פגיעה בדירוג, אותם אישים התחייבו שהרפורמה, אם בכלל תצא לפועל, לא תהיה במתכונת המקורית של יריב לוין - אך חשוב מכך, כי הכל ייעשה בהסכמה. חלפו כמה שבועות מאז נאמרו אותן הבטחות – והן הופרו ברגל גסה. אף אחד לא אוהב שמשקרים לו, אך אם יש קבוצה שהדבר הזה גם עולה לה כסף – אלה המשקיעים. אסור לשכוח: מודי'ס אינה גוף פוליטי או דיפלומטי. מטרתה היא לשרת את הלקוחות שלה שמשלמים הרבה מאוד כסף כדי לקבל סקירה וניתוח ההולם את המצב בשווקים. הכל מבוסס על אמון: בין המדרגת למדורג, בין המדרגת ללקוחותיה. ברגע שהמשקיעים - הלקוחות - מרגישים שהנאמנות של החברה נמצאת במקום אחר, הם לא יהססו לנטוש את החברה לטובת המתחרה. המזל הגדול של מודי'ס הוא שהם שיקרו לכולם באותה מידה. מיותר לציין כי עוד לפני פרסום הדו"ח – שהיה מתוכנן ל-23:30 שעון ישראל אך בגלל הספקולציות החברה החליטה באופן חריג להקדימו ל-18:30 - מיהרו אנשי סמוטריץ' לתדרך את הכתבים כי הכל קנוניה של "השמאל הבינלאומי". באמת הופתענו כמה זמן יעבור עד שנתניהו וסמוטריץ' יטילו גם על מודי'ס הבינלאומית את האשמה הנוראה מכל.
הבעיה הקשה מכולן, כפי שהיטיב לתאר בכיר באוצר היא איך ממשיכים מכאן. הרי סוכנויות הדירוג כבר לא מאמינות לאותם בכירים. המקרה של רוטנברג הוא הקשה מכולם כי הוא לא רק החשב הכללי אלא שימש מנהל החוב הממשלתי בתפקידו הקודם באוצר והוא נקודת ההתייחסות עבורם. כלומר, יכולת התגובה של ממשלת ישראל בדו"חות ובדירוגים הבאים – שלבטח יהיו שליליים ללא עצירה מוחלטת של החקיקה - תהיה מאוד מוגבלת. פגיעה באמון היא דבר בעייתי מאוד, בוודאי כאשר השקר גם מועבר בצורה כל כך בוטה. אלא שבזמן שאת מחיר השקרים יישאו אלו שהוציאו אותם מפיהם, הרי שאת המחיר הכלכלי הכבד של אותן אזהרות יממן הציבור הרחב. אותו שליש מהציבור שגם עובד, גם משרת וגם משלם מסים.
לפי בדיקה של פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה, אחרי אישור ביטול הסבירות, הפער בין הביצועים של בורסת ניו יורק לבין אלה של תל אביב כבר הגיע ל-26.5 נקודות אחוז. כלומר, עדיין יש תשואות חיוביות אבל הישראלים הפסידו על הנייר הרבה מאוד כסף בפנסיות, בקרנות ובקופות. אם הדירוג אכן יירד כפי שצפוי, פרמיית הסיכון של ישראל תעלה, הריבית על האג"ח תעלה ולכן מחיר הכסף יזנק, כלומר הציבור ישלם יותר על משכנתאות ושאר ההלוואות. יחד עם המשך והעמקת הפיחות - שיזניק את האינפלציה - כוח הקנייה (ולפיכך רמת החיים) של הישראלים ייחתך.
אבל הבעיה הגדולה מכולן קשורה להייטק - מנוע הצמיחה של ישראל - שמבוסס ברובו על השקעות זרות (הערכה כי מדובר על בין 75% ל-80% מכסף זר). הפסקת הזרמת דם לקטר תפגע בו ולפיכך בכל המשק. הסיבה לשגשוג שראינו בעשור האחרון הוסברה בעיקר בכך שהרבה מאוד כסף נכנס דרך ערוץ הטכנולוגיה העילית ופוזר לכל המשק. הפסקת ההזרמה מבטיחה זינוק באבטלה ולפיכך ירידה בצריכה וברמת החיים. אסור לשכוח כי הדו"ח של מודי'ס הוא לא "אירוע בודד" - שעות ספורות לפני כן גם מורגן סטנלי דיווח למשקיעים על שינוי בתפיסת דירוג האשראי של ישראל ל"בלתי אוהדת" –DISLIKE STANCE - (ישראל אינה מקום כדאי להשקעות) וגם סיטי הוציא דו"ח למשקיעים עם אמירות קשות ביותר על השקעות בישראל. כדור השלג הזה לא צפוי להיעצר כל עוד ההפיכה לא תיעצר.