סגור
יו"ר ש"ס אריה דרעי 1.3.23
יו"ר ש"ס אריה דרעי (צילום: עמית שאבי)

היום בכנסת: דיון על חוק דרעי 2 ועל חוק הנבצרות

הכנסת תמשיך היום בחקיקת חוקי ההפיכה המשטרית. ועדה מיוחדת תדון ב"חוק הנבצרות" שאושר אתמול בטרומית וב"חוק דרעי 2" - שאמור לסלול את דרכו של יו"ר ש"ס חזרה לשולחן הממשלה

לאחר היום הסוער שאפיין אתמול את הכנסת והרחובות, תמשיך היום (חמישי) הכנסת בחקיקת חוקי ההפיכה המשטרית.
ועדה מיוחדת בראשות יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (ליכוד) תחל בצהריים הדיון ב"חוק הנבצרות" שאושרה אתמול בקריאה הטרומית. בעד הצעת החוק הצביעו 62 חברי כנסת מהקואליציה בעוד נגד ההצעה הצביעו 20 חברי כנסת מהאופוזיציה, כשרבים מהם לא נכחו במליאה.
הצעת החוק הוגשה על ידי סיעות הקואליציה ולפיה "ההכרזה על נבצרות תיעשה על ידי רה"מ או הממשלה ברוב של 75% מהרכבה. במקרה נדיר שבו ההכרזה על נבצרות תהיה בניגוד לדעת רה"מ, אזי יו"ר הכנסת יעביר לאישור מליאת הכנסת את ההחלטה, וזו, תוכל לאשר את ההכרזה ברוב של 90 ח"כים".
קודם לכן, הוועדה המיוחדת הזו תמשיך הדיון ב"חוק דרעי 2", שימנע מביהמ"ש לקיים ביקורת שיפוטית על מינויים של שרים ובכך תאפשר ליו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי לשוב אל שולחן הממשלה. הצעת החוק בעניין אושרה בשבוע שעבר בקריאה טרומית, ואתמול (רביעי) החלה הוועדה המיוחדת בדיון בהצעת החוק.
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ד"ר גיל לימון מתח ביקורת על הצעת החוק. לימון אמר כי "מובן לכל שבמוקד הדברים בחוק עומד עניינו של אריה דרעי, על אף שהמינוי בוטל על ידי בג"ץ. זמן קצר לפני הרשעתו התפטר דרעי מהכנסת, וכך נמנע מהרשעתו. הצעת החוק הנוכחית באה להתגבר על שתי פסיקות מחוייבות בעניין: של בית המשפט העליון ושל בג"ץ. הצעת החוק הנוכחית היא חוליה נוספת במספר חוקים פרסונליים. התיקונים הדחופים לחוק היסוד מהווים פגיעה בנורמה המשפטית. הכנסת לא מעמידה שום נורמה מאזנת ומדובר בהסרת מגבלה שיכולה להבטיח שמדובר בחוק ענייני. הצעת החוק הזו יוצרת 'חור שחור' נורמטיבי שיפגע באמון הציבור ובית המשפט יהיה מנוע לתת סעד בגין אי החוקתיות הזו. איזה מסר יוציא בית המחוקקים לקהל הרחב עם חיקוק החוק הזה ולהיבטים פרסונליים הקיימים בו?". בתגובה לדבריו אמר כץ: "לאחרונה אנו שומעים הרבה את המונח 'חור שחור'. זה מונח רק כשעולה הימין בשלטון".
במהלך הדיון התפתחה סערה כשח"כ משה ארבל (ש"ס) דרש מלימון לענות על השאלה האם במסגרת הסדר טיעון שנחתם עם דרעי היה סיכום עם פרקליט המדינה על פרישה לצמיתות או שלא היתה כזו. "חובתך כעובד ציבור ואיש מקצוע לענות על השאלה", דרש ארבל. לימון השיב כי "השולחן הזה אינו השולחן לבירור העניין וכי היה דיון בעניין בפני 11 שופטי בג"ץ שהשיבו בצורה ברורה בנושא".