סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
חנות אפל ב סין
חנות אפל בסין. היקף ייצור האייפונים בסין עשוי לרדת בכ-30% לפחות (צילום: רויטרס)

התפרצות קורונה במפעל האייפונים הגדול בסין מאיימת על אפל

לפי דיווחים שהוכחשו, 20 אלף עובדים במפעל ייצור האייפונים של פוקסקון, הגדול בעולם הממוקם בז'אנגז'או, סין, נדבקו בקורונה. לפי הערכות שונות, היקף הייצור עשוי לרדת בכ-30% לפחות וליצור מחסור באייפון 14

אפל עשויה לסבול מבעיות מלאי גדולות בחודשים הקרובים עבור האייפון 14 לדגמיו. לפי דיווחים שונים, מפעל ייצור האייפונים של פוקסקון, הגדול ביותר בעולם הממוקם בז'אנגז'או, סין, סובל מהתפרצות נרחבת של קורונה באיזור. לפי הערכות שונות, היקף הייצור עשוי לרדת בכ-30% לפחות. מדובר במפעל שמעסיק כ-200 אלף פועלים ושעל פי דיווחים שבינתיים הוכחשו, כ-20 אלף מהם נדבקו בווירוס. בהמשך הסבירו מפוקסקון שזה רק מספר העובדים שהושמו בסגר - ולא ברור כמה מהם זוהו כנשאים או חלו.
הפועלים שהושמו בסגר צריכים לבצע את עבודתם במשמרות למרות הכל. האוכל מונח עבורם מחוץ לבניין המגורים והם חייבים בעטיית מסיכות N-95 ובדיקות PCR באופן שוטף. במקביל הודיעה פוקסקון - קבלן הייצור הגדול ביותר של אפל - שהיא מתכננת להגביר במקביל את הייצור במפעל שלה בשנזן כדי לחפות על עיכובים בייצור.
פועלי המפעל המסוגר סובלים מאוד מתנאי הסגר הדרקוני ואף תיארו שההנהלה ממשיכה להפעיל את קווי הייצור למרות המצב כדי לעמוד במכסות שפוקסקון חייבת לאפל. הדבר הביא לכך שעובדים רבים ברחו ממקום עבודתם כאשר חלקם אף סיפרו לסוכנות רויטרס שהם העדיפו לצעוד למקום מגוריהם המרוחק מאשר להישאר במפעל.
המצב בעייתי מאוד עבור אפל. החברה סומכת על כך שהיא תוכל להשלים את המלאי עבור תקופת החגים הקרבה. האייפון 14 הפתיע בנתוני מכירות חיוביים מאוד שסייעו לאפל לפרסם דוח רבעוני אחרון עם עלייה בהכנסות וברווח. פוקסקון אחראית לייצור של כ-70% מכל האייפונים בעולם. עסקיה של אפל מייצגים כ-45% מהכנסותיה. פוקסקון החלה להעביר חלק מייצור האייפונים למפעל חדש שהקימה בהודו, אך רוב הטלפונים עדיין מיוצרים במפעלים בסין.
האייפון מייצג כ-52% מהכנסותיה של אפל וכל שינוי במלאי שלו לקראת תקופת המכירות החשובה ביותר בשנה יכול להזיק מאוד לשורת הרווח של החברה. אמנם טים קוק, מנכ''ל אפל, נחשב למומחה גדול בתחום שרשראות האספקה - אך הפעם מדובר באגוז שכנראה גם לו יהיה קשה מאוד לפצח.
מדיניות הקורונה של סין נחשבת מחמירה מאוד והיא מאפשרת למפעלים ולעסקים להמשיך לעבוד רק אם אלה מתחייבים למדיניות של "מעגל סגור", כלומר שהעובדים נשארים במקום העבודה כדי לעבוד וגם לחיות. עם זאת עסקים רבים מודים שמדובר במדיניות קשוחה מאוד שלא מסייעת לפעילות תקינה. כך למשל פוקסקון אסרה על אכילת ארוחות בחדרי האוכל המשותפים והעובדים מחויבים לאכול באיזורי השינה שלהם. מדובר בתנאים שיכולים להזכיר אפילו תנאי מאסר במדינות מסוימות.
פוקסקון אינו קבלן הייצור היחיד של אפל שסבל מהעלייה בסגרי הקורונה בסין. גם קוונטה, המייצרת חלק גדול ממחשבי המקבוק נאלצה להפעיל את קווי הייצור שלה בשנחאי בתנאי "מעגל סגור" זאת לאחר שזוהו מספר עובדים שחלו בקורונה. ואולם גם שיטת ההפעלה הזו לא מנעה את התפשטות המחלה במפעל. הסגרים והצרות של סין עם הקורונה חזרו להכות במדינה באמצע החודש - מדובר בצרה עבור חלק גדול מחברות הטכנולוגיה שיסבלו מבעיות מלאי עקב כך. כאמור, תקופת החגים נחשבת באופן מסורתי כחגיגת הקניות העיקרית עבורן במערב לפחות - ולא מעט מהן רגילות למכור חלק גדול מהמלאי שלהן עד ינואר. זאת בשילוב עם האינפלציה, המיתון העולמי, בעיות שרשרת האספקה עקב מלחמת רוסיה-אוקראינה מייצרת סביבה מאוד עוינת המתורגמת לירידה חדה במניות ענקיות הטק בשבועות האחרונים.