סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מפעל שבבים TSMC ב טייוואן
מפעל של TSMC (צילום: TSMC)

החמרת המגבלות האמריקאיות הרעידה את מניות יצרניות השבבים האסייתיות

ההגבלות אמורות בין השאר לחסום את הגישה של סין לטכנולוגיות בינה מלאכותית; לפי בלומברג, בעקבות הנפילה במניות נמחקו כ-240 מיליארד דולר משווי שוק השבבים העולמי

מניות חברות השבבים האסייתיות, ובראשן TSMC וסמסונג, קרסו היום - ברקע ההגבלות האמריקאיות החדשות על יצוא טכנולוגיות שבבים לסין.
רוב ההגבלות החדשות שפורסמו בסופ"ש מיועדות לחסום את הגישה של סין לטכנולוגיות בינה מלאכותית ולאפשר לארה"ב לפקח על חברות זרות שאינן פועלות מהמדינה.
על פי נתוני בלומברג, בעקבות צניחת מניות השבבים האסייתיות, נמחקו כ-240 מיליארד דולר משווי השוק העולמי של התחום.
מניית TSMC הטייוואנית צנחה היום ב-8.3%. החברה היא היצרנית העיקרית של שבבים עבור חברות רבות בעולם - מקוואלקום ואפל ועד אנבידיה. המגבלות החדשות חוסמות חברות סיניות רבות משימוש במוצרים של חברות מערביות כדי לייצר את השבבים. אחת מהחברות העיקריות בתחום היא ASML ההולנדית שמאבדת 4% באמסטרדם.
גם מניות חברות השבבים הגדולות, אינטל, AMD ואנבידיה רושמות בשעה זו ירידות בוול סטריט - אך מתונות בהרבה.
יצוין כי המגבלות לא חוסמות מכירה לחלוטין, אלא דורשות אישור על כל עסקה מצד ה-BIS - רשות התעשיה והביטחון שאחראית על יישום מגבלות הייצוא בארה"ב. בנוסף, האמריקאים הוסיפו הגבלה על יצוא שבבים לסין שייצורם בוצע באמצעים המבוססים על טכנולוגיה אמריקאית. כך למשל שבבים שיוצרו בגרמניה או בטייוואן תוך שימוש בטכנולוגיות אמריקאיות אסורים לייצוא לסין ללא אישור, וזאת אף שארה"ב אינה צד בעסקה.
ואולם לאמריקאים יהיה קשה מאוד להגביל את הייצוא. עסקאות שעוקפות את המגבלות אפשריות דרך חברות צד שלישי או שימוש במתווכים. ואולם זה עדיין יקשה מאוד על הסינים להשיג שבבים אמריקאיים או בטכנולוגיה אמריקאית שרובם נדרשים לה עבור בינה מלאכותית ומחשוב-על. בנוסף, גם תעשיית הנשק הסינית זקוקה לשבבים מערביים, שכן השבבים הסיניים עדיין לא מספיקים כדי לעמוד בדרישות של ציוד צבאי מתקדם.
בסין רואים את המגבלות האמריקאיות בעיקר כאמצעי לחסום את תעשיית הטכנולוגיה והשבבים הסינית. ארה"ב אכן הגבילה חברות סיניות, בהן וואווי, מלפעול בשווקים הגלובליים על ידי הגבלתן מהסתמכות על טכנולוגיה אמריקאית במוצריהן.
חברה נוספת שנמצאת על הכוונת של הרגולטור האמריקאי היא טיקטוק שנחשבת כסוג של "סוס טרויאני" בעולם הרשתות החברתיות שרובן מוחזקות בידי חברות אמריקאיות.