סגור
סרגיי סורוביקין מונה למפקד רוסיה במלחמה באוקראינה עם ולדימיר פוטין
סרגיי סורוביקין עם ולדימיר פוטין (AP)

"גנרל מושחת ואכזר": מפקד המלחמה החדש של פוטין

מינוי חדש בצמרת הצבא הרוסי, על רקע התבוסות בשדה הקרב ושעות אחרי פיצוץ הגשר בחצי האי קרים: סרגיי סורוביקין, שפיקד על חיל האוויר ועל הכוחות שעזרו לאסד בסוריה, ינהל את "המבצע הצבאי המיוחד" באוקראינה

משרד ההגנה במוסקבה הודיע היום (שבת) על מינוי חדש בצמרת הצבא הרוסי, על רקע שורת התבוסות במלחמה באוקראינה: סרגיי סורוביקין, גנרל בן 55 שפיקד על חיל האוויר משנת 2017, יהיה מעתה מי שינהיג את הצבא הרוסי באוקראינה וישאף לשנות את המומנטום בשדה הקרב.
מדובר במינוי שלישי לתפקיד בכיר בצבא בתוך שבוע: הכוחות המזוינים של רוסיה מחולקים לחמישה מחוזות, והשבוע דווח כי רוסיה הדיחה שניים מהם.
הקרמלין לא אמר את מי סורוביקין יחליף בתפקיד, אם בכלל. באפריל, כמעט חודשיים אחרי הפלישה , דיווח המודיעין הבריטי כי הגנרל אלכסנדר דבורניקוב מונה למפקד הראשי של "המבצע הצבאי המיוחד" של רוסיה – מינוי שנועד "לרכז את הפיקוד והשליטה" שלה. הקרמלין לא הצהיר על המינוי.
סורוביקין נולד בנובוסיבירסק שבסיביר. בשנות ה-90 לקח חלק בקרבות בצ'צ'ניה ובטג'יקיסטן, ולאחרונה בסוריה. בגדריאן נכתב כי מדובר בגנרל אכזר, שבשנות ה-90 פתח באש על מפגינים פרו-דמוקרטים. משרד ההגנה הבריטי אמר השנה על סורוביקין: "במשך 30 שנה הקריירה של סורוביקין מלווה בטענות לשחיתות ואכזריות". בפייננשל טיימס נכתב כי לפי משרד ההגנה הבריטי מדובר ב"גנרל אכזר ומושחת בצורה ידועה לשמצה – אפילו בסטנדרטים של הצבא הרוסי".
הגנרל פיקד על הכוחות הרוסיים בסוריה, שמסייעים לבשאר אסד במלחמת האזרחים. לפי הגרדיאן בזמן הפעילות בסוריה השתמש סורוביקין בשיטות "שנויות במחלוקת" שכללו הפצצות ללא הבחנה של מורדים המתנגדים לאסד. ב-2017 הוא מונה למפקד חיל האוויר ובשנה שעברה הועלה לדרגת גנרל. בזמן שירותו בסוריה הוא קיבל את עיטור העוז של הפדרציה הרוסית. בפברואר 2022, כמו בכירים רוסים אחרים, נכלל הגנרל ברשימת הסנקציות של האיחוד האירופי. במהלך הקיץ היה סורוביקין אחראי על הכוחות הרוסיים בדרום אוקראינה.
ההודעה על המינוי מגיעה ביום שבו ספגה רוסיה מכה קשה, עם פיצוץ הגשר היחיד שמחבר אותה לחצי האי קרים שאותו סיפחה מאוקראינה ב-2014. לפחות שלושה בני אדם נהרגו בפיצוץ, שגרם לקריסה חלקית של הגשר. השלטון המקומי בקרים, שנתמך על-ידי מוסקבה, האשים את אוקראינה בפיצוץ - אך בקרמלין טרם הפנו אצבע מאשימה לעבר קייב, שהיא החשודה המיידית.