סגור
חברת הגז הרוסית גזפרום חברת גז רוסית
אירופה תלויה בגז הרוסי (צילום: שאטרסטוק)

אירופה בעלטה
מכבים רמזורים ומתקלחים מהר: כך נערכת אירופה לניתוק מהגז הרוסי

לקראת ניתוק אפשרי מהגז הרוסי בחורף, מדינות האיחוד השיקו קמפיין לחיסכון אנרגטי. השיטות: מקלחות קצרות, רמזורים כבויים והקדמת צליית העופות במרכולים

לנוכח צמצום דרסטי באספקת הגז הרוסי לאירופה, נכנס החודש לתוקף הסכם שנחתם בסוף יולי על ידי 27 מדינות האיחוד האירופי לצמצום צריכתן. לפי ההסכם, כל מדינה "תעשה הכל כדי להפחית, בין ה־1 באוגוסט 2022 ל־31 במרץ 2023, את צריכת הגז ב־15% לפחות בהשוואה לממוצע של חמש השנים האחרונות באותה תקופה, וזאת באמצעות 'צעדי צמצום וולונטריים'".
לכתבות נוספות בפרויקט אירופה בעלטה:
במקרה של "סיכון למחסור חמור", המועצה האירופית רשאית להכריז על מצב כוננות ולהפוך את ההפחתה למחייבת. בה בעת, יעד זה יותאם למציאות של כל מדינה וליכולותיה לייצא למדינות הזקוקות לכך את הגז שחסכה. כדי לאפשר ניטור מדויק, כל מדינה תידרש לעדכן את תוכנית החירום הלאומית שלה לא יאוחר מ־31 באוקטובר 2022. ההפחתה בצריכה האירופית אמורה לסייע למדינות להאיץ את ניהול מלאי הגז שלהן לפני החורף ולהביא בסופו של דבר לביטול התלות בגז הרוסי, שהיווה עד 2021 כ־40% מכלל יבוא הגז לאיחוד. במקביל, אירופה מקטינה את התלות בנפט ובפחם הרוסיים. החודש נכנס לתוקפו איסור לייבא פחם רוסי, ואילו עד סוף השנה יצומצם יבוא הנפט ב־90%.
נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, שהאשימה את מוסקבה כי היא משתמשת בגז "כבנשק", קראה למדינות החברות "להיערך לתרחיש הגרוע ביותר" - כלומר, הפסקה מוחלטת של אספקת הגז הרוסי. בינתיים, כל מדינה החלה לנקוט צעדים גם באופן עצמאי.
צרפת: מרכולים יסיידו את הגגות >> חנויות יכבו שלטים בלילה >> חברות יכינו תוכניות לחיסכון אנרגטי >> מפעלים יעברו לנפט
לקראת החורף, ענקית המרכולים הצרפתית קרפור תתחיל להפעיל את מתקני צליית העופות שלה שעה מוקדם יותר. לפי "פייננשל טיימס", מדובר רק באחד השינויים שהיא מתכננת או שכבר הטמיעה ב־1,700 הסניפים שלה בצרפת, וזאת במטרה לצרוך פחות אנרגיה או לצמצם את השימוש בה בשעות שבהן יש ביקושי שיא. על פי הסכם שחתמה הקמעונאית לאחרונה עם מפעילת רשת החשמל RTE, קרפור תפחית את צריכת האנרגיה ברגע שתקבל מ־RTE התראה כתומה או אדומה המסמנת סיכון להפסקות חשמל עקב עומסים הפועלים על התשתיות.‎
מהלכי חיסכון אנרגטי נוקטת גם מישלן, מיצרניות הצמיגים המובילות בעולם. בשיחה עם סוכנות רויטרס אמר מנכ"ל החברה פלורן מנגו, כי מישלן שדרגה את הדוודים שלה, כך שיוכלו לפעול על נפט ולא רק גז. "אנחנו יכולים אפילו לעבור לפחם אם נצטרך", ציין. לדבריו, המטרה היא להימנע מהשבתה של מפעלים, שכן נפט יהיה זמין עדיין כחלופה באירופה במקרה של מחסור בגז.
אף שקמעונאים, כמו קרפור, אינם צורכים אנרגיה בהיקפים דומים לצריכת היצרנים, הם נערכים לאפשרות של מחסור בחשמל ובדלק. המגזר המכונה שלישוני, הכולל חנויות, מוסדות פיננסיים ושירותים, היה אחראי ל־16% מצריכת האנרגיה של צרפת בשנה שעברה, לעומת 20% בתעשייה ו־30% בבנייני מגורים.
בנאום שנשא לאחרונה התריע נשיא צרפת עמנואל מקרון כי יש צורך ב"גיוס כללי" של עסקים, משקי בית וסוכנויות ממשלתיות מאחר שרוסיה צפויה לנתק את יצוא הגז לאירופה. המסר הזה היה שונה ממסרים קודמים ומרגיעים יותר של הממשלה, שלפיהם האנרגיה הגרעינית שמייצרת צרפת הפכה אותה לפחות פגיעה לשיבושים מאשר במדינות כמו גרמניה ואיטליה, שתלותן בגז רוסי גדולה יותר. אלא שהמערכת הגרעינית המופעלת על ידי EDF שבשליטת המדינה סבלה השנה מהפסקות חשמל נרחבות, התפוקה ירדה לשפל של עשרות שנים והמדינה נאלצה להתחיל לייבא חשמל במקום לייצא אותו כפי שהיא נוהגת לעשות בדרך כלל. מגוון רחב של מגזרים מתבקש כעת להכין תוכניות מגירה ולדווח עליהן למשרד האנרגיה. הממשלה גם קבעה יעד חדש של צמצום השימוש באנרגיה במשק ובמגזר הציבורי ב־10% עד 2024 בהשוואה לרמות של 2019.
בסניף במרכז פריז, בכירי קרפור הציגו תוכנה שמאפשרת להם להפעיל את מערכות החימום, הקירור והתאורה בכל החנויות שלה באמצעות אייפד. מלבד הקדמת צליית העוף, ברטראן סווידרסקי, מנהל הקיימות של החברה, אמר כי ניתן גם לייצר את הקרח המיועד לתצוגות הדגים מוקדם יותר ביום, ולאחר מכן לאחסן אותו כדי לא להפעיל את המכונות בשעות שיא השימוש בחשמל. "הורינו גם לצוותים לתת לקרח להימס באופן טבעי בסוף היום, ולא להמיס אותו במים חמים", אמר.
קבוצת תעשייה בשם Perifem הכוללת מלבד קרפור עשרה קמעונאי מזון גדולים, כולל לקלר, מונופרי ולידל כמו גם מפעילי קניונים, אימצה מצידה פרוטוקול חיסכון באנרגיה מרצון לשעות השיא, שייושם החל מאמצע אוקטובר. הפרוטוקול כולל כיבוי שלטים לאחר סגירת חנויות, הגבלת חימום החורף ל־17 מעלות צלזיוס בניגוד ל־19 המעלות הנהוגות כיום, עמעום האורות ב־50% לפני פתיחת החנויות וב־30% בשעות הפתיחה.
קמעונאית המזון הקפוא פיקאר פועלת זמן מה לשיפור היעילות האנרגטית, זאת לאחר שחשבונות החשמל שלה ייצגו עלות משמעותית של כ־1.5% מההכנסות בשנה שעברה, שעמדו על 1.7 מיליארד יורו. על ידי החלפת מקפיאים והתקנת ציוד חדש, פיקאר הפחיתה את השימוש בחשמל ב־10% בין 2012 ל־2020, והיא שואפת לצמצם את הצריכה ב־10% נוספים עד 2026.
פיקאר גם בחנה את האפשרות לסייד את גגות החנויות כדי להפחית את הצורך בקירור. בנוסף, בשעות הלילה יעלו הסניפים את הטמפרטורות במקפיאים ב־2 מעלות צלזיוס למינוס 20 מעלות, וזאת ללא פגיעה במוצרים. העובדים גם התבקשו להקפיד על הסרת האבק מהמקפיאים, כדי לייעל את פעולת המאווררים.
גרמניה: ערים יפתחו בחורף מקלטים מחוממים >> מובילה קמפיין לחיסכון באנרגיה >> עמעמה תאורה וכיבתה מזרקות
גרמניה, הכלכלה הגדולה באירופה, היא גם אחת המדינות ביבשת התלויות ביותר בגז הרוסי, ולפיכך היא מובילה קמפיין ארצי נרחב לחיסכון במקור האנרגיה החיוני. כמחצית ממשקי הבית בגרמניה מסתמכים על גז לחימום וכשליש מתצרוכת האנרגיה של התעשייה הגרמנית מבוססת על גז. בשנים האחרונות, מחצית מהגז הזה הגיעה מרוסיה.
לפי דיווח של סוכנות רויטרס, לילות הקיץ בעיר הבווארית העשירה אוגסבורג חשוכים השנה ושקטים להחריד. חזיתות המבנים ההיסטוריים אינן מוארות, פנסי הרחוב מעומעמים ורוב המזרקות אינן פועלות. אוגסבורג היא רק אחת מערים רבות ברחבי גרמניה שהפעילו שורה של צעדי חיסכון באנרגיה מאז תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה.
ראש עיריית אוגסבורג, אווה ובר, אמרה כי חשבונות החשמל של העיר השנה צפויים לזנק כמעט פי שניים לעומת השנה שעברה, אז הסתכמו בכ־15.9 מיליון יורו. "אנחנו רוצים להראות לתושבי אוגסבורג שאנחנו יכולים להתמודד עם זמנים קשים. כולנו צריכים לחסוך באנרגיה", אמרה. העירייה גם הורידה את הטמפרטורה בבריכות הציבוריות שלה ואף בודקת אלו רמזורים ניתן לכבות. כמו ערים אחרות, היא גם רוצה להגביל את החימום במבני ציבור.
המהלכים הנקודתיים הללו מתבצעים על רקע היערכות משרד הכלכלה הגרמני למלא את מחסני הגז שלו לקראת החורף, בתקווה שמלאים אלה בשילוב עם מקורות גז חלופיים חדשים יספיקו לכל העונה הקרה. כל גז שנחסך כעת יכול לעזור לנו להגיע ליעד, אומרת הממשלה, וזו הסיבה שהיא מפעילה מחדש תחנות כוח פחמיות ושואפת להשיק מודל מכירה פומבית של גז, כדי לעודד צרכנים תעשייתיים לחסוך. בינתיים, גם התבשרו הצרכנים שמחיר הגז יועלה החל מאוקטובר ולמשך חודשי החורף ב־2.4 יורוסנט לקילו־וואט שעה, שהם תוספת שנתית של כ־480 יורו למשפחה ממוצעת.
משרד הכלכלה גם השיק בחודש שעבר קמפיין שקורא לאזרחים לעשות מקלחות קצרות יותר, להעלות את טמפרטורת המקררים שלהם במעלה אחת ולבודד טוב יותר את ביתם. "הפחתתי משמעותית את זמן המקלחת שלי", התוודה שר הכלכלה רוברט האבק, ממפלגת הירוקים, שהכריז באמצע יולי על צעדים מחייבים נוספים, כולל איסור על חימום בריכות שחייה בבתים פרטיים.
בעלי נכסים להשכרה מודאגים בינתיים מחשבונות האנרגיה המופקעים שהם עלולים לקבל בסוף השנה ומכך ששוכרים אולי לא יוכלו לעמוד בהם. חברת וונוביה, שבבעלותה מספר הדירות הגדול ביותר בגרמניה, הודיעה כי תפחית בלילה את החימום לדיירים בחלק גדול מנכסיה.
האיחוד האירופי הורה אמנם למדינות החברות בו לצמצם את השימוש בגז ב־15% עד מרץ הבא, אבל מדובר בנתון שהוא ממוצע כלל־אירופי, כאשר על גרמניה לצמצם את השימוש שלה בשיעור של 30% בהינתן התלות שלה בגז - כך לפי סימונה טליאפייטרה, עמית בכיר במכון ברויגל. לפי איגוד תעשיית החשמל הגרמני BDEW, צריכת הגז היתה אמנם נמוכה ב־6.4% בחמשת החודשים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וב־10.8% במאי, אך מדובר עדיין בנתון שרחוק מהיעד. תוכנית החירום של גרמניה נותנת עדיפות לגז עבור משקי בית ומוסדות קריטיים כמו בתי חולים, בעוד שהתעשייה תהיה הראשונה להתמודד עם קיצוב. אף על פי כן, ברחבי גרמניה, אזרחים מודאגים כבר החלו להצטייד בגזרי עץ לקמינים או בתנורי חימום חשמליים, זאת בעקבות הזינוק במחירי הגז וכדי להיערך לתרחיש הגרוע ביותר בחורף, אז הטמפרטורות עלולות לרדת עד למינוס 20 מעלות. "הביקוש לעץ זינק ב־100%", דיווח אחד הספקים, שהוסיף כי זמני האספקה של החברה קפצו משבועיים לחודשיים.
הורנבך, רשת חנויות עשה זאת בעצמך, שמפעילה בגרמניה 98 סניפים, מסרה כי היקף המכירות של סוגים שונים של דלקים ותנורי חימום, כמו גם חומרי בידוד ומתקני חימום סולאריים, טיפס עוד בנובמבר האחרון, והתחזק שוב לאחר הפלישה הרוסית. בחלק מהערים מתכננות הרשויות להפעיל מקלטים למען מחוסרי בית, או עבור מי שאינם יכולים להרשות לעצמם לחמם את ביתם.
ספרד: תושבים יעבדו מהבית >> הממשלה תגביל חימום וקירור במבני ציבור >> חיוב בכיבוי אורות לילי >> קמפיין לחיסכון אנרגטי
ספרד הכריזה לפני כשבועיים על צעדים חדשים לחיסכון באנרגיה, כולל הגבלות על טמפרטורות הקירור והחימום במבנים ציבוריים ומסחריים גדולים. למרות שהיא אינה תלויה באספקת אנרגיה רוסית כמו מדינות אחרות באיחוד, ספרד הסכימה להפחתה של כ־8% בשימוש בגז.
על פי צו שנכנס לתוקפו בשבוע שעבר וחל על מבני ציבור, מרכזי קניות, בתי קולנוע, תיאטראות, תחנות רכבת ושדות תעופה, החימום לא יעלה על 19 מעלות צלזיוס והקירור על מתחת ל־27 מעלות צלזיוס. עוד נקבע, כי המבנים מחויבים לסגור דלתות ולכבות את האורות בחלונות הראווה לאחר השעה 22:00. המבנים גם נדרשים להציג שלטים או מסכים המסבירים את היוזמות לחיסכון באנרגיה. הצעדים הללו יישארו בתוקף עד נובמבר 2023.
שאלת החיסכון באנרגיה הפכה למוקד של דיון פוליטי בין השלטון לאופוזיציה. שרת הסביבה של ספרד, תרזה ריברה, הציעה כי המנהל הציבורי וחברות גדולות יעודדו אנשים לעבוד מהבית כדי לחסוך באנרגיה בתחבורה ובמשרדים. מנגד, איזבל דיאז איוסו, הנשיאה הפופוליסטית של אזור מדריד, שיצאה בעבר נגד מגבלות הקורונה שנקבעו על ידי הממשלה המרכזית, ביקרה את הצעדים החדשים והכריזה כי הם לא יחולו באזור שבו היא שולטת. "מדריד לא מתכוונת לכבות את עצמה", הכריזה. "זה מייצר חוסר ביטחון ומרתיע תיירות וצריכה. זה גורם לחשיכה, עוני ועצב, וזאת בשעה שהממשלה מסתירה את סוג החיסכון שבכוונתה להחיל על עצמה", אמרה. דבריה זכו לתגובות במפלגות השמאל שם ציינו כי "אם לדבר על חושך, עוני ועצב, הרי ששכונות עוני בפרברי הבירה סובלים ממחסור בחשמל מזה שנתיים".
ראש הממשלה הסוציאליסט פדרו סנצ'ס הזכיר שהצורך לצמצם את צריכת אנרגיה קשור גם בשינויי האקלים שבאו לידי ביטוי בשני גלי חום קיצוניים הקיץ. "שינויי האקלים הורגים", אמר בביקור באזורים שנפגעו קשות בשריפות, בחודש שעבר. "זה גם הורג את המערכת האקולוגית שלנו, ואת הדברים היקרים לחברה שלנו - הבתים שלנו, העסקים שלנו ובעלי החיים שלנו".
איטליה: המדינה אוגרת גז בקיץ >> הממשלה תגביל חימום בחורף >> הגדילה יבוא גז מאלג'יריה >> תקדם את צמצום צריכת הגז
למרות שאיטליה היא אחת המדינות התלויות ביותר בגז רוסי - ב־2021 40% מהגז שלה יובאו מרוסיה - השר לאיכות הסביבה רוברטו צ'ינגולני הצהיר בסוף יולי, כי "לאיטליה יש מספיק גז כדי להימנע ממצוקת אספקה עד סוף החורף, גם אם רוסיה תסגור את הברזים". הוא הוסיף שאין לצפות לקיצוב בקנה מידה גדול.
איטליה פעלה במהלך הקיץ לאגור גז והיא ומקווה שמתקניה ימולאו עד 90% או יותר מהקיבולת שלהם, עד סוף השנה או קודם לכן. חברת סנאם, שמתפעלת את רוב קיבולת אחסון הגז של איטליה, מסרה שהמאגרים הגיעו ב־25 ביולי ל־71% מהקיבולת שלהם.
המסר שהשר צ'ינגולני העביר במסיבת עיתונאים ולפיו "לאיטליה מובטח ביטחון אנרגטי עד סוף החורף", זכה לחיזוק מצד מנכ"ל סנאם סטפנו ונייר, שאמר כי "סכנה (לאספקת הגז במדינה) תהיה רק אם האספקה הרוסית תופסק לחלוטין וחודש ינואר יהיה קר במיוחד". הדברים גם נקשרים לשורה של עסקאות שאיטליה ביצעה כדי להפחית את התלות שלה בגז רוסי, כאשר אלג'יריה הפכה למקור היבוא המוביל שלה.
ועם זאת, האופטימיות של השר צ'נגולני לגבי מצב שוק האנרגיה אינה נחלת הכלל במדינה. לפי האתר "פוליטיקו", הסוכנות הלאומית לטכנולוגיות חדשות, אנרגיה ופיתוח כלכלי בר קיימא הציגה ביולי דו"ח הדוחק בממשלה להתערבות נוספת כדי להפחית את הביקושים. במאמץ להגדלת החיסכון בגז, הממשלה אמרה שהיא תשאף להפחית את החימום במעלה אחת בבנייני מגורים ולקצץ את משך החימום בשעה ביום. עוד מתכננת הממשלה להוריד את צריכת הגז הלאומית ב־2.6 מיליארד מ"ק בשנת 2022, ובכמעט 11 מיליארד מ"ק עד 2025.
האיטלקים עצמם, שעומדים בפני בחירות מוקדמות ב־25 בספטמבר לאחר קריסת ממשלת האחדות הלאומית בראשות מריו דראגי, איבדו אמון בפוליטיקאים ובמענה שהם יכולים לספק. "כנראה שניאלץ לחסל את הפעילות שלנו", אמר לוצ'יאנו מסארי, בעל קצבייה בעיירה מקרזה, ליד רומא, לסוכנות אנדולו. "לממשלה לא אכפת", הוסיף בציינו שהוא כבר אינו יכול לשלם את חשבון החשמל התקופתי, שהגיע ל־1,400 יורו: "יש לי ארבעה מקררים שצריכים להיות פעילים כל הזמן. מה אני אמור לעשות?".
לפי התאחדות הצרכנים האיטלקית, ברבעון השלישי צפויים מחירי החשמל לזנק ביותר מ־80% ומחירי הגז ב־46% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. במקביל, ברבעון הנוכחי, עלויות החשמל של משפחה איטלקית ממוצעת צפויות לקפוץ מ־155 יורו ל־282 יורו.
איסוף ועיבוד נתונים: תמר טוניק // אינפוגרפיקה: דגנית בלבן