סגור

ארה"ב תתמוך בוויתור על זכויות פטנטים על חיסונים לקורונה

ממשלו של הנשיא ביידן הודיע רשמית כי יתמוך בהצעת ארגון הסחר העולמי להשעות את הפטנטים על חיסונים נגד המגפה. זאת, במטרה לאפשר ייצור מקומי של החיסונים ובכך להאיץ את קצב ההתחסנות העולמי

ממשל ביידן הביע אמש (רביעי) את תמיכתו במאמצים לוויתור על הגנת הקניין הרוחני - הפטנט על חיסוני הקורונה - במטרה להאיץ את סיום המגפה.
נציבת הסחר של ארצות הברית, קתרין טאי, הודיעה על עמדת הממשל בהצהרה שפרסמה אמש. למעשה היא הביעה תמיכה ביוזמה של ארגון הסחר העולמי להשעות את הפטנט על החיסונים נגד הקורונה, במטרה להנגיש חיסונים לכמה שיותר מתושבי העולם.
1 צפייה בגלריה
חיסון קורונה פייזר אוסטרליה מתחסנים לקורונה ב סידני
חיסון קורונה פייזר אוסטרליה מתחסנים לקורונה ב סידני
חיסון נגד קורונה
(צילום: איי פי)
"זהו משבר עולמי, וזמנים נואשים דורשים צעדים נואשים", הסבירה טאי. "הממשל מאמין מאוד בהגנה על קניין רוחני, אך על מנת לסיים את המגפה הזו ולהעביר כמה שיותר חיסונים לכמה שיותר אנשים, נתמוך בהשעיה הזמנית".
עם זאת היא הזהירה כי עד שיושג קונצנזוס עולמי הדרוש לוויתור על הפטנטים יחלוף זמן רב. גורמים אמריקנים אף הסתייגו ואמרו כי למהלך כזה לא תהיה השפעה מיידית על ההיצע העולמי של החיסונים.
הצהרתה של טאי הגיעה שעות לאחר פגישה סגורה של מנכ"לית ארגון הסחר העולמי נגוזי אוקונג'ו-איוולה ושגרירי הארגון ממדינות מפותחות ומתפתחות המערערות על היוזמה. על אף התנגדותם, הסכימו בפגישה כי ישנו צורך בגישה מקיפה יותר לטיפולים וחיסונים נגד הנגיף.
זה כמה שבועות שארגון הסחר העולמי מקיים דיונים בסוגיית הוויתור הזמני על זכויות הפטנט על חיסונים וטיפולים לקורונה. להצעה חסרת התקדים, שהגישו הודו ודרום אפריקה באוקטובר, נתנו גיבוי יותר ממאה מדינות מתפתחות. מטרתה להשהות את הבלעדיות של חברות התרופות על נוסחאות החיסונים שפיתחו, ובכך לאפשר את ייצור התרופות והחיסונים באופן מקומי - מה שאמור להאיץ את קצב החיסונים העולמי.
ארצות הברית התנגדה תחילה למהלך, אך בחודש שעבר קבוצה של 110 חברי קונגרס דמוקרטים שיגרו מכתב לנשיא ביידן בקריאה שישנה את עמדתו - כפי שאכן עשה לבסוף. כעת מספר קטן של מדינות חוסם את ההצעה - בהן בריטניה, שוויץ, יפן, נורבגיה, קנדה, אוסטרליה וברזיל. המדינות המתנגדות טוענות כי "ויתור על זכויות אינו תרופת פלא". הן מתעקשות שייצור של חיסונים נגד נגיף הוא מורכב, ולא ניתן לקדם אותו באמצעות ביטול הקניין הרוחני. בנוסף, צעד שכזה לדבריהן עלול "לפגום בחדשנות עתידית".
הפדרציה הבינלאומית של יצרני ואיגודי התרופות גינתה את החלטת ארצות הברית לתמוך בוויתור הזכויות ופרסמה הודעה שלפיה "זו תשובה שגויה לבעיה מורכבת".
בעקבות ההצהרה האמריקנית נרשמו ירידות שערים משמעותיות במניות חברות התרופות המייצרות את החיסונים. מניית מודרנה ירדה ב-6.2%, הירידה המשמעותית ביותר זה חודשיים. פייזר איבדה מערכה 2.5%, ביונטק צללה ב-8.9% ונובהווקס שהחיסון שלה נמצא בשלבי פיתוח האחרונים צנחה ב-11%.
בדברים שפורסמו באתר ארגון הסחר העולמי, מנכ"לית הארגון התייחסה למבוי הסתום הנוכחי ואמרה כי "עלינו להניח במהירות את ההסכם המשופר על השולחן, אך גם לנהל משא ומתן במקביל". היא הוסיפה: "אני משוכנעת שברגע שנוכל לדון בהסכם ממשי לוויתור הזמני, נמצא דרך פעולה ישימה".
דובר ארגון הסחר העולמי, קית' רוקוואל, אמר כי דיון נוסף בעניין ייערך בפגישה בהמשך החודש, לפני הכינוס הרשמי של הארגון ב-9-8 ביוני.