ביקב ליבנה מנצחים את הטרואר ואת האיראנים
בר ליבנה ואביו יורם לא עצרו את העבודה גם בזמן הטילים. בכרם וביקב הצעיר בחבל לכיש הם מגדלים 18 זני ענבים ומייצרים יינות מפתיעים. "עבדנו כמו חקלאים הארד קור, ואפילו נטענו עוד 10 דונם תוך כדי המלחמה"
"נטענו כרם תוך כדי המלחמה עם איראן", אומר לי בר ליבנה בגאווה לא מוסתרת. "חוץ מזה, כמובן סגרנו לגמרי לשבועיים כמעט, אז בעצם הפסדנו את שני ימי האירוח ואיזה 200-150 בקבוקים שאנחנו מוכרים בשבוע למסעדות. הפורטה שלנו הוא מסעדות וגם הן השתתקו, אז נכנסנו להדממה. אבל בינתיים יצאנו לכרמים, אבא ואני, ועבדנו כמו חקלאים הארד קור. תיקנו פיצוצים בצינורות וכאמור נטענו עוד 10 דונם, אפילו התאילנדים פחדו לעבוד".
ליבנה, כמו רבים מאחיו החקלאים שאני פוגש מאז 7 באוקטובר, לא נבהל ולא מוותר. הוא ממשיך לייצר את היין שלו עם אביו יורם ביקב הצעיר שבשדה משה, בחבל לכיש.
בצהרי שישי הם מארחים עשרות לוגמי יין ברחבת אירוח הצמודה ליקב, שלמרגלותיה נפרס הכרם הירוק שלהם. לצד היינות מוגשים גם עוגת הגבינה ומאפה התרד של אמא ברוריה, ויחד הם יוצרים יקב משפחתי אמיתי. מדובר בעונג גדול במיוחד. בנוסף הם מייצרים גם שמן זית נהדר מזני ברנע וקורטינה שאפשר לקנות במקום.
היינות שלהם נמכרים במעדניות תל־אביביות נחשבות כמו עדינה המצוינת ברחוב שינקין, או חנויות יין אופנתיות כמו בוסר, ובמיטב מסעדות העיר (תריסר, טאיזו, a, תלם, ברבור ועוד). תוויות הבקבוקים מעוצבות באלגנטיות בשחור־לבן עם שמות מסתוריים מעט כמו Pulse, Hive ,Dune או Lightning.
יקב ליבנה הוקם רק בשנת 2022, כך שהוא אחד היקבים הצעירים בארץ. אלא שההיסטוריה שלו קצת יותר ארוכה. יורם ליבנה הוא כורם ותיק. ב־1982 קנה את המשק שלו בשדה משה, שם גדל, וכבר למעלה מ־40 שנה הוא מגדל. קודם עגבניות, אפרסקים וענבי מאכל ובהמשך גם ענבים ליין. בתחילה גידל את הענבים עבור יקבים אחרים, ולפני עשור פתח יקב ששימש כיקב שירות לייננים, בהם יעקב אוריה, יותם שרון ואחרים.
לפני שלוש שנים החליט לעשות לביתו עד הסוף והחל לייצר את היין שלו. בר בנו חזר למשק ויחד הם מגדלים לא פחות מ־18 זני ענבים. החל ממוכרים מאוד כמו קברנה סוביניון, סירה וגרנאש אדומים, או שרדונה וגוורצטרמינר לבנים, וכלה בזנים נדירים ממש במחוזותינו כולל זן האסרטיקו הלבן היווני שצפוי להניב ענבים ראויים לשימוש בתור יין רק בעוד שנתיים. ויש גם סינסו, פטיט סירה, ברברה, מורבדר, רוסאן, סנג'ובזה וטמפרניו אדומים וסמיון, ויונייה ושנין בלאן לבנים.
בבציר הראשון ייצרו בסך הכל 5,000 בקבוקים – שני לבנים, רוזה ואדום. בבציר 2024, האחרון, יש כבר שבעה יינות – רוזה, ארבעה לבנים כולל בלאן דה נואר (לבן מאדומים) ושני אדומים. 14 אלף בקבוקים בסך הכל, כמות קטנה מאוד. יחד עם הנטיעות מהשבוע שעבר כבר יש להם 50 דונם, והם מתכוונים להגדיל גם את הייצור בהתאם.
אפשר להתפרנס מכל כך מעט יין?
בר ליבנה: "היקב מצליח להחזיק את עצמו ולהרוויח. אבל הוא כן חלק מהמשק שיש בו גם מכירה של ענבים וזיתים, ופאנלים סולאריים. וברור שהאירוח מאוד עוזר. הכוונה היא, כאמור, לגדול ולהשתמש בכמה שיותר ענבים שלנו ליין שלנו. אבל זו אכן כמות קטנה מאוד של יין, ולכן מנסים לגדול ומבלי לפגוע באיכות".
למה כל כך הרבה זנים?
"יש את הצד הפרקטי – קיבלתי מאבא שלי 16-15 זנים. הוא נטע הרבה זנים בעיקר כי זה עניין אותו. התפיסה שלי היא לפצות על הטרואר הלא ממש איכותי שלנו (חבל לכיש ידוע בעיקר בענבי המאכל שלו – ח"ג) עם בלנדים שבהם כל זן תורם משהו מסוים לטעם הסופי. למשל, אביא חומצה מהשנין בלאן ועומק מהשרדונה. לא בכל הזנים אני משתמש כרגע, רק באלה שהצליחו לייצר משהו מעניין ומוצלח".
ליבנה בן 37 ולפני שחזר למשק גר בתל אביב, למד סוציולוגיה וגיאוגרפיה ועבד במסעדות כמו ויקי כריסטינה ואיטלקיה בתחנה. "חשבתי שהעתיד שלי יהיה באקדמיה. ואז אבא שלי פתח את העסק הזה וגיליתי שזה משלב את שני התחומים שמעניינים אותי, ונמצא בדיוק באמצע בין סוציולוגיה שחוקרת בני אדם, לבין גיאוגרפיה", הוא אומר. "אנחנו משפחה של חקלאים, ותמיד היינו כל כך גאים בתוצרת. אנחנו מנסים לפצח טרואר במקום קטן מאוד ולעשות את זה רק עם הידע של אבא ושלי. אני כנראה יותר יינן מכורם ואבא שלי הוא הכי כורם. יש לנו דינמיקה נהדרת של כורם ויינן, וכמובן של אבא ובן".
***
כמה מהיינות של יקב ליבנה
Surface 2024 — בלנד לבן יוצא דופן בהרכבו של ענבי שרדונה, שנין בלאן, ויונייה ורוסאן. התוצאה מרהיבה ממש. יין מורכב ואלגנטי עם חמיצות מצוינת, פירותיות מאופקת, איזו מרירות קלילה ומרתקת ובעיקר מורכבות מפתיעה ויוצאת דופן. בראבו. 98 שקל, בהשגחת צהר
GSM 2024 – יין לבן מענבים אדומים. מרחיקים את קליפות הענבים מיד לאחר הסחיטה, וכך נותר נוזל צלול ובהיר. כאן נעשה שימוש בענבי גרנאש, סירה ומורבדר, בלנד אדום קלאסי של עמק הרון שקנה אחיזה גם אצלנו בשנים האחרונות. התוצאה היא יין לבן עמוק ורציני, אבל לא כבד, גם כאן עם מרירות קלה. 120 שקל, בהשגחת צהר
Flint 2022 — בלנד אדום של ענבי סירה וקברנה סוביניון. יין עוצמתי אבל לא מדי, עשיר מאוד ועמוק בטעמו, עם טעמי עץ בולטים ונוכחות מרשימה. יין חגיגי ורציני. 120 שקל, בהשגחת צהר
































