נמצא מתחרה מפתיע לחומוס אבו חסן
חיליק גורפינקל, חסיד אבו חסן מילדות, מודה בפה מלא: הפאתה והפלאפל של אל קלחה הם יצירת מופת. ואיך החומוס עצמו? פשוט נפלא
לא קל למי שהוא חסיד אדוק של אבו חסן משחר נעוריו – שלא לומר ילדותו המוקדמת – לכתוב את השורות הבאות- חומוס אל קלחה ביפו מנפיק את אחת ממנות החומוס הכי טובות ביפו ובכלל.
חומוסיית אל קלחה, בקצה דרך סלמה בואך שדרות ירושלים, נפתחה לפני קצת יותר מחמש שנים. בעלייה, אחמד ח'טיב הוא בן למשפחת חומוסאים מהוללת מירדן, שהעסק שלה שם קיים כבר עשרות שנים. אבל אל קלחה נולדה ביפו ושכנה בה מ-1930 עד 1948 אז גלו חלק מבני המשפחה לירדן.
מה שעושה את החיים קצת יותר קלים היא העובדה המשמחת שחלק גדול מהמנות מגישים באל קלחה לא קיימות אצל המתחרה המהולל.
זה מתחיל בחומוס פול, מנה מוכרת, אבל כזו שמוכיחה שיש לה לא מעט גרסאות. זו של אל קלחה כבדה מעט יותר משל אבו חסן אבל בשום אופן לא יציקה מכבידה אחרי שמסיימים אותה. חומוס נהדר ממש. לא קליל וחלק כמו זה המקובל ביפו, אבל גם לא כבד וסמיך כמו הגלילי. וטעים להפליא
אחר כך מגיע תורו של החומוס-בשר. זאת מנה נדירה למדי במקומותינו לדאבון הלב, והרבה פעמים כשכבר כן מוצאים אותה מכינים אותה עם בשר טחון. לא כאן. באבו קלחה אלו נתחי שייטל קטנים וזה ממש נהדר.
אלא שלא כאן מסתיימות ההפתעות הקולינריות. היהלום שבכתר שייך למנת הפאתה. מנה שפעם, לא מזמן, לא היתה מוכרת מחוץ למטבחים ערביים ביתיים, והפכה בשנים האחרונות לנפוצה יותר, בין השאר בזכות מקומות כמו אל קלחה וחומוס אלשאם בחיפה. הפאתה היא מנה מפוארת ממש הכוללת קרעי פיתה מושרים במי הבישול של החומוס, גרגרי חומוס, יוגורט, נתחי שייטל, שקדים קלויים, גרגרי רימון כשיש וסמנה- חמאה מזוקקת. זו ארוחה של ממש, כבדה ועשירה ובעיקר יוצאת דופן וטעימה בטירוף. יש גם גרסה צמחונית בלי הבשר ואפילו טבעונית בלי היוגורט. פאתה טובה היא אחת מפסגות המטבח הערבי וזו של אל קלחה היא מופלאה ממש.
אלא שזה לא נגמר כאן. עזבו רגע את סלט הג'רג'יר (גרגיר, רוקט) ואת העובדה שמנות החומוס כוללות גם מנות נדירות כמו קודסיה – חומוס עם פול טחון, או פול טחון עם ביצת עין מטוגנת בסמנה, הקסם הכי גדול כאן הוא בכלל הפלאפל. לצד הפלאפל הרגיל מוגש כאן פלאפל ממולא- כדורי ענקיים מצופים בשומשום וממולאים בבצל, סומאק וצנוברים שמרגישים בכלל כמו בשר. מדובר בלא פחות מיצירת מופת, אחד הפלאפלים הכי טעימים שטעמתי.
אל קלחה היא חומוסיה משונה. הריהוט שלה נראה כמו הכל חוץ מחומוסיה. כיסאות עמוקים ונוחים שמזמינים לרבוץ ולאו דווקא לנגב וללכת הלאה. גם המנות הן לא ממש משהו שאפשר להרביץ על הדרך בעשר דקות כמו באבו חסן.
אתה מוזג לעצמך לימונדה מהקנקן בפינה, מחכה למנות וכשהן מגיעות אינך יודע את נפשך מרוב אושר. במיוחד אם אתה חובב חומוס כמוני ולדעתי גם אם לא.
אין צורך להחליף את המשולש של אבו חסן בפאתה של אל קלחה. אפשר פשוט גם וגם. רק לא באותו יום בבקשה.
חומוס פול - 33 שקל
חומוס בשר - 60 שקל
פאתה- 65 שקל
פלאפל ממולא – 25 שקל
אל קלחה, דרך שלמה (סלמה) 3, תל אביב.






























