מטורטליני על הים ועד האפרטיבו הלוהט בת"א: חמש המסעדות האיטלקיות הטובות בישראל
איפה הבודינו פרמז'ן הוא חובה, מי מכין פסטה ביד אמן בחלל הכי רומנטי בתל אביב, למה עובדי השגרירות האיטלקית נשבעים על בן יהודה, היכן הניוקי פוגש יוגורט וזעתר, ואיפה הפיצה מגיעה עם סינייה ונוף לים – חיליק גורפינקל בחר את המסעדות האיטלקיות הטובות בארץ
אוכל איטלקי הוא אולי המטבח הכי אהוב בעולם. אחרי הכל, עוד לא נולד מי שמסוגל להתנגד למנת פסטה טובה או פיצה לוהטת. אבל המטבח האיטלקי הוא הרבה יותר מזה, וכך גם ההשפעה שלו: המטבח הצרפתי העילי למשל, נולד דווקא באיטליה – במאה ה-16 נישאה קתרינה דה מדיצ'י למלך הצרפתי אנרי השני והביאה איתה את טבחיה. סיפורו של האוכל האיטלקי בארץ ארוך ומפותל, וגם הוא כולל כבר הרבה יותר מפיצה ופסטה. אלא שמעשה שטן, בשנים האחרונות מפנות המסעדות האיטלקיות לאט לאט את מקומן לאינספור מסעדות אסייתיות. אפשר עדיין למצוא כאן פסטה טובה עשויה בעבודת יד, ופיצריות נפתחות כאן כמעט כל יום, אבל מסעדה איטלקית שהיא משהו מעבר לזה הולכת והופכת לחיזיון נדיר. ועדיין, יש כמה מקומות שלא רק שומרים על הגחלת אלא עושים זאת מצוין, ולאורך שנים.
הנה חמש הטובות שבהן:
הבליינית
צ'יקטי
צ'יקטי של המסעדן אבי קאשי ושותפו השף מיכאל גרטוספקי, הצמד שאחראי גם על הלהיטים הספרדיים ורמוטריה ואחיו הקטן ורמיני, הוא לא ממש מסעדה אלא בר איטלקי. ועדיין, ככזה, הוא מציע לא רק אווירה לוהטת עם תורים אינסופיים, אלא גם ובעיקר אוכל נפלא. גרטופסקי שחתום גם על האוכל של ביסטרו וניה החיפאי המעולה, והיה בעבר בעליה של ביסטרו מיכאל הנהדרת בלימן שבצפון, מוכיח שוב ושוב שהוא אחד השפים הטובים בארץ. בצ'יקטי הוא מגיש מנות כמו פסטה קרבונרה עם בייקון טלה, ארנצ'יני, תמנון ברוטב עגבניות שרי מעושנות וקרם פרש, קרפצ'יו דג ים סיציליאני, טרטר בקר ברוטב טונט, ועוד לא מעט מנות קטנות וקטנות פחות. בשעת האפרטיבו, יעני האפי האוור באיטלקית, בין חמש לשבע אחר הצהריים אפשר ליהנות מכל הטוב הזה, כולל האלכוהול, ב- %30 הנחה. לא פלא שהמקום הוא אבן שואבת לבלייני העיר ואורחיה כבר שנים.
צ'יקטי, יהודה הלוי 58, תל אביב
המקורית
רוברטה וינצ'י
רוברטה וינצ'י בפרדס חנה היא לא רק אחת המסעדות האיטלקיות הטובות בארץ אלא אחת המסעדות הטובות בישראל בכלל. השף עידו פיינר, שעבד קודם לכן במסעדות יוקרה כמו מול ים בה היה הסו שף, לקח מסעדה איטלקית חסרת יומרות והפך אותה לפנינה ולמוקד עלייה לרגל של פודיז. פיינר, יחד עם השף התפעולי ירון מלכה, מגישים כאן תפריט שהוא שילוב ייחודי וחסר תקדים של אוכל איטלקי ואוכל מקומי מאד. כך למשל אפשר למצוא כאן מנות איטלקיות קלאסיות כמו פנצנלה (סלט לחם ועגבניות), קרפצ'יו בקר, פיצה מרגריטה או פיצה ביאנקה, פטוצ'יני לימון או פפרדלה פטריות ולצידן מנות יוצאות דופן כמו ניוקי ברוטב יוגורט וזעתר, כרוב צלוי ביוגורט ולימון פרסי, פיצה כרוב ובצלים ועוד מנות ספיישל כיד הדימין המקומי והעונתי הטובה עליהם. כל זה קורה בחלל גדול בבית חד קומתי היושב בלב גינה יפה במיוחד, וזורק אותך בבת אחת למקום אחר לגמרי, אולי לכפר איטלקי, ואולי בעצם לארץ ישראל שקצת היתה ואיננה עוד.
רוברטה וינצ'י, אחוזה 43, פרדס חנה כרכור
האינטימית
קוצ'ינה הס 4
המסעדה הקטנה של השפית המחוננת והוותיקה תמר כהן צדק יושבת בחלל רומנטי להפליא בפינת הרחובות הס ואלנבי. לכהן צדק קילומטראז' ארוך מאד בתחום הקולינרי. את דרכה החלה בלימודי בישול באיטליה, ואחר כך פתחה עם בן זוגה דאז, השרקוטייר השוויצרי וינס מוסטר, את מסעדת וינס ותמר במתחם יד חרוצים שהפכה אחרי פרידתם לקוצ'ינה תמר. אחר כך עברה לרחוב הס ושינתה את שם המקום לקוצ'ינה הס 4. כהן צדק ושותפתה הילה פלר שומרות כאן על רוח איטלקית מסורתית ומגישות מנות פסטה מופתיות כמו למשל קורדונטי אנשובי או פסטה עם פיסטוק וארטישוק, ובנוסף גם מנות נדירות בהרבה במקומותינו כמו הבודינו פרמז'ן – מאפה שמזכיר קצת סופלה של פרמז'ן, ויטלו טונטו- פרוסות עגל קרות ברוטב טונה, לזניה של מנגולד, סקלופיני עגל בלימון, לחי עגל ביין אדום ועוד. הכל כאן עשוי ביד אמן בוטחת ומציג לא רק את המסעדה האיטלקית הטובה בארץ אלא את אחת המסעדות הכי טובות בארץ. כן, עד כדי כך.
קוצ'ינה הס 4, הס 4 , תל אביב
המסורתית
ארנסטו
מסעדת ארנסטו בת שנות הדור ברחוב בן יהודה בתל אביב היא מעין שריד מימים עברו. פעם היו בתל אביב ובעוד כמה מקומות בארץ בארץ עוד מסעדות כאלה, עם מפות משובצות, מוסיקה מפסטיבל סן רמו ואוירה של סרט איטלקי ישן. ארנסטו שומרת על הגחלת וזה מקסים. בצהריים ולפעמים גם בערב תוכלו עדיין לפגוש כאן את עובדי השגרירות האיטלקית השומרים מקום אמונים כבר שנים, מתענגים על מנות כמו סלט קפרזה של מוצרלה ועגבניות, ברזאולה (בקר מיובש), פרחי קישואים ממולאים במוצרלה ומטוגנים ועוד. התפריט כולל גם מרק מינסטרונה (שכמעט שום מקום כבר לא מגיש יותר וחבל), מרק טורטליני בחורף, ספגטי קרבונרה, פטוצ'יני פרימוורה עם עגבניות שרי ועלי רוקט, לזניה וקנלוני, פירות ים מטוגנים, טליאטה די מנזו – רצועות אנטרקוט עם עגבניות שרי ולקינוח כמובן טירמיסו וליקר לימונצ'לו. ארנסטו, או בשמה המלא ארנסטו 90 על שם הכתובת, פועלת משנת 1997 ואני מקווה שתישאר כאן לעולם.
ארנסטו 90, בן יהודה 90, תל אביב
הלבנטינית
איטליאנו דה לה קוסטה
לאיטליאנו דה לה קוסטה בבת גלים בחיפה יש חוץ מאוכל נהדר גם משהו שלמעט מאד מסעדות בארץ יש – נוף ישיר לים. בימים בהם נושבת רוח חזקה מספיק אפשר לבהות כאן שעות בגולשי המצנח הממלאים את השמים שמעל המים. הוסיפו לזה את האוכל המצוין ותקבלו בוננזה אמיתית. גם איטליאנו בדרכה הייחודית, מציעה שילוב בין מנות איטלקיות קלאסיות למנות מקומיות בניחוח ערבי, כיאה למקום שהחל את דרכו תחת ידו של השף המחונן חמודי עוקלה. כך למשל אפשר למצוא כאן סלט פנצנלה לצד סלט טאבולה, ארנצ'יני לצד כרובית בטאבון ומנות שמשלבות את שני העולמות גם יחד כמו טורטליני טלה שיש בו טלה וצנוברים והוא מוגש ברוטב יוגורט. ויש גם פיצות – לא רק מרגריטה אלא גם פיצה סינייה טלה, ואפילו כמה וכמה מנות ריזוטו.
איטליאנו דה לה קוסטה, העלייה השניה 96, חיפה




































