$
רכישות

מועדוני הכדורגל האירופיים חייבים יותר מ-100 מיליון יורו למועדונים אחרים

אופ"א לא חוששת להעיף מהטורנירים שלה מועדונים שחייבים כסף למועדונים אחרים. הפועל תל אביב גם כן עשויה להיות מורחקת מאירופה אם לא תסדר את חובותיה למועדונים רבים באירופה.

בלומברג 15:4019.02.12

מועדוני הכדורגל באירופה עיכבו או לא שילמו בשנה שעברה תשלומים בגובה 100 מיליון יורו (130 מיליון דולר) הקשורים לעלויות של העברות שחקנים. אי התשלום הוא בשל בעיות בתזרים המזומנים, כך על פי בכיר בגוף המנהל את הכדורגל ביבשת.

 

בחודש שעבר איימה אופ"א לסלק את פאוק סלוניקי אם הקבוצה היוונית לא תצליח לסדר את מצבה הפיננסי עד ה-30 ביוני, לאחר שנרשמו עיכובים בתשלומים לקבוצות יריבות, לעובדים ולרשויות המס. צסק"א סופיה הבולגרית, טימישוארה מרומניה וריאל מאיורקה הספרדית סולקו כבר מטורנירים אירופיים בשל אי העברת תשלומים.

 

הפועל תל אביב גם כן עשויה להיות מורחקת מאירופה אם לא תסדר את חובותיה למועדונים רבים באירופה.

 

אופ"א, שחשפה בחודש שעבר כי ההפסדים בקרב 665 הקבוצות התרחבו ב-36% ל-1.6 מיליארד יורו, מיישמת רגולציות שנועדו לקדם את הקבוצות לעבר רווחיות. נשיא הארגון, מישל פלאטיני, הגדיר את ההתנהלות תוך כדי הפסדים כ"סימום פיננסי". ספטון פרי, האחראי בארגון על ניתוח הדו"חות הפיננסיים של הקבוצות , טוען כי אי תשלום חובות מהווה את האיום הגדול ביותר על התחרות ההוגנת.

 

"רמייה גדולה אף יותר מתבצעת כאשר רוכשים שחקן בחוזה לפיו מסכימים לשלם במספר תשלומים לאורך שלוש שנים, ובפועל לא עומדים בתשלומים", אמר פרי בראיון שהעניק מהמטה של אופ"א בניון, שוויץ. בנוסף, ישנם מועדונים שאינם מצליחים לעמוד גם בתשלומי השכר לשחקנים ולרשויות המס.

 

גלזגו ריינג'רס מסקוטלנד, שמחזיקה בשיא עולם של זכייה ב-54 אליפויות ארציות, הגישה בשבוע שעבר בקשה להגנה מפני פשיטת רגל, לאחר שלא הצליחה לשלם מסים בגובה 9 מיליון ליש"ט (14.1 מיליון דולר). ריינג'רס גם נחקרים בחשד לחוב של 75 מיליון ליש"ט לרשויות המס.

 

 

מישל פלאטיני, נשיא אופ"א. המועדונים למעשה רכשו שחקנים ומימנו העברות על בסיס הערכה שיקבלו הלוואות ושהמצב יישאר חיובי. אולם כשהמצב הידרדר, אזל להם תזרים המזומנים לשלם את החובות" מישל פלאטיני, נשיא אופ"א. המועדונים למעשה רכשו שחקנים ומימנו העברות על בסיס הערכה שיקבלו הלוואות ושהמצב יישאר חיובי. אולם כשהמצב הידרדר, אזל להם תזרים המזומנים לשלם את החובות" צילום: איי אף פי

 

שביתה ספרדית

 

בשנה שעברה, הקבוצות בשתי הליגות הבכירות בספרד היו חייבות כספים ל-200 שחקנים. דובר איגוד השחקנים חואן חוזה מונטאנר, מסר כי נציגי הליגה הסכימו ב-25 באוגוסט לשמש כערבים למשכורות של כל השחקנים, זאת על מנת לסיים שביתה שדחתה את תחילת העונה בשבוע.

 

לטענת פרי, העלייה במקרים של עיכוב בתשלומים נובעת ממשבר החובות הממשלתיים באירופה. "המועדונים למעשה רכשו שחקנים ומימנו העברות על בסיס הערכה שיקבלו הלוואות ושהמצב יישאר חיובי", הוא מסביר. "אולם כשהמצב הידרדר, אזל להם תזרים המזומנים לשלם את החובות".

 

פאוק, שזכתה פעמיים באליפות הליגה היוונית, ספגה גם קנס בגובה 50 אלף יורו, ו-200 אלף יורו נוספים על תנאי לתקופה של שלוש שנים, כתוצאה מהחקירה שערכה אופ"א על מצבה הפיננסי. לדברי פרי, קנסות יוטלו גם על קבוצות נוספות או אפילו תבוטל ההשתתפות שלהן בצ'מפיונס ליג ובליגה האירופית בשל החובות.

 

סנקציות מחמירות

 

"ננקוט בסנקציות מחמירות", אומר פרי. "עשינו זאת בעבר ונמשיך לעשות זאת בהמשך". העדר הוודאות סביב תשלום המשכורות במדינות כמו ספרד, פורטוגל, יוון והונגריה הוביל חלק מהשחקנים להעדיף לחתום על חוזה נמוך יותר במועדונים שידועים בכך שהם משלמים בזמן, מספר תיאו ואן סחלן, מזכ"ל איגוד השחקנים FIFPro. "הם מבינים שעדיף לקבל שכר נמוך יותר מאשר שכר גבוה יותר על הנייר שלא מועבר", הסביר בשיחת טלפון.

 

הפרמיירליג האנגלית מחייבת את הקבוצות להעביר הצהרות רבעוניות להוכיח ששילמו את כל החובות שלהן. ב-2010, פורטסמות' הפכה לקבוצה הראשונה מאז הקמת הליגה ב-1992 שהגישה בקשה להגנה מפני פשיטת רגל, לאחר שעמדה בפני סגירה בעקבות מיסים שלא שולמו. סנקציות שמוטלות על קבוצות שמפגרות בתשלומים כוללות איסורים על ביצוע העברות ואילוצים למכור שחקנים.

 

בנוסף לחקירות שמבצעות אופ"א והליגות עצמן, הקבוצות הולכות ונהיות יעד עבור רשויות המס, שמחפשות אחר דרכים לגייס כספים על מנת לתמוך בכלכלות המקומיות. "כיצד אפשר להסביר לאזרחים שכולם חייבים לשלם מיסים, מלבד קבוצות כדורגל?" אומר ואן סחלן. "כך שאם אנחנו בצרות, כל הכדורגל בצרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x