$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

צניחה של 50% במספר הדירות שאושרו השנה

דינמיקה של עליית מחירים: בעטיים של הקורונה והמשבר הפוליטי, המדינה צפויה לאשר השנה בנייה של כ־68 אלף דירות בלבד, המספר הנמוך ביותר זה שש שנים

אמיתי גזית 07:4506.10.20

מספר הדירות שיאושרו השנה במוסדות התכנון צפוי להיות 68,144 אלף בלבד, הנמוך ביותר זה שש שנים, ומשקף צניחה של כ־50% בהשוואה לשנה שעברה, שבה אושרו 140,608 דירות, ושל 55% בהשוואה ל־2018, שבה אושרו 151,163, כך עולה ממידע שהגיע ל”כלכליסט”. אם המגמה הזו לא תשתנה במהרה, בשנים הקרובות תחול ירידה במספר הדירות החדשות ועלייה במחירים.

 

דלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון. התחזית הפסימית שלה באפריל התבררה כאופטימית מדי דלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון. התחזית הפסימית שלה באפריל התבררה כאופטימית מדי צילום: ענבל מרמרי

 

עד סוף ספטמבר אושרו בכל מוסדות התכנון תוכניות לבניית 51 אלף דירות, קצב ממוצע של כ־5,600 דירות בחודש. בקצב הזה עד סוף השנה יאושרו כאמור תוכניות לבניית 68 אלף דירות. אלא שהחישוב הזה אינו מביא בחשבון את הסגר שהוטל בספטמבר. בסגר הראשון במרץ־אפריל מוסדות התכנון כמעט לא התכנסו ונרשמה צניחה במספר התוכניות שאושרו. גם הפעם, למרות ההיערכות הטובה יותר באמצעים הדיגיטליים, השבתת המשק צפויה להוביל לירידה בקצב הדיונים ואישור התוכניות.

 

הקורונה בשילוב המשבר הפוליטי הובילו לצניחה חדה במיוחד במספר הדירות שאישרה עד עתה הוותמ"ל. בסגר באפריל הזהירה מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר במכתב ששלחה למנכ"ל משרד האוצר כי הוותמ"ל תאשר עד סוף השנה תוכניות לבניית 40 אלף דירות בלבד, 50% מהיעד שקבעה לה הממשלה. באותה עת נדמה היה כי זו תחזית פסימית, כעת מתברר כי זילבר היתה דווקא אופטימית, מאוד אופטימית: עד כה אישרה הוותמ"ל 8,000 דירות.

 

גדל המחסור באזורי ביקוש

 

בחינה של תוכניות הבנייה לפי מיקומן הגאוגרפי מלמדת כי דווקא באזורי הביקוש במחוז המרכז, תל אביב וירושלים הולכת ונוצרת בעיה חמורה. על פי התוכנית האסטרטגית לדיור, שאישרה הממשלה ב־2017, בכל שנה עד 2020 מוסדות התכנון צריכים לאשר 15,500 דירות באזור תל אביב, ו־27,500 דירות באזור המרכז. בתל אביב כבר כמה שנים המדינה רחוקה מהיעד: בשנה שעברה אושרו 6,600 דירות על ידי הוועדה המחוזית תל אביב והוותמ"ל, והשנה אושרו בינתיים 4,500 דירות. כך גם באזור המרכז: ב־2019 אושרו על ידי הוותמ"ל והוועדה המחוזית מרכז 10,700 דירות, והשנה אושרו עד כה כ־12,000 דירות. גם מספר הדירות בתוכניות שאושרו במחוז ירושלים רחוק מאוד מהיעד: ב־2019 אושרו רק 5,600 דירות, שהן 48% מהיעד בתוכנית האסטרטגית, והשנה עד עתה אושרו כ־4,500 דירות.

 

קיפאון בוותמ"ל

 

בבחינת הנתונים לפי ועדות, מתברר כי שורש הבעיה הוא קיפאון כמעט מוחלט של הוותמ"ל. בשנה שעברה אושרו בה 65 אלף דירות, כמעט מחצית מסך הדירות בתוכניות שאושרו בכל מוסדות התכנון גם יחד. ב־2018 הוועדה אישרה 60 אלף דירות, כאשר שש הוועדות המחוזיות יחד אישרו תוכנות לבניית כ־90 אלף דירות. אבל מאז תחילת השנה הוועדה הזו בקיפאון עמוק, ועוברת תהליך של שינוי, שבעטיו קלושים הסיכויים כי מספר הדירות בתוכניות שהיא תאשר השנה ובשנים הבאות יתקרב למספר הדירות שאליו הורגלנו.

 

מתחילת השנה אישרה הוועדה תוכניות לבניית כ־8,000 דירות בלבד, רק 10% מהיעד שהממשלה הציבה לה. הוועדה צפויה לאשר עד סוף השנה עוד כמה אלפי דירות, אך לא תתקרב אפילו ליעד של 80 אלף דירות.

 

הירידה במספר הדירות שאישרו השנה הוועדות המחוזיות והוותמ"ל נגרמה בין היתר מתקנות החירום של משבר הקורונה. במרץ־אפריל עבד מינהל התכנון עם 30% מכוח האדם. מאז אושר תיקון לחוק התכנון המאפשר דיון באמצעים דיגיטליים, והוועדות המחוזיות עובדות במתכונת כמעט מלאה. אלא שבוותמ"ל ההאטה נמשכת גם כעת, ולא ברור מתי בדיוק ובאיזה אופן תתחיל לפעול במתכונת מלאה.  

 

הבעיה המרכזית היא שהחוק שנועד להסדיר את פעילות הוועדה לא חוקק, והיא פועלת מכוח הוראת שעה שאושרה ב־2014 ופגה ביוני השנה. תיקון לחוק שמאריך את פעילות הוועדה נוסח בקפידה על ידי משרד הפנים, והונח על שולחן ועדת השרים לחקיקה לפני כשלושה חודשים. אלא שוועדה זו כלל לא התכנסה בתקופה הזו בשל מחלוקת בין כחול־לבן לליכוד. בראש הוועדה עומד שר המשפטים אבי ניסנקורן, אך ברוח הממשלה הפריטטית ממלא מקומו הוא השר דודי אמסלם, שאינו מאפשר את התכנסות הוועדה. המשבר פרץ לאחר שהסתיימו 100 הימים שבהם הסכימו המפלגות כי לא יהיו מינויי בכירים בשירות הציבורי. ההערכות הן כי אמסלם מונע את כינוס הוועדה כאמצעי לחץ על כחול־לבן בסוגיית המינויים. בשבוע שעבר הצהיר בני גנץ כי הניע מהלך לבחירת פרקליט מדינה. זאת ללא הסכמה עם הליכוד, כך שנראה כי המחלוקת לא נפתרה והוועדה לא תתכנס.

 

עד שחוק הוותמ"ל החדש לא יאושר בממשלה ואחר כך בכנסת, הוותמ"ל יכולה לדון רק בתוכניות שכבר הופקדו להתנגדויות. בצנרת יש כ־30 תוכניות כאלה, ואם הדיונים בהן יסתיימו לפני שהחוק יאושר, הוותמ"ל תושבת כמעט לגמרי. העיכוב בהליכי החקיקה עתיד ליצור פקק בהליכי התכנון של הוועדה.

 

התמקדות באזורים צפופים

 

אבל גם לאחר שהחוק יאושר, הוועדה צפויה לאשר בשנים הקרובות תוכניות עם הרבה פחות דירות מאשר הורגלנו - בגלל השינוי באופי פעילותה. בתחילת דרכה התמקדה בתוכניות על קרקעות פנויות שעליהן אפשר לבנות עשרות אלפי דירות. ב־2019 החלה להתמקד בתוכניות להתחדשות עירונית ובתוכניות ביישובים ערביים - תוכניות בשטח בנוי שמספר הדירות בהן קטן ודורשות טיפול ממושך בשל ריבוי חסמים ומחלוקות - והחוק החדש מעצים את המגמה הזאת.

 

ממשרד הפנים נמסר: "אנו מקווים שחוק הוותמל יאושר בהקדם האפשרי. הממשלה וועדת השרים לענייני חקיקה מתמקדות כעת בקיום דיונים בנושא משבר הקורונה בלבד, ואינן מקדמות שורה של מהלכי חקיקה שונים, ובין היתר חקיקת הארכת חוק הוותמ"ל. בשנה שעברה אישרה הוועדה באופן חריג מספר גבוה של דירות בתוכניות בשטחים פנויים. כמות זו אינה מייצגת באופן מהימן את עבודת הוותמ"ל הנוכחית בה ניתן דגש לתוכניות מורכבות באזורים צפופים וביישובי החברה הערבית. עם זאת, ולמרות המשבר הנוכחי בו מצוי המשק, הוותמ"ל צפויה לאשר אלפי דירות נוספות עד סוף השנה".

x